Mία ζωντανή εγκατάσταση με παράλληλα εργαστήρια τραγουδιού, εικαστικών, θεάτρου, χορού, γραφής, φωτογραφίας και social media πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Ο Αντώνης Βολανάκης και η Ραφίκα Σαουίς ενώνουν δυνάμεις και δημιουργούν μία ανοιχτή πλατφόρμα δημιουργικής ονειροπόλησης για μόνιμους και περαστικούς κατοίκους του Πειραιά.
Το πρώτο πείραμα ήταν ένα διαπολιτισμικό art residency με καλλιτέχνες που διαμένουν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα.
Δεύτερος σταθμός αυτό το Παρασκευοσάββατοκύριακο (14/15/16 Οκτωβρίου 2016).
Η πλατφόρμα ανοίγει τις πόρτες της για βιωματικά εργαστήρια μουσικής, εικαστικών, θεάτρου, χορού και παρουσιάσεις.
Εκδηλώσεις, αποτέλεσμα της δημιουργικής συνύπαρξης των καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια του residency, στο οποίο υπάρχουν δείγματα γραφής όλων των καλλιτεχνών και οπτικοαουστικό υλικό από τον πρώτο σταθμό της δράσης.
Η πρόσκληση έγινε σε καλλιτέχνες, πρόσφυγες και ακτιβιστές εθελοντές για την αρχική ομάδα και θα εμπλουτίζεται συνεχώς το τριήμερο όπου όλοι θα συν-διαμορφώνουν ένα εφήμερο σταθμό στο φουαγιέ του Δ.Θ.Π που θυμίζει ένα ευρωπαϊκό ballroom.
Δύο καλλιτέχνες με διαφορετικές εμπειρίες
Ο Αντώνης Βολανάκης τα τελευταία δέκα χρόνια με τα blind dates - πρακτική δια-καλλιτεχνικών συναντήσεων και διεθνοτικών συνεργασιών- και οι εικαστικές αφηγήσεις του με μη- ανδροκρατική, μη- ηγεμονική αντίληψη συναντά την Σαουίς, ορμώμενη από το θέατρο και τον κινηματογράφο, με εμπειρία στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, με τα εργαλεία της μέσω της συστηματική συνεργασίας της με τα ανήλικα - ασυνόδευτα προσφύγων και διεκδικώντας τα δικαιώματα των παιδιών για την ενίσχυση αυτονομίας και ανεξαρτησίας τους.
Κατάληψη στο φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου
Τι συμβαίνει όταν ένας ηγεμονικός αστικός χώρος που θυμίζει ένα ευρωπαϊκό ballroom καταλαμβάνεται και χαρτογραφείται από καλλιτέχνες;
Πώς μοιράζονται τα προνόμια έκφρασης και πρόσβασης σε χώρους και πόσο είναι συνειδητοί σε σχέση με αυτά.
Παράλληλα ξεκίνησε μία αναγνώριση και καταγραφή των καλλιτεχνών από την προσφυγική κοινότητα έτσι ώστε τα ραντεβού στα τυφλά με τοπικούς καλλιτέχνες να πολλαπλασιάζονται και να δημιουργείται ένα κοινό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών.
Πώς γινόμαστε ένα σμήνος και μοιραζόμαστε μια οριζόντια και χωρίς ιεραρχία αφήγηση;
Η πλατφόρμα αυτή ξεκίνησε με την παρουσίαση ιστοριών της προσφυγιάς των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία. Ο πυλώνας όμως μετατοπίστηκε στη συλλογική αναζήτηση θεματικών που τους αφορούν τους καλλιτέχνες χωρίς εθνική ταυτότητα.
Συμμετέχουν:
Αμπτουλάχ Αχμεντί, Σαλαχεντίν Βαλαμπούρ, Αναστασία Βλαχάκη, Αντώνης Βολανάκης, Ντόρα Γιαννάκη, Μαλέν Γκαρμενδία, Σορέν Γκαεντί, Φαρενάζ Κορμπανί, Λέιλα Εφτεταχί, Πάρια Ρεζάι Ιρανί, Αγγελική Καθαρίου, Τζο Καλαβρού, Νάντια Καλαρά, Μάνος Καρατζογιάννης, Ιμπραήμ Καρίμι, Χριστίνα Κατσάρη, Αμίρ Κεσμερι, Ευτυχία Κιουρτίδου, Μαρία Κολιοπούλου, Αλέξανδρος Κορομηλάς, Ιόκο- Ιωάννης Κοτίδης, Ροένα Λάντφορντ, Παυλίνα Μάρβιν, Μάρω Μιχαλακάκος, Μοχάμεντ – Αλί Μοταμεντί, Αλμουδένα Μπλάνκο, Αγγέλα Μυλωνάκου, Aμπτουλάχ Ντιμ, Κωσταντίνα Ξάφη, Άννα Παγκάλου, Ευγενία Παπαγεωργίου, Αθηνά Πουρέα, Ιναμάνα Πετιλ, Ραφίκα Σαουίς, Δανάη Σιώζιου, Δήμητρα Τζάνου, Ταμάρα Τσαλμπουνί, Έμμα Χιμένεθ, Φραγκίσκο Τζεντίκο.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ: 210 4143310