Το ναυάγιο του «αδελφού» πλοίου του Τιτανικού, θα μπορούσε να μετατραπεί σε υποβρύχια ατραξιόν για δύτες, που ενδεχομένως να έδινε και μία τονωτική ένεση στην ελληνική οικονομία, γράφει το Telegraph.
Το δημοσίευμα αφορά τον Βρεταννικό, το ένα από τα τρία υπερωκεάνια που κατασκευάστηκαν για την White Star Line στο ίδιο ναυπηγείο. Το πιο «διάσημο» από τα τρία ήταν βέβαια ο Τιτανικός, με το τραγικό τέλος του το 1912, ενώ το τρίτο ήταν το Olympic, το οποίο αποσύρθηκε από τις θάλασσες το 1934.
Ο Βρεταννικός επιτάχθηκε από τις βρετανικές δυνάμεις με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο. Στις 21 Νοεμβρίου 1916, ενώ έπλεε στο Στενό της Κέας, βυθίστηκε μετά από έκρηξη, με 30 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.
Ωκεανογράφοι, δύτες και απόγονοι των μελών του πληρώματος του Βρεταννικού συγκεντρώθηκαν σε διεθνές συνέδριο αυτόν τον μήνα, για να συζητήσουν τα πλάνα για το πλοίο, σύμφωνα με την Telegraph.
Ο Γιάννης Τσαβελάκος, ιδιοκτήτης τοπικής λέσχης καταδύσεων, δήλωσε στους Times ότι το όνειρό του είναι η δημιουργία ενός υποθαλάσσιου θεματικού πάρκου, που θα ενώνει τον Βρεταννικό και άλλα ναυάγια στο Στενό της Κέας. «Εχουμε μία μοναδική περιοχή καταδύσεων στην πόρτα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πρόσβαση στο ναυάγιο υπήρξε πάντα αυστηρά ελεγχόμενη από την ελληνική κυβέρνηση και οι άδειες για καταδύσεις στο σημείο χορηγούνται σπάνια, γράφει η βρετανική εφημερίδα. Κάτι που ίσως να αλλάξει, συμπληρώνει, καθώς η Ελλάδα, που έχει έλλειψη χρημάτων, αναζητά νέους τρόπους να προσελκύσει τουρίστες και τα λεφτά τους.
Η ιδέα αρχικά συζητήθηκε το 2008 και κοινοτικό κονδύλι ύψους 2,8 εκατ. λιρών εξασφαλίστηκε για μουσείο, ξενοδοχείο και σχολή καταδύσεων, αλλά τα πλάνα απέτυχαν όταν η οικονομική κρίση «χτύπησε» την Ελλάδα, αναφέρει ακόμη η Telegraph.
Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ ΑΠΕ/ ALAMY