«Βόμβες» κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, εξαπέλυσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε έντονο ύφος σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, γιατί δεν παρενέβη για την εκροή κεφαλαίων έδειξε ευθέως τον Γιάννη Βαρουφάκη. Οπως είπε εξαιτίας του η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 4 Φεβρουαρίου σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα.
Ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι ο κ. Βαρουφάκης πήγε στο διοικητικό συμβούλιο της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και τους είπε ότι είναι υπουργός οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας. «Τους είπε <μην τον λαμβάνετε υπόψιν σας>» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας όταν έμαθε τα όσα είπε ο Βαρουφάκης. Οπως μάλιστα αποκάλυψε του απάντησαν «δεν μπορούμε να μην τον λάβουμε υπόψιν είναι υπουργός οικονομικών». Τέλος, ο κ. Στουρνάρας είπε πως ο κ. Βαρουφακης τους έπεισε ότι με αυτόν υπουργό οικονομικών δεν υπάρχει επιστροφή.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης η αναφορά Στουρνάρα ότι έστελνε επιστολές στην κυβέρνηση για τον Βαρουφάκη. «Τι άλλο να έκανα; Επαιρνα τηλέφωνο και τους έλεγα: <Μαζέψτε τον!>».
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε σε έντονο ύφος, ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορο Παπαδόπουλο και τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Παπαδόπουλος επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην ΤτΕ, γιατί όπως υποστήριξε, δεν άσκησε όπως έπρεπε τον εποπτικό της ρόλο για να αποτρέψει την διαρροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Αποτέλεσμα, όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, ήταν οι θεσμοί να επιβάλουν οικονομικό στραγγαλισμό στη χώρα με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
Αμεση ήταν η αντίδραση του κ. Στουρνάρα που υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε την χρηματοδότηση της χώρας όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι εκπροσωπεί μια χρεοκοπημένη χώρα.
«Όταν ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης είχε πει στην ΕΚΤ ότι είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας τι να κάνω εγώ; Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύει μια χώρα με τις δηλώσεις του, κανένας άλλος. Η αβεβαιότητα ξέρετε είναι τσουνάμι στην οικονομία…», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
«Είναι δυνατόν να γίνει οικονομικός στραγγαλισμός μιας χώρας, με βάση μια δήλωση υπουργού; Δεν έχει ευθύνη η Κεντρική Τράπεζα; Δεν ήταν υποχρέωση της να προστατεύσει τη χώρα», επέμεινε ο κ. Παπαδόπουλος.
«Εγώ είχα πει στον κ. Ντράγκι να μην τον ακούει, όμως που απάντησε ότι δεν μπορεί να μην τον ακούει γιατί είναι ο υπουργός. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο παρά να προειδοποιήσω. Συνέχεια έστελνα επιστολές και προειδοποιούσα την κυβέρνηση. Τα μέτρα πάρθηκαν γιατί έφταιγε η πορεία, πως πηγαίναμε» αντέτεινε ο κ. Στουρνάρας.
Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
- Χριστόφορος Παπαδόπουλος: «Είναι εύκολο να αποφεύγουμε τις ευθύνες μας… Κανείς δεν δίνει άφεση αμαρτιών. Έπρεπε να παρέμβετε…. Τι κάνατε όταν συγκεκριμένοι κύκλοι, ο κ. Γεωργιάδης και η κ. Μπακογιάννη, ενθάρρυναν τη φυγή κεφαλαίων και έλεγαν πάρτε τα λεφτά σας».
- Γ. Στουρνάρας: «Πόσες δηλώσεις είχα κάνει τότε…»
- Χριστ. Παπαδόπουλος: «Στη Γερμανία η δήλωση του κ. Σόιμπλε δεσμεύει τη χώρα του;»
- Γ. Στουρνάρας «Απόλυτα… Εμείς παίρναμε έκτακτη ρευστότητα μέχρι το βράδυ του δημοψηφίσματος. Όταν πήγε ο κόσμος και πήρε τα 900 εκατ. ευρώ από τα ΑΤΜ, αποκόπηκαν τα ελληνικά ομόλογα από την επίσημη χρηματοδότηση…»
- Χριστ. Παπαδόπουλος: «Υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να προστατεύει τις διαρροές κεφαλαίων. Εσείς το γενικεύσατε και το πήγατε στο κ. Βαρουφάκη το ζήτημα της ΤτΕ…»
- Γ. Στουρνάρας: «Όλοι αναγνωρίζουν τη συμβολή της ΤτΕ που κράτησε τη χώρα στο ευρώ…»
- Σωκράτης Φάμελος, πρόεδρος Εξεταστικής Επιτροπής: «Υπάρχει ένα ερώτημα. Όταν διαπιστώνετε αυτή την διαρροή κεφαλαίων δεν έχετε ως ΤτΕ, τα εργαλεία ώστε να παρέμβετε; Αρκετά δάνεια που φύγανε στο εξωτερικά κυρίως από ΜΜΕ, μήπως ήταν από δάνεια που έφυγαν για άλλους σκοπούς; Είναι και αυτό ένα ερώτημα που μπήκε στην Εξεταστική…».
- Γ. Στουρνάρας: «…Το μεγαλύτερο ποσοστό έμειναν στα στρώματα. Περίπου 17 δισ. με 18 δισ. ευρώ είναι στην Ελλάδα και σιγά- σιγά γυρίζουν».
Στη συνέχεια, ο κ. Στουρνάρας διέψευσε ότι έγιναν στη χώρα δύο πιστωτικά γεγονότα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος.
«Είναι λάθος αυτό. Μέχρι τότε πληρώναμε κανονικά. Ποιος τα λέει αυτά. Δεν είχαμε πιστωτικό γεγονός», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.
Εκαναν «φτερά» 900 εκατ.ευρώ λόγω δημοψηφίσματος
Ο Γιάννης Στουρνάρας αποκάλυψε ότι σχεδόν 1 δισ. Ευρώ από τις τράπεζες, λόγω δημοψηφίσματος.
«900.000.000 έφυγαν από τα ATM τις τρεις μέρες μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος που οι τράπεζες ήταν κλειστές. Μετά αναγκαστήκαμε να ενεργοποιήσουμε τα capital controls» είπε και ακολούθησε ο διάλογος με τον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη.
Δεν μιλούσα με Βαρουφάκη, τι να πεις μαζί του...
- Μ. Βορίδης: Θα ήθελα να συνεχίσω την ενδιαφέρουσα ροή ερωτήσεων. Πράγματι, γεννά απορίες αυτό το θέμα. Η ΤτΕ δεν είχε θεσμικά εργαλεία για να αποτρέψει τη ροή καταθέσεων που επισημάνατε;
- Στουρνάρας: Τίποτα απολύτως. Σε καθεστώς ελεύθερης διακίνησης δεν μπορείς να κάνεις.
- Βορίδης: Γιατί ξεκινά σε αυτό το χρονικό σημείο η ένταση της εκροής καταθέσεων;
- Στουρνάρας: Είχε ξεκινήσει από πριν. Από την αβεβαιότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
- Βορίδης: Άρα, είναι πολιτικός ο λόγος.
- Στουρνάρας: Θυμάστε που είπα ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές και κατηγορήθηκα γι' αυτό; Οι διοικητές Κεντρικών Τραπεζών πρέπει να προειδοποιούν για την καταστροφή που έρχεται και αυτό το έκανα.
- Βορίδης: Ποια είναι η χρονική στιγμή αυτών των επίμαχων δηλώσεων Μπακογιάννη - Γεωργιάδη; Θυμάμαι να έγιναν στον Μάιο. Έπαιξαν κάποιο ρόλο, όταν είπαν ότι, όπως πάνε τα πράγματα, πάμε σε capital controls;
- Στουρνάρας: Όχι, είναι η απάντηση. Δεν φταίνε οι δηλώσεις. Είναι ο πυρήνας της οικονομικής πολιτικής. Από αυτό επηρεάζονται τα ομόλογα. Οι θεωρίες για τα CDs έχουν πεθάνει. Δεν υπάρχουν. Οι τιμές ομολόγων κινούνται από τα θεμελιώδη: τι κάνουν οι κυβερνήσεις.
- Βορίδης: Είπατε ότι ο υπουργός Οικονομικών ήρθε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ
- Στουρνάρας: Όχι, πήγε να δει μέλη τις εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής με ρώτησε αν επιθυμώ να παραστώ. Τον ρώτησα αν έχει θέσει σχετικό ζήτημα ο υπουργός Οικονομικών και μου απάντησε «όχι». Αρα, δεν υπηρχε λόγος να πάω.
- Βορίδης: Πώς μάθατε εσείς για το τι είπε ο κ. Βαρουφάκης σε αυτή τη συνεδρίαση;
- Στουρνάρας; Αμέσως μετά έγινε πρόταση από την Εκτελεστική Επιτροπή για πάγωμα των waiver. Προσπάθησα με νύχια και δόντια να το αποσοβήσω. Ρώτησα τον λόγο που μας επέβαλαν αυτό το μέτρο. Τους ζήτησα προθεσμία δέκα ημέρων, λέγοντάς τους ότι δέκα μέρες στην πολιτική είναι μεγάλος χρόνος. Δεν τους έπεισα στην ψηφοφορία.
- Βορίδης: Άρα, έφταιγε η δήλωση Βαρουφάκη.
- Στουρνάρας: Όχι, ήταν η κεντρική πολιτική, που την βεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών. Δεν είπε κάτι διαφορετικό. Βεβαίωσε τους φόβους τους.
- Βορίδης: Έχει ακουστεί ότι την ευθύνη των capital controls την φέρει η Τράπεζα.
- Στουρνάρας: Τότε δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Το βράδυ της προκήρυξης δημοψηφίσματος έφευγαν χρήματα από ΑΤΜ. Καταλάβαμε ότι την Δευτέρα δεν θα υπάρχει τραπεζικό σύστημα.
- Βορίδης: Γιατί έφευγαν τα χρήματα. Τι έγινε;
- Στουρνάρας: Αβεβαιότητα.
- Βορίδης: Είχε σχέση με το δημοψήφισμα;
- Στουρνάρας: Με το που προκηρύχθηκε, δημιουργήθηκε αβεβαιότητα και ο κόσμος έσπευσε στα ΑΤΜ. Έφυγαν 900 εκατ. ευρώ με κλειστές τράπεζες. Επομένως, εμείς ως ΤτΕ κάναμε πρόταση για έκτακτη ρευστότητα. Συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη η ΕΚΤ και το αίτημά μας απορρίφθηκε. Ήταν μονόδρομος τα capital controls.
- Βορίδης: Γιατί απορρίφθηκε;
- Στουρνάρας: Ήταν τεράστιο το ποσό και δεν υπήρχαν εξασφαλίσεις. Επίσης, είχαμε βγει από το πρόγραμμα και άρα δεν καλύπτεσαι θεσμικά. Είχαμε βγει τότε από το πρόγραμμα και χάσαμε την «κάλυψη» μας. Αμέσως έπεσαν οι εξασφαλίσεις των τραπεζών. Η αξία των εξασφαλίσεων έπεσαν δραματικά. Πήγαμε στο...
- Βορίδης: Μιλάγατε με τον υπουργό Οικονομικών ή άλλο μέλος της κυβέρνησης;
- Στουρνάρας: Μιλούσα με Δραγασάκη και Τσακαλώτο. Συνομιλία που ουδέποτε διακόπηκε.
- Βορίδης: Με Βαρουφάκη;
- Στουρνάρας: Τι να μιλήσεις; Ήταν άλλη σχολή σκέψης.
- Βορίδης: Με Τσακαλώτο και Δραγασάκη τι λέγατε;
- Στουρνάρας: Με μένα έδειχναν κατανόηση και τελικά έγινε... το σωστό.