Τα αποτελέσματα του Eurogroup, οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον για το χρέος αλλά και το μείζον θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και του εξωδικαστικού συμβιβασμού τέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα κόκκινα δάνεια βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς όχι μόνο είναι προαπαιτούμενο για τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά αποτελεί ανάγκη τόσο για τις τράπεζες και την αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων εντός του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί αλλά και για την ίδια την αγορά και τις επιχειρήσεις.
Ηδη για τις ρυθμίσεις και τα κριτήρια που θα περιλαμβάνονται στη νομοθετική πρωτοβουλία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έχουν γίνει πολλές επαφές με την πλευρά των δανειστών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βασικός πυλώνας στον οποία θα βασίζεται η ρύθμιση είναι αφενός η συνολική αντιμετώπιση των οφειλών των επιχειρήσεων απέναντι σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες και αφετέρου η δυνατότητα που θα δίνεται στα τραπεζικά ιδρύματα να αποβάλλουν τους μη συνεργάσιμους μετόχους τέτοιων επιχειρήσεων.
Στην κατεύθυνση αυτή χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετοχοποιήση των «κόκκινων» δανείων ώστε να εισέρχονται νέοι μέτοχοι στις επιχειρήσεις. Οπως είπε, οι θεσμοί δεν διαφωνούν με αυτή την κίνηση και εξήγησε ότι θα αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν μη συνεργάσιμους μετόχους.
Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που μέτοχος αρνείται να συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να χρηματοδοτηθεί μία επιχείρηση με «κόκκινο» δάνειο θα μπορεί να μετοχοποιηθεί το δάνειο ώστε να εισέλθει νέος μέτοχος πόυ θα έχουν βρει οι τράπεζες.
Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αναλύονται ως εξής: επαγγελματικά 67,5%, μικρομεσαίων επιχειρήσεων 59,9%, μεγάλων επιχειρήσεων 29%, ναυτιλιακά 27,4%, χρηματοοικονομικά 29%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα έχει η βιωσιμότητα της επιχειρήσης, η οποία θα έχει προηγηθεί και θα επικυρώνεται από δικαστή. Η διαμεσολάβηση μεταξύ των πιστωτών και της υπερχρεωμένης επιχειρήσης θα γίνεται από τους υφιστάμενους διαμεσολαβητές.
Στην περίπτωση που νομοθετηθεί η δυνατότητα να μετοχοποιούνται τα χρέη της υπό διάσωση επιχειρήσης, οι μη συνεργάσιμες διοικήσεις θα αποπέμπονται.
Πάντως, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής δεν τέθηκε το θέμα των πλειστηριασμών.