Η Μέρκελ θέλει κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας -Αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες - iefimerida.gr

Η Μέρκελ θέλει κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας -Αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες

Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ανγκελα Μέρκελ προανήγγειλε την αύξηση των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας, ενώ φαίνεται να επιδιώκει να πείσει την ΕΕ για κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Η Καγκελάριος δήλωσε ότι η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να προσεγγίσει τον στόχο του NATO για τα κράτη μέλη του, που είναι να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για αυτό τον σκοπό.

Η Μέρκελ, που δεν διευκρίνισε κατά πόσο θα αυξηθούν αυτές οι γερμανικές δαπάνες, ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα της είπε ότι δεν μπορεί η Ουάσινγκτον να δαπανά 3,4% του αμερικανικού ΑΕΠ για την άμυνα και η Γερμανία μόλις 1,2%.

Για το 2016 ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας ανέρχεται σε 34,3 δισ. ευρώ και θα έπρεπε να αυξηθεί κατά 20 δισ. ευρώ και πλέον για να φθάσει το 2% του ΑΕΠ.

Κλιμάκωση των κυρώσεων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την FAS, που επικαλείται πηγές από το περιβάλλον της Μέρκελ, αναφέρει σε δημοσίευμα ότι η Καγκελάριος θέλει να πείσει τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν στην κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εξαιτίας του ρόλου της στον πόλεμο στη Συρία.

Το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή. Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές και άλλες κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και εξαιτίας του γενικότερου ρόλου της Μόσχας στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποδεικνύεται δύσκολο να εξασφαλιστεί η συναίνεση των Σοσιαλδημοκρατών, όπως και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την κλιμάκωση των κυρώσεων, ωστόσο η «αγανάκτηση έναντι των Ρώσων έχει επιταθεί».

Κατά τις πηγές της εφημερίδας η επιδρομή σε μια αυτοκινητοπομπή της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου τον περασμένο μήνα και οι ρωσικές ενέργειες στο Χαλέπι συνέτειναν σε αυτό. Η Ρωσία διαψεύδει ότι βομβάρδισε την αυτοκινητοπομπή, ενώ τόσο η Δαμασκός όσο και η Μόσχα λένε ότι βομβαρδίζουν μόνο «τρομοκράτες» στο Χαλέπι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε τηλεφωνικά στη Μέρκελ ότι θα υποστήριζε μια πιο «σκληρή αντίδραση» αν οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούσαν, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλέστηκε η γερμανική εφημερίδα.

Κατά την εφημερίδα, εξετάζεται η επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην αεροπορική βιομηχανία της Ρωσίας και τομείς που σχετίζονται με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ