Νέα συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν τεχνικοί και δημοσιογράφοι που διαμαρτύρονται για το «μαύρο» που θέλει να ρίξει η κυβέρνηση σε κανάλια.
Οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς, που πραγματοποιούν 4ωρη στάση εργασίας (12:00 - 16:00), έχουν αναρτήσει μπροστά από την είσοδο της Βουλής ένα πανό στο οποίο αναγράφεται: "Το μαύρο δεν έχει αποχρώσεις".
Στη στάση εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι της ΕΤΙΤΑ, της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ. Στη συγκέντρωση συμμετέχουν εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA, ANTENNA, AΡTTV, EPSILON, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, STAR, MEGA, ΣΚΑΙ, ΕΡΤΙ και Κανάλι της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πριν από λίγο δέχηκε αντιπροσωπεία των εργαζομένων.
Στα κάγκελα έξω από τη Βουλή έχουν κολλήσει αφίσες που γράφουν: "Κάτω τα ξερά σας από τις οικογένειες μας", "Κάτω η χούντα" και "Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές", ενώ φωνάζουν συνθήματα κατά του "μαύρου"στα κανάλια. Η συγκέντρωση πραγματοποιείται μόλις λίγες ώρες μετά από την απόφαση του ΣτΕ να κάνει δεκτές επί της αρχής τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών για τις άδειες και να συζητήσει σε άλλη συνεδρίαση την συνταγματικότητα του νόμου Παππά, απόφαση που για τους συνδικαλιστές θεωρείται ως μια "πρώτη νίκη".
Ο πρόεδρος της ΕΤΙΤΑ Γιώργος Σκεπετζάκης δήλωσε στο iefimerida: "Οι δημοκρατικοί πυλώνες της Πολιτείας απέδειξαν χθες απέναντι στις πραξικοπηματικές ενέργειες της κυβέρνησης ότι υπάρχουν ακόμη. Το σωματείο μας η ΕΤΙΤΑ καθώς και οι υπόλοιπες ενώσεις των ΜΜΕ θα παλεύουμε μέχρι το τέλος για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας".
Περιμένουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Δευτέρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, οι εργαζόμενοι είχαν λάβει την διαβεβαίωση από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ότι θα κλειστεί συνάντηση των εργαζομένων με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αντί για συνάντηση ο Νίκος Παππάς κατέθεσε αιφνιδιαστικά τροπολογία με την οποία προβλεπόταν ότι τα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν θα κλείσουν εντός 5 ημερών από την ημέρα δημοσίευσης του ΦΕΚ. Η τροπολογία αποσύρθηκε λίγες ώρες μετά, ωστόσο οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης. Στην ίδια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, οι εκπρόσωποι των εργαζομομένων είχαν θέσει και το θέμα του Mega, οι εργαζόμενοι του οποίου παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάιο, καταγγέλλοντας ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να κρατούν δεσμευμένους τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος και ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να εισπράττουν κανονικά τα χρήματα που μπαίνουν στους λογαριασμούς από τις διαφημίσεις του καναλιού.
Αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης ζητούν ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΙΤΑ
Σε ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι "η άμεση συνταγματική αποκατάσταση της λειτουργίας του ΕΣΡ, της αδειοδότησης και η διασφάλιση των θέσεων και των όρων εργασίας με ΣΣΕ, είναι οι προϋποθέσεις για ενημέρωση με δημοκρατικές εγγυήσεις" και προσθέτει: "Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ βρίσκονται στο κέντρο μιας σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτήν με σημαία την πάταξη της διαπλοκής και οι εργοδότες της απαντούν με απειλές για ομαδικές απολύσεις και με όμηρους τους εργαζομένους. Ακόμα και οι νέοι υπερθεματιστές για τις τηλεοπτικές άδειες δεν δίνουν καμία εγγύηση. Η ΕΣΗΕΑ από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του φάσματος της πολυφωνίας και εναντίον κάθε μορφής καρτέλ στην ενημέρωση. Επαναλαμβάνει την πάγια θέση της για διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ και διαφωνεί με κάθε μορφή συγκέντρωσης, είτε αυτή οφείλεται στην πολιτική εξουσία, είτε προκαλείται από επιχειρηματικά παιχνίδια".
Σε ανακοίνωση τους η ΕΤΙΤΑ και η ΕΠΗΕΑ αναφέρουν:
"Δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί της τηλεόρασης ζητούν: Να αποκατασταθεί πλήρως η συνταγματική τάξη. Να παραμείνουν ανοικτοί όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Να αποκατασταθούν πλήρως τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Να υπογραφούν άμεσα Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας".
Μετά την συνάντηση της αντιπροσωπείας των εργαζομένων με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, οι εργαζόμενοι μετέφεραν στους συγκεντρωμένους ότι ο κ. Βούτσης τους είπε, ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα τροπολογία τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.
Οι εργαζόμενοι μετέφεραν στον κ. Βούτση τα αιτήματα του κλάδου και τον εμπαιγμό, που όπως είπαν δέχονται από την κυβέρνηση και την υπόσχεση που τους είχε δώσει ο Νίκος Παππάς για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.
Οι εργαζόμενοι επανέλαβαν ότι πάγιο αίτημα τους είναι να μη πέσει μαύρο σε κανένα κανάλι και συζήτησαν την χθεσινή απόφαση στη συνεδρίαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους ο κ. Βούτσης τους είπε: "Πήραμε το μήνυμα". Ο κ. Βούτσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε επίσης πως η επόμενη κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης θα είναι συλλογική και όχι κάποια τροπολογία όπως αυτή που έφερε στη Βουλή ο κ. Παππάς την περασμένη Παρασκευή.