Αποστάσεις από τη Δημοκρατική Ευθύνη, την οποία ο ίδιος δημιούργησε, μαζί με τον πρώην υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο, παίρνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης (πρώην Ποτάμι).
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δηλώνει ότι υπήρχαν δύο απόψεις ως προς την πορεία του κινήματος, η μια «ήθελε την απόλυτη καθαρότητα, δηλαδή καμιά συζήτηση με πρόσωπα και φορείς από το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό» και η δεύτερη που έλεγε «ότι όταν το αίτημα από παντού είναι να δούμε πώς θα φέρουμε τη σύνθεση ώστε να δημιουργηθεί ένας μεταρρυθμιστικός πόλος αλλαγής, δεν μπορεί να κινούμαστε σε παλαιοκομματικές λογικές αποκλεισμού δυνάμεων, στη λογική του "εμείς, εμείς οι μόνοι συνεπείς"».
Σε ερώτηση αν θα συνεργαζόταν με την ΝΔ υποστήριξε ότι πρέπει να δημιουργηθεί το Κέντρο «γιατί πραγματικά φέρνει μια διαφορετική λογική μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε πάρα πολλούς τομείς».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής σημειώνει ότι «η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί επιτέλους» και προσθέτει «δυστυχώς παρακολουθούμε μια διαδικασία κατά την οποία η συνεχής προσφυγή στις κάλπες έχει αντικαταστήσει την ουσιαστική διακυβέρνηση που αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας», ενώ δεν θεωρεί ότι μια οικουμενική κυβέρνηση θα έλυνε το πρόβλημα της χώρας.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Θεοχάρης τονίζει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν θέλει να έχει σύμμαχο το ΔΝΤ για μια ουσιαστική, βιώσιμη και μόνιμη διευθέτηση του χρέους, θα πρέπει να αποδεχτεί -φυσικά και μετά από κάποια διαπραγμάτευση- τις βαθιές τομές που ζητάει ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της» και εκτιμά ότι «πριν τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές τα περιθώρια σε πολιτικό επίπεδο για μια ουσιαστική και μόνιμη διευθέτηση του χρέους είναι ελάχιστα».
Ακολουθεί η συνέντευξη του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στη Φωτεινή Γιαννούλη και στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Πιστεύετε ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές ή πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της;
Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί επιτέλους. Δυστυχώς παρακολουθούμε μια διαδικασία κατά την οποία η συνεχής προσφυγή στις κάλπες έχει αντικαταστήσει την ουσιαστική διακυβέρνηση που αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, θα έλεγα ότι και θεσμικά θα έπρεπε επιτέλους κάποια στιγμή να κατοχυρώσουμε ότι δε μπορεί -πλην πολύ εξαιρετικών περιστάσεων- να έχουμε εκλογές πριν την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης.
Είστε υπέρ της σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης;
Η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό σχέδιο και μια κυβέρνηση αποφασισμένη να το υλοποιήσει. Το ότι δε βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ διατεθειμένο να κάνει τις αλλαγές που είναι αναγκαίες για τη χώρα, δεν σημαίνει ότι αυτό θα συμβεί μέσω μια οικουμενικής κυβέρνησης. Η χώρα χρειάζεται ένα σοκ, μια επανάσταση σε πάρα πολλούς τομείς ώστε να μπορέσει να φύγει γρήγορα από την κρίση και να πείσει τους εταίρους, τις αγορές αλλά και τους πολίτες ότι υπάρχει ένα νέο όραμα και πως υπάρχουν δυνάμεις ικανές να το υλοποιήσουν.
Αν σας καλούσε ο πρωθυπουργός να συμμετάσχετε σε ένα διευρυμένο κεντροαριστερό σχήμα θα το κάνατε;
Για να συμμετάσχει κάποιος σε ένα κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να υφίστανται πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ και υποθέτω ότι στο σχήμα που αναφέρεστε αυτό θα συνεχιστεί. Από μόνο του το γεγονός αυτό αποτρέπει κάποιον από το να δει σοβαρά τη συμμετοχή του σε μια τέτοια προσπάθεια. Η στάση μου είναι και ήταν πάντοτε να έχω έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια της χώρας μας να βγει από την κρίση μέσω μιας σωστής διακυβέρνησης.
Παρουσιάσατε τη Δημοκρατική Ευθύνη πριν λίγους μήνες και αυτές τις ημέρες διαβάζουμε ότι έχετε αποστασιοποιηθεί από το εγχείρημα. Γιατί;
Η Δημοκρατική Ευθύνη είναι μια συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε από τη βάση. Από την αρχή εξέφρασα την υποστήριξή μου, θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή πρέπει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια ενότητας του χώρου. Στη ΔΗΜΕ καταγράφηκαν εξαρχής δύο διαφορετικές απόψεις. Η πρώτη θέλει την απόλυτη καθαρότητα, δηλαδή καμιά συζήτηση με πρόσωπα και φορείς από το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό. Και η δεύτερη άποψη που λέει ότι όταν το αίτημα από παντού είναι να δούμε πώς θα φέρουμε τη σύνθεση ώστε να δημιουργηθεί ένας μεταρρυθμιστικός πόλος αλλαγής, δε μπορεί να κινούμαστε σε παλαιοκομματικές λογικές αποκλεισμού δυνάμεων, στη λογική του «εμείς, εμείς οι μόνοι συνεπείς».
Τέτοια σοβαρά πολιτικά ζητήματα πρέπει να συζητούνται και αποφασίζονται δημοκρατικά, σε νομιμοποιημένα κομματικά όργανα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Και με αυθαίρετο τρόπο, η πρώτη άποψη περί απόλυτης καθαρότητας παρουσιάζεται δημόσια ως η άποψη συνολικά της ΔΗΜΕ, γεγονός που με κάνει να εκφράσω τον προβληματισμό μου.
Ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος που πρωτοστατούσε στην προσπάθεια παραμένει στο κίνημα ή όχι;
Αυτή η ερώτηση θα πρέπει να απευθυνθεί στον ίδιο τον Αλέκο Παπαδόπουλο σε σχέση με τις προθέσεις του.
H Δημοκρατική Ευθύνη θα κατέβει αυτόνομη στις εκλογές;
Είναι μια απόφαση που υποθέτω ότι θα ληφθεί από τα όργανα, όταν τεθεί βέβαια ένα τέτοιο ζήτημα.
Πώς αντιμετωπίζετε το σενάριο να συνεργαστείτε προεκλογικά με την ΝΔ;
Κανέναν δεν ενδιαφέρουν τέτοιου είδους υποθετικά σενάρια. Έχω πει σε όλους τόνους ότι η προσπάθεια που πρέπει να γίνει είναι η δημιουργία του Κέντρου, γιατί πραγματικά φέρνει μια διαφορετική λογική μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε πάρα πολλούς τομείς. Για παράδειγμα πρέπει να κινηθούμε πέρα από τις μανιχαϊστικές λογικές μεταξύ ιδιωτικοποίησης και κρατικοποίησης, με διατήρηση της δημόσιας ιδιοκτησίας σε πάρα πολλούς φορείς αλλά με ιδιωτικοποίηση του μάνατζμεντ, της διοίκησης, ώστε να λειτουργήσουν με εμπορικά- ιδιωτικά κριτήρια. Έτσι, θα έρθουν μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος, τα οποία με τα σειρά τους θα χρησιμοποιηθούν στη στήριξη του κοινωνικού κράτους και τη μείωση της υπέρμετρης φορολογίας.
Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια ρύθμισης του χρέους πριν το 2018 που υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας;
Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί το χρέος ως ένα απλό επικοινωνιακό παιχνίδι και αποσιωπά το γεγονός ότι πριν τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές τα περιθώρια σε πολιτικό επίπεδο για μια ουσιαστική και μόνιμη διευθέτηση είναι ελάχιστα. Το μόνο που θα μπορούσαμε να περιμένουμε είναι μια επιφανειακή στήριξη από τους Ευρωπαίους ώστε κάποιες αλλαγές που δεν θα έχουν ουσιαστική σημασία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι.
Ποιο μήνυμα λάβατε από τη συνάντησή σας στο ΔΝΤ με τον κ. Πολ Τόμσεν; Το ΔΝΤ θέλει να φύγει από την Ελλάδα ή θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα;
Το ΔΝΤ φαίνεται διατεθειμένο να βοηθήσει και χρηματοδοτικά και με τη γνώση που έχουν τα κλιμάκιά του, αρκεί να τηρηθούν οι κανόνες του. Η εποχή του Ντομινίκ Στρος Καν με τις αλλαγές στο καταστατικό έχει πια παρέλθει και είναι μια εποχή για την οποία το ίδιο το Ταμείο θεσμικά έχει μετανιώσει. Άρα, η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν θέλει να έχει σύμμαχο το ΔΝΤ για μια ουσιαστική, βιώσιμη και μόνιμη διευθέτηση του χρέους, θα πρέπει να αποδεχτεί -φυσικά και μετά από κάποια διαπραγμάτευση- τις βαθιές τομές που ζητάει ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ