Θετικά τάσσονται οι καταναλωτικές οργανώσεις σχετικά με την πρόθεση των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας να εκδώσουν εγκύκλιο με την οποία θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία νοικοκυριών, εμπόρων και επιχειρηματιών.
Ωστόσο τηρούν στάση αναμονής καθώς περιμένουν να δουν τις λεπτομέρειες της εγκυκλίου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να μην κινδυνεύει με πλειστηριασμό η πρώτη και μοναδική κατοικία από ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία τα ασφαλιστικά ταμεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από φυσικά πρόσωπα, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.
«Είναι μια θετική κίνηση. Εξάλλου αυτό ήταν για εμάς το ζητούμενο εδώ και χρόνια, από την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη (3869/2010). Να επεκταθεί ο νόμος, ώστε να ενταχθούν και να συμπεριληφθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι» δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, Γιώργος Λεφουρίτης.
Ξεκαθαρίζει ότι «θα πρέπει να υπάρξει σχετική μέριμνα σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, για τα στεγαστικά δάνεια, τα καταναλωτικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες κι όχι για τα επαγγελματικά δάνεια. Έστω και έπειτα από έξι χρόνια η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι επιβάλλεται η διεύρυνση του νόμου, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο θα εντάξει τους εμπόρους σε αυτόν τον νόμο ή θα απαγορεύσει τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2017. Η περαιτέρω αναβολή των πλειστηριασμών δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα εάν δεν υπαχθούν κι οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες».
Ωστόσο, ο κ. Λεφουρίτης διευκρινίζει ότι «μέσα σε αυτόν το νόμο που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το χρέος προς τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία. Να υπάρξουν προϋποθέσεις και να γίνει σε βάθος έλεγχος και με προσοχή η οικονομική δυνατότητα για την αποπληρωμή χρέους προς εφορίες κι ασφαλιστικά ταμεία».
Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής), Παναγιώτα Καλαποθαράκου επισημαίνει ότι «το βλέπουμε θετικά, αλλά δεν μας ικανοποιεί πλήρως η πρόθεση έκδοσης μιας εγκυκλίου. Η δική μας πρόταση είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, καθώς μια εγκύκλιος δεν έχει την ίδια βαρύτητα. Επιδιώκουμε να είναι ασφαλείς οι πολίτες ότι δεν θα υπάρχει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Ζητάμε μια οριζόντια προστασία όλων των πολιτών αναφορικά με την κύρια κατοικία, είτε είναι φυσικά πρόσωπα, είτε έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες, να νομοθετηθεί ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας».
Υπέρ της νέας ρύθμισης τάσσεται και ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ(Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών), Νικόλαος Τσεμπερλίδης. «Είμαστε υπέρ με αυτήν την πρόθεση των υπουργείων, δεν διαφωνούμε. Πρέπει όμως να δούμε τις προϋποθέσεις της ένταξης, κατά πόσο θα αντιστοιχούν στην πραγματική εικόνα ή θα χρησιμοποιηθούν λάθος. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα και θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και οι προϋποθέσεις ένταξης εκτός φυσικών προσώπων που ήδη προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη, και εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών».
Από την πλευρά τους και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, που είναι οι πολίτες, θεωρούν θετική την κίνηση της κυβέρνησης. «Ευτυχώς ήρθε η ώρα και για την δική μας περίπτωση» λέει χαρακτηριστικά η 50χρονη Νικολέτα Παπαδοπούλου που διατηρεί κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κι ο 35χρονος Τάκης Παναγιωτόπουλος που είναι ελεύθερος επαγγελματίας, δηλώνει ανυπόμονος «γιατί μια τέτοια απόφαση και κίνηση θα μου χάριζε έναν πιο ήσυχο ύπνο τα βράδια. Θα ένιωθα πιο ασφαλής ότι θα γλιτώσω το σπίτι μου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ