Σκληρή κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το ΕΣΡ - iefimerida.gr

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το ΕΣΡ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία για τις άδειες που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς το βράδυ της Παρασκευής, για να αποσυρθεί -προσωρινά- λίγη ώρα αργότερα.

Με βάση την τροπολογία, τα κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδεια θα έκλειναν μέσα σε πέντε ημέρες από την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την ανάδειξη των νέων καναλαρχών και τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα και άμεσα, όπως άλλωστε έκανε και o πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που υποστήριξε, μιλώντας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με τον Νίκο Παππά, ότι με την κατάθεση αυτών των διατάξεων στη Βουλή υπονομεύεται η προσπάθειά του να αναζητήσει την ερχόμενη Τετάρτη, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, συναινετικές διαδικασίες για την ανάδειξη των νέων μελών του ΕΣΡ.

Μετά την παρέμβαση του κ. Βούτση, ο υπουργός Επικρατείας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία τονίζει ότι οι τροπολογίες δεν θα ψηφιστούν την Τρίτη, όπως αρχικώς είχε σχεδιάσει, αλλά θα επανακατατεθούν σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων που θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

ΝΔ: Η λειτουργία του ΕΣΡ περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά
Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε το Σάββατο ανακοίνωση για το θέμα, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση Τσίπρα - Παππά - Καμμένου περιθωριοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) παραβιάζοντας το Σύνταγμα για να ελέγξει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Χθες, μάλιστα, ομολόγησε τη διαπλοκή με τα συμφέροντα με την πραξικοπηματική απόπειρα να πέσει “μαύρο” στα κανάλια. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να γίνει συνένοχη στο “μαύρο” και στο λουκέτο στα κανάλια, στην ενημέρωση και στην ανεργία χιλιάδων εργαζόμενων».

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
«Θεσμική εκτροπή η ρητή άρνηση της ΝΔ να συνδράμει στη συγκρότηση ΕΣΡ» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «το ΕΣΡ είναι συνταγματικά προβλεπόμενη αρχή» και ότι «η συγκρότησή του είναι συνταγματικό καθήκον όλων των κομμάτων». Σημειώνει ότι «η ρητή -πλέον- άρνηση της ΝΔ να συνδράμει στη συγκρότηση του ΕΣΡ συνιστά θεσμική εκτροπή».

«Η ΝΔ -υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- «οφείλει να αλλάξει θέση και να ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο. Ας σταματήσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της διαπλοκής, κόντρα στα συμφέροντα της κοινωνίας». «Ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρέτσος: Δεν υπαναχωρούμε
Η διαδικασία ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι συνταγματική υποχρέωση, τόνισε ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στον ραδιοσταθμο "Στο Κόκκινο", ενώ χαρακτήρισε παθογένεια του πολιτικού συστήματος την αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ.

Ο κ. Κρέτσος απαντά σε όσους κάνουν λόγο για αναδίπλωση και υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, λέγοντας πως «δεν υπάρχει υπαναχώρηση είναι πάγια θέση μας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να γίνει αντικείμενο διαλόγου, το λέμε πάνω ένα χρόνο». Υπενθυμίζει δε ότι «υπήρχε μια πρόταση από τον κ. Βούτση, προτού προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια να συγκροτηθεί το ΕΣΡ» και τονίζει πως το γεγονός ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί το ΕΣΡ αποτελεί παθογένεια του πολιτικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εξέτασης της προσφυγής των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών από το ΣτΕ, σημείωσε ότι «από θεσμική πλευρά πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της» και προσέθεσε: Εμείς κρίνουμε ότι ο νόμος είναι συνταγματικός και πως η διαδικασία αδειοδότησης είναι συνταγματική υποχρέωση, από κει και πέρα καταλαβαίνει ο λαός ποιος θέλει να αλλάξει τα πράγματα και να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και ποιος αυτόκλητα γίνεται υπερασπιστής των συμφερόντων των καναλαρχών.

Οι τροπολογίες
Σύμφωνα με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν την Παρασκευή στη Βουλή:

1. Μεταβιβάζονται στη ΓΓΕΕ αρμοδιότητες του ΕΣΡ για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και διαμόρφωσης του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.

2. Επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους επιτρέπουν την εκπομπή προγράμματος από μη αδειοδοτημένους σταθμούς μετά την πάροδο πέντε ημερών από την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα χορηγούνται οι νέες τηλεοπτικές άδειες. Οι κυρώσεις αυτές αυστηροποιούνται και φτάνουν έως το ένα έτος φυλάκιση και πρόστιμο έως 1.500.000 ευρώ για την DIGEA, αλλά και για τα κανάλια που θα παρανομήσουν, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για κατάσχεση του εξοπλισμού των καναλιών.

3. Δεν αναγνωρίζονται στο εξής ως εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες, οι διαφημιστικές δαπάνες προς μή αδειοδοτημένους σταθμούς.

4. Παρατείνεται για τρεις μήνες (έως 1.1.2017) το καθεστώς που ισχύει σήμερα, για ανάθεση διαφημιστικών δαπανών στα κανάλια μέσω διαφημιστικών εταιρειών. Μετά την 1.1.2017, οι δαπάνες αυτές θα πραγματοποιούνται απ΄ ευθείας από τους διαφημιζόμενους, προς τα ΜΜΕ.

5. Απαγορεύεται η δικτύωση μεταξύ περιφερειακών σταθμών για περισσότερο από τρεις ώρες ημερησίως.

Από τις διατάξεις που περιλαμβάνει η τροπολογία, δημιουργήθηκε αρχικώς σύγχυση και αναταραχή στους εργαζομένους των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς επικράτησε η εντύπωση οτι ο υπουργός Επικρατείας είχε δικαίωμα να διατάξει την διακοπή λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών εντός πέντε ημερών, από την ψήφισή των συγκεκριμένων διατάξεων και την δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ.

Όπως όμως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, η διάταξη αφορά την υπουργική απόφαση για την οριστική αδειοδότηση των σταθμών, η οποία δεν πρόκειται να εκδοθεί, αν προηγουμένως δεν είναι σε θέση να εκπέμψουν πρόγραμμα και οι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί που αδειοδοτούνται για να μην δημιουργηθούν μονοπωλιακές συνθήκες στην διαφημιστική αγορά.

Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, η μετάβαση στο νέο τοπίο με διακοπή της λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν τα τέλη Νοεμβρίου, με αρκετές πιθανότητες να καθυστερήσει κι άλλο, καθώς είναι δύσκολο να είναι έτοιμα μέχρι τότε για να λειτουργήσουν οι δύο νέοι τηλεοπτικοί σταθμοί των εταιρειών ALTER EGO και DIMERA.




Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ