Σε 7.446.222 άτομα ανήλθαν οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα το α΄ εξάμηνο εφέτος.
Αριθμός είναι μειωμένος κατά 119.475 άτομα ή 1,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Εικόνα, πάντως, που αντιστράφηκε στη συνέχεια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπλεκομένων στον τουρισμό.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας συνόρων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων (86,5%), παρουσίασαν μείωση 1,2%, ενώ από τα κράτη- µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκε αύξηση 0,9%.
Σηµαντική µείωση των αφίξεων από τις χώρες της Ευρώπης, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται, από τη ΠΓ∆Μ (27,7%), τη Βουλγαρία (10,5%) και τη Γαλλία (20,6%). Αντίθετα, σηµαντική αύξηση, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από το Ηνωµένο Βασίλειο (13,1%), την Αλβανία (41,6%), και τη Ρουµανία (19,4%).
Στις υπόλοιπες ηπείρους, σημαντική µείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιµές, παρατηρείται από την Ασία, η οποία οφείλεται κυρίως στη µείωση των αφίξεων από την Τουρκία (-29,2%).
Επίσης, µείωση παρατηρείται από την Ωκεανία (-1,3%).
Οι αφίξεις από τις υπόλοιπες δύο ηπείρους παρουσιάζουν αύξηση και συγκεκριμένα, σε απόλυτες τιµές, από την Αµερική (1,5%) µε σημαντική συμβολή από τις ΗΠΑ, και από την Αφρική (24,7%).
Τη µεγαλύτερη συµµετοχή ως προς το σύνολο των αφίξεων από τις χώρες της Ευρώπης έχει το Ηνωµένο Βασίλειο (12,5%) και ακολουθούν η Γερµανία (11,9%), η Βουλγαρία (11,2%), η ΠΓ∆Μ (7,7%) και η Γαλλία (4,9%).
Αναφορικά µε το µέσο µεταφοράς και τον σταθµό εισόδου, παρατηρείται ότι οι περισσότερες αφίξεις έγιναν αεροπορικώς και οδικώς.
Όσον αφορά στις αεροπορικές αφίξεις, το αεροδρόµιο των Αθηνών συγκεντρώνει το µεγαλύτερο ποσοστό κίνησης (24,1%) και ακολουθούν το αεροδρόµιο του Ηρακλείου (10,2%), της Ρόδου (6,7%) και της Θεσσαλονίκης (5,2%).
Οι κύριοι σταθµοί εισόδου που συγκεντρώνουν το µεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, οδικώς, είναι οι Εύζωνοι (7,6%) και ο Προµαχώνας (5,7%).
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)