Μπαίνουν 200 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ για την ευρωπαϊκή κρίση - iefimerida.gr

Μπαίνουν 200 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ για την ευρωπαϊκή κρίση

Ευάγγελος Βενιζέλος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, με τη διευρυμένη συμμετοχή και των εκτός Ευρωζώνης μελών της ΕΕ κράτησε τρεις και πλέον ώρες και επιβεβαιωσε τη συμφωνία για τη δανειοδότηση του ΔΝΤ, από τις ευρωπαϊκές χώρες, με τη σύναψη διμερών δανειακών συμβάσεων.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης κατέστησε σαφές ότι στη διαδικασία της χορήγησης δανείων συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετέχει η Ελλάδα αλλά ούτε και η Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν μία από τις εκκρεμότητες που είχε αφήσει η Σύνοδος Κορυφής, καθώς η μη συμμετοχή των τριών χωρών θα συνεπαγόταν την αύξηση των ποσών που πρέπει να χορηγήσουν οι άλλες χώρες. Ένα ακόμη σημείο τριβής αναφέρεται στη συμμετοχή ή μη της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, συζητήθηκε το ζήτημα των διμερών δανείων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το ΔΝΤ, ώστε να αυξηθούν κατά 200 δισ. ευρώ τα συνολικά κεφάλαια που διατίθενται για την ανάσχεση της χρηματοοικονομικής κρίσης. Διευκρινίζεται ότι στους δανειστές του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνονται τα κράτη-μέλη που είναι εντεταγμένα σε προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα της οριστικοποίησης της νέας συνθήκης για το ESM, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης/9ης Δεκεμβρίου, της υπογραφής του τελικού κειμένου, της κύρωσης και θέσης σε ισχύ της συνθήκης αυτής κατά τις συνταγματικές διαδικασίες των κρατών-μελών και της σχέσης της νέας συνθήκης για το ESM με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ