«Trick or Treat?» (Φάρσα ή κέρασμα;). Μπορεί στην Ελλάδα να μην ακούμε τη συγκεκριμένη φράση, μιας και δεν είναι δικό μας έθιμο, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που γιορτάζουν το Χάλοουιν και εδώ, πηγαίνοντας σε πάρτι, ντυμένοι αναλόγως.
Γι΄ αυτό στις 31 Οκτωβρίου, αν δείτε σκελετούς ή κορίτσια αλά Santa Muerte να πηγαινοέρχονται, μην αναρωτιέστε γιατί είναι η μέρα του Χάλοουιν.
Μια δόση ιστορίας
Το Χάλοουιν (Halloween) προέρχεται από το All-hallow-even και αναφέρεται στην παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων. Αν και πολλοί συνδέουν τη γιορτή με τις Απόκριες, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, μιας και το Χάλοουιν έχει μια μυστικιστική χροιά. Η γιορτή, σύμφωνα με το Wikipedia, αποτελεί μια εξέλιξη της αρχαίας γιορτής του Samhain, του θεού του Κάτω Κόσμου. Για τους Κέλτες σηματοδοτούσε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, αλλά και μια γέφυρα μεταξύ του επάνω κόσμου με αυτόν των νεκρών. Οι Ιρλανδοί μετανάστες ήταν αυτοί που έφεραν την γιορτή στην Αμερική στα μέσα του 19ου αιώνα.
Αν και αρχικά είχε χριστιανικό χρώμα, αυτό άλλαξε με την πάροδο του χρόνου κάνοντας την από μια παγανιστική τελετή σε μέρα γιορτής και μεταμφιέσεων.
Λέγεται πως οι ψυχές των νεκρών, που πέθαναν κατά τη διάρκεια του έτους, ψάχνουν να βρουν ένα νέο σώμα για να κερδίσουν την αθανασία. Γι' αυτό και οι ζωντανοί, φορώντας παράξενα κοστούμια και κάνοντας θόρυβο, προσπαθούν να τους διώξουν.
Τα πιο τρομακτικά κοστούμια Χάλοουιν
Εκείνη την ημέρα, οι περισσότεροι προτιμούν να ντυθούν κάτι σκοτεινό, κάτι σχετικό με νεκρούς και πνεύματα. Αλλοι τα καταφέρνουν και είναι άκρως τρομακτικοί, άλλοι πάλι δεν το κάνουν και τόσο καλά με το αποτέλεσμα να είναι αστείο.
Στο πέρασμα των χρόνων, κάποιοι είχαν έμπνευση και δημιούργησαν στολές πολύ μα πολύ τρομακτικές. Το Bored Panda τις μάζεψε και μας τις παρουσιάζει.
Αν δεν φοβάστε, συνεχίστε και δείτε τις φωτογραφίες!