Την δυνατότητα χορήγησης τουλάχιστον 8-10 τηλεοπτικών αδειών με τίμημα 20-30 εκατ. ευρώ η καθεμιά είναι η λύση να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, εκτιμά η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και ανέλυσε την θέση του κόμματος έναντι των ρυθμίσεων που απαιτούνται για τον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επεσήμαναν ότι πρέπει να ρυθμιστεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ωστόσο τόνισε πως οι «μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποβλέπουν στον ασφυκτικό έλεγχο της ενημέρωσης του ελληνικού λαού, κατά παράβαση των Συνταγματικών διατάξεων».
Σύμφωνα με την ΔΗΣΥ η κυβέρνηση «υπονόμευσε τον καθοριστικό ρόλο του ΕΣΡ στη διαδικασία αφαιρώντας του αρμοδιότητες, καθόρισε αυθαίρετα σε 4 τον αριθμό των αδειών, επέβαλε ένα «διαγωνισμό» με βάση μόνο το «πορτοφόλι» και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό έλεγχο του Πόθεν Έσχες των συμμετεχόντων». Μάλιστα σημείωσαν πως «τα όσα έγιναν με τις προσπάθειες δημιουργίας ΣΥΡΙΖΑ channel με χρηματοδότηση της ΣΥΡΙΖΑ bank επιβεβαιώνουν τα παραπάνω».
Η θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι ότι πρέπει να γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ, με βάση ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, με σαφής όρους λειτουργίας, αλλά χωρίς τον αναιτιολόγητο περιορισμό σε 4 του αριθμού των αδειών καθώς «οι ψηφιακές συχνότητες επιτρέπουν πολύ περισσότερες άδειες».
Οπως τόνισαν στους εργαζομένους οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «είναι έωλο το επιχείρημά της κυβέρνησης ότι κινδυνεύουν να χαθούν 240 εκ. ευρώ που θα δοθούν στο δημόσιο» γιατί «το ίδιο και μεγαλύτερο ποσό θα μπορούσε να εξασφαλισθεί από 8 – 10 (το λιγότερο) κανάλια, που με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες μπορούν να αδειοδοτηθούν και με ένα τίμημα 20 -30 εκ. ευρώ για το καθένα. Τίμημα που το ύψος του διασφαλίζει τόσο την υγιή και βιώσιμη λειτουργία των καναλιών, αλλά και την απασχόληση των 2000 εργαζομένων των οποίων οι θέσεις σήμερα κινδυνεύουν». Εκτίμησαν μάλιστα ότι αυτή η λύση «θα οδηγήσει και στη δημιουργία και νέων θέσεων εργασίας, θα διασφαλίσει τον πλουραλισμό, την πολυφωνία καθώς και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έσοδα από ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές».
Η ΔΗΣΥ εγκάλεσε τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά που «με αυταρχικές τροπολογίες να επιχειρεί να διακόψει άμεσα τη λειτουργία των καναλιών, φθάνοντας σε σημείο να προκαλεί με τα λόγια του τους εργαζόμενους» και όπως είπαν οι βουλευτές του κόμματος «οι σημερινές δηλώσεις του κ. Παππά αποδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού του στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και τη Συνταγματική τάξη».
Τέλος, η ΔΗΣΗ επανέλαβε ότι πριν κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου Παππά από το Συμβούλιο της Επικρατείας «είναι απόλυτα απαράδεκτο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε οποιαδήποτε ενέργεια» και δεσμεύτηκε ότι «θα συμβάλει θετικά στην ανάδειξη της συγκρότησης του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης το οποίο πρέπει να αναλάβει το σύνολο της διαδικασίας».