Τα «βατερλό» της Τρόικα - Οι προβλέψεις που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ - iefimerida.gr

Τα «βατερλό» της Τρόικα - Οι προβλέψεις που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον επόμενο Μάιο η Ελλάδα συμπληρώνει δύο χρόνια σε καθεστώς Μνημονίου, ένα χρονικό διάστημα στο οποίο ακολουθήθηκε η οικονομική πολιτική που καθόρισαν οι δανειστές μας. Το iefimerida.gr παρουσιάζει την τραγική αποτυχία των προβλέψεων αυτής της πολιτικής.

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο προέβλεπε τον Μάιο του 2010 ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωνόταν το 2011 κατά 2,6%. Σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του ΔΝΤ, η μείωση του ΑΕΠ έχει αγγίξει το -6% και ίσως να υπερβεί και αυτό το νούμερο.

Εκτός πραγματικότητας ήταν όμως και οι υπόλοιπες προβλέψεις της Τρόικα:

  • Το Μνημόνιο τοποθετούσε το έλλειμμα του 2011 στο 7,6% του ΑΕΠ, όμως σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις το έλλειμμα φέτος θα κλείσει γύρω στο 9% του ΑΕΠ.
  • Η ανεργία, σύμφωνα πάντα με το Μνημόνιο, θα έφτανε στο 14,6%. Και εδώ η Τρόικα έπεσε εντελώς έξω αφού η επίσημη ανεργία έχει ανέλθει στο 17%.
  • Ο πληθωρισμός το 2011 προβλεπόταν να είναι στο -0,5% στα τέλη του 2011. Αντίθετα το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός έφτασε το 3,2% (η Eurostat υπολόγιζε τον πληθωρισμό στο 2,8% τον Νοέμβριο).
  • Το δημόσιο χρέος, σύμφωνα και πάλι με το Μνημόνιο του 2010, θα έπρεπε στα τέλη του 2011 να είναι στο 145%. Όμως, το χρέος έχει φτάσει ήδη στο 162%.
  • Τέλος, το Μνημόνιο προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα επέστρεφε στις αγορές το 2012, πράγμα που τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα όμως με το νέο δανειακό πρόγραμμα, η επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν πρόκειται να γίνει πριν το 2021.

Τι έφταιξε και έπεσε τόσο έξω το Μνημόνιο; Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, τον επικεφαλή του ΔΝΤ στην Τρόικα, το Μνημόνιο βασίστηκε «υπερβολικά στην φορολόγηση» ενώ ευθύνες αποδίδονται και στην κυβέρνηση Παπανδρέου που «δεν προχώρησε» όσο έπρεπε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τιςοποίες προέβλεπε το πρόγραμμα. Μερίδιο ευθύνης αποδίδει το ΔΝΤ και στην κρατική μηχανή, την οποία κατηγορεί για «περιορισμένες δυνατότητες»...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ