To παράδοξο Μέρκελ: H ίδια ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της πατώνει! - iefimerida.gr

To παράδοξο Μέρκελ: H ίδια ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της πατώνει!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το χαμένο έδαφος στη δημοτικότητά της φαίνεται πως ανακτά σιγά -σιγά η Άγγελα Μέρκελ. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL η «σιδηρά κυρία της Γερμανίας» με 46% προηγείται 30 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο ερώτημα «ποιον θα προτιμούσατε ως καγκελάριο».

Μόνον 16% των ερωτηθέντων θα ήθελαν στο κορυφαίο πόστο της γερμανικής κυβέρνησης τον νυν αντικαγκελάριο

Η Μέρκελ δημοφιλέστερη απ' το κόμμα της

To παράδοξο Μέρκελ: H ίδια ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της πατώνει! | iefimerida.gr 0

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης ο Μάνφρεντ Γκιούλνερ, επικεφαλής του δημοσκοπικού ινστιτούτου Forsa, επισημαίνει ότι η δημοτικότητα της καγκελαρίου είναι μεγαλύτερη από εκείνη των Χριστιανοδημοκρατών: από το 69% των εχόντων δικαίωμα ψήφου, που θα πήγαιναν στις κάλπες, αν διεξάγονταν τώρα ομοσπονδιακές εκλογές , το 34% θα ψήφιζε Χριστιανοδημοκράτες ή το αδελφό τους κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU). Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 23% όλων των ψηφοφόρων (εφόσον συνυπολογιστούν κι εκείνοι που δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν) στη Γερμανία.

«Η Άγγελα Μέρκελ ως καγκελάριος θα αποσπούσε ως εκ τούτου διπλάσιες ψήφους απ' το κόμμα της, άρα μαγνητίζει πολύ περισσότερους ψηφοφόρους, απ' όσους προσελκύει η Δεξιά», συμπεραίνει ο Γκιούλνερ.

Σταθερά ανεβασμένα τα ποσοστά της AfD

Iσχυρότερη πολιτική δύναμη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, παραμένουν οι Χριστιανοδημοκράτες με 34%, ενώ ακολουθούν οι εταίροι τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, Σοσιαλδημοκράτες με 22%. Τρίτο κόμμα αυτή τη στιγμή εμφανίζεται το ξενοφοβικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 12%, εξακολουθώντας να καρπώνεται τη λαϊκή δυσφορία για την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό και το αίσθημα ανασφάλειας μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις. 11% των ψηφοφόρων θα επέλεγε Πράσινους και 9% το Αριστερό Κόμμα (Die Linke). Οι Φιλελεύθεροι υπερβαίνουν το όριο εισόδου στη γερμανική Βουλή με ποσοστό 6%, ενώ τρεις στους δέκα Γερμανούς (31%) δεν έχουν αποφασίσει ή θα απείχαν από τις εκλογές.

Κίνδυνος για τη Μέρκελ από μια σύμπραξη της Κεντροαριστεράς

To παράδοξο Μέρκελ: H ίδια ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της πατώνει! | iefimerida.gr 1


Η Μέρκελ, βέβαια, έχει κάθε λόγο να χαίρεται για την ενισχυμένη δημοτικότητά της, αλλά τα πενιχρά ποσοστά του κόμματός της σ' όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις της προκαλούν πονοκέφαλο.
Σε προχθεσινή σφυγμομέτρηση του INSA για λογαριασμό της BILD τα μοναδικά δύο κόμματα που θα εξασφάλιζαν σε περίπτωση σύμπραξης αυτοδυναμία θα ήταν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες, δηλαδή ο λεγόμενος Μεγάλος Συνασπισμός (51%). Αυτή τη στιγμή ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστερού Κόμματος θα «έπιαναν» ποσοστό 46%.
Αλλά οι ζυμώσεις για μια τέτοια συμμαχία έχουν ήδη ξεκινήσει. Χθες βράδυ περίπου 90 γνωστοί πολιτικοί απ' τα τρία αυτά κόμματα συναντήθηκαν στο Βερολίνο, για να εξετάσουν τις δυνατότητες κυβερνητικής συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση προσήλθε και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος εμφανίζεται θετικός στην έναρξη του τριμερούς αυτού διαλόγου. «Οι συνθήκες για νέες προοπτικές έχουν ωριμάσει», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Άξελ Σέφερ, έκ των διοργανωτών της συνάντης. Για τον Τόμας Νορντ από την Linke, στόχος των επαφών αυτών είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον τα τρία κόμματα είναι σε θέση να συγκεράσουν τις διαφορές τους και να διαδεχθούν μετά τις εκλογές του '17 τον νυν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό SPD-CDU/CSU.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μέρκελ Γκάμπριελ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ