Γερμανός ΥΠΕΣ: Οι πρόσφυγες που διασώζονται στη Μεσόγειο να στέλνονται στην Αφρική - iefimerida.gr

Γερμανός ΥΠΕΣ: Οι πρόσφυγες που διασώζονται στη Μεσόγειο να στέλνονται στην Αφρική

φωτογραφία αρχείου: eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο θα έπρεπε να «στέλνονται στη Βόρεια Αφρική», απ’ όπου όσοι θεωρούνται πρόσφυγες θα μπορούν στη συνέχεια να γίνονται δεκτοί στην Ευρώπη.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Τόμας ντε Μεζιέρ στη διάρκεια συνόδου με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

«Οι άνθρωποι που σώζονται στη Μεσόγειο θα πρέπει να μεταφέρονται σε ασφαλείς καταυλισμούς στη Βόρεια Αφρική», πρότεινε ο ντε Μεζιέρ.
«Εκεί θα διασφαλίζεται η ανάγκη τους για ασφάλεια και θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό επανεγκατάστασης στην Ευρώπη, με γενναιόδωρες ποσοστώσεις, ώστε να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών», πρόσθεσε.

Όμως ο Γερμανός υπουργός εξήγησε ότι οι άνθρωποι που θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες θα πρέπει «να επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους».
«Χρειαζόμαστε μια συμφωνία ώστε να μπορούμε να στέλνουμε αμέσως (τους μετανάστες) στη Λιβύη, στην Αλγερία», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Λουξεμβούργο οι Ευρωπαίοι υπουργοί προβλέπεται να συζητήσουν τις συνθήκες που επιθυμεί να υπογράψει η ΕΕ με τις αφρικανικές χώρες για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, αφότου η κεντρική Μεσόγειος έχει γίνει ξανά η κύρια είσοδος των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη.

Μετά την ανάσχεση του μεταναστευτικού κύματος από την Τουρκία μέσω της Ελλάδας, εξαιτίας του κλεισίματος της οδού των Βαλκανίων και της αμφιλεγόμενης συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας, η κεντρική Μεσόγειος έχει ξαναγίνει η βασική μεταναστευτική οδός προς την Ένωση.

Η Ιταλία δέχεται και πάλι πιέσεις με περισσότερες από 142.000 αφίξεις από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, την Αιθιοπία, το Μαλί και τη Σενεγάλη.

Στόχος της είναι να τις πείσει να καταπολεμήσουν τους διακινητές και να δεχθούν περισσότερες «επανεισδοχές» μέσω οικονομικών κινήτρων.
Η συμφωνία που συνήφθη τον Μάρτιο του 2016 μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας «αποτελεί κατά τη γνώμη μου πρότυπο», τόνισε ο ντε Μεζιέρ, ζητώντας να υπάρξουν ανάλογες συμφωνίες και με αφρικανικές χώρες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ