Το chutney είναι μια τυπική ινδική λιχουδιά (chatni), αλλά το πήραν οι Βρετανοί και το έκαναν τέχνη. Γίνεται με φρούτα, ξύδι, ζάχαρη και μπαχαρικά. Μπαίνει σε βαζάκια και διατηρείται όπως οι μαρμελάδες.
Είναι μια πικάντικη σάλτσα για να συνοδεύσετε όλα τα κρέατα, τα ζαμπόν, τα σάντουιτς.
Υλικά
- 4 μήλα γκόλντεν ή κόκκινα, αρωματικά
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- Χυμός 1 λεμονιού
- 200 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- 4 κουταλιές σούπας ξύδι λευκό, αψύ
- 1 κουταλιά γλυκού κανέλλα σε σκόνη
- 1 μπαστούνι κανέλλα
- Μισή κουταλιά χοντρό αλάτι
- 100 γραμμάρια σταφίδα ξανθιά, σουλτανίνα
Εκτέλεση
- Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και τα μήλα
- Βάλτε το ξύδι και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο
- Βάλτε μέσα στην κατσαρόλα τα μήλα αμέσως, για να μη μαυρίσουν
- Προσθέστε τα κρεμμύδια, ρίξτε τη ζάχαρη, τη κανέλλα, το αλάτι και τις σταφίδες
- Ανακατέψτε καλά τα υλικά
- Βάλτε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατέψτε, να βράζει επί 1 ώρα
- Προσθέστε ελάχιστο νερό αν δείτε ότι στεγνώνει εντελώς
- Το chutney είναι έτοιμο όταν μοιάζει με κομπόστα, παχιά και όταν τα κρεμμύδια και τα μήλα έχουν αλλάξει χρώμα, αλλά δεν έχουν λυώσει -Προσοχή! Να μη γίνουν πουρές
- Βάλτε το chutney σε βαζάκι και κλείστε το αμέσως, έτσι σφραγίζει
- Μόλις αρχίσετε να το καταναλώνετε, βάλτε το στο ψυγείο
- Αν θέλετε να κάνετε περισσότερο, βάλτε τα βαζάκια στην κατάψυξη και βγάλτε όσα χρειάζονται για τα Χριστούγεννα!
- Το chutney είναι ιδανικό για να συνοδεύει κρέατα, ζαμπόν, πατέ, φουά γκρα και τυριά.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο