Το μήνυμα ότι δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς η κατάσταση των νέων σήμερα στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα, έστειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στη Συνδιάσκεψη των Ελλήνων Ακτιβιστών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES ACTIVISTS GREECE).
"Αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση των νέων στη χώρα είναι ίσως το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Είναι όμως και πολιτικό και εθνικό πρόβλημα. Πολλοί νέοι και νέες αισθάνονται απογοήτευση και ματαίωση. Δεν κάνουν όνειρα ή φεύγουν από τη χώρα. Δεν εμπιστεύονται την πολιτική και τους πολιτικούς. Δεν συμμετέχουν στην πολιτική ζωή γιατί δεν βρίσκουν νόημα σε αυτό. Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά. Και σήμερα αυτό που καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό είναι η διαγενεακή αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Πρέπει να ανοίξει με τόλμη αυτό το κεφάλαιο γιατί πλέον είναι θέμα επιβίωσης για τη χώρα", είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.
"Είναι προφανές ότι επιζητούμε λύσεις μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί κατανοούμε ότι στο σύγχρονο κόσμο, κανένα κράτος, δεν μπορεί μόνο του", συνέχισε. "Σήμερα συμπληρώνονται 24 χρόνια από τον θάνατο του Βίλλυ Μπράντ, μιας εξέχουσας πολιτικής προσωπικότητας, ενός σοσιαλδημοκράτη που οραματίστηκε μια ενωμένη Γερμανία που όμως έφυγε πριν βιώσει τους πρώτους κλυδωνισμούς του ενωμένου ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Η Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική από τότε, από αυτή που οραματίστηκαν οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες της περιόδου εκείνης, όπως ο Βίλλυ Μπράντ ή ο Ούλωφ Πάλμε, ο Μιτεράν ή ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η διεθνής οικονομική κρίση, το «νεοφιλεύθερο παράδειγμα» που λειτούργησε ως πρότυπο και για τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε συνδυασμό με το έλλειμμα ηγεσιών συνέβαλαν αναμφίβολα σε πισωγυρίσματα και σε εσωστρεφείς εθνικές πολιτικές. Την απουσία του ενοποιητικού αυτού στοιχείου την έχουμε βιώσεις εμείς οι Έλληνες 2 φορές τα τελευταία χρόνια: την πρώτη το 2009-10 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, τη δεύτερη φορά όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση το 2015. Φτάσαμε λοιπόν σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων όχι μόνο μεταξύ των κρατών-μελών που την αποτελούν, αλλά μεταξύ των ανθρώπων που τη συνθέτουν. Ελαστικοποιήθηκαν ωράρια εργασίας και εργασιακά δικαιώματα. Κάθε κοινωνική κατάκτηση μπήκε στο μικροσκόπιο, κάθε διεκδίκηση στη μέγγενη. Το κοινωνικό κράτος έγινε κοστοβόρο, η δημόσια υγεία και παιδεία προκάλεσαν - σύμφωνα με τους νεοφιλελεύθερους - την αφαίμαξη της οικονομίας".
Η κ. Γεννηματά περιέγραψε με στοιχεία την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη και παρατήρησε: "Το 2015 στο σύνολο των 22 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν τα 11 εκατομμύρια, δηλαδή οι μισοί, είναι επισήμως μακροχρόνια άνεργοι και έχουν μάλιστα διπλασιαστεί από το 2008 όταν ξέσπασε η κρίση. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εισόδημα έχει διπλασιαστεί στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Οι ομάδες χαμηλού εισοδήματος, οι νέοι και οι οικογένειες με παιδιά είναι αυτοί που πλήγηκαν περισσότερο. Κοινωνικός αποκλεισμός και φτώχεια. Και η ακροδεξιά καραδοκεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να εκμεταλλευτεί τη γενικευμένη ανασφάλεια και τον ευρωσκεπτικισμό".
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση επισήμανε ότι οι σοσιαλιστές δεν μπορούν άλλο να αντιμετωπίζουν παθητικά την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ούτε να εμφανίζονται πολλές φορές ως ουραγοί της ευρωπαϊκής δεξιάς, τόνισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: "Μετά την «καμπάνα» του Brexit, είναι η ώρα των αποφάσεων. Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να αλλάξει. Εμείς οι Σοσιαλιστές πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε. Απαιτείται, ο σοσιαλιστικός και σοσιαλδημοκρατικός χώρος να διαμορφώσει μία νέα πολιτική ατζέντα, και να την υπερασπιστεί.
- Εμβάθυνση των Δημοκρατικών Θεσμών
- Έμφαση στις αναπτυξιακές Πολιτικές, και σε νέο καταμερισμό μεταξύ των κρατών μελών
- Χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας
- Αντιμετώπιση χρέους των πολιτών και των επιχειρήσεων με έμφαση σε πολιτικές αναδιάρθρωσης.
- Έμφαση στην κοινωνική Ευρώπη. Δεν μπορεί να αφήσουμε την υπόθεση στους συντηρητικούς που τα βασίζουν όλα στη λιτότητα και όταν μιλούν για Κοινωνική Ευρώπη εννοούν συσσίτια.
- Ποσοτικούς στόχους για την καταπολέμηση της ανεργίας στοχεύοντας στην ανάπτυξη, αναπροσαρμόζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας (για παράδειγμα να εξαιρεθούν οι δαπάνες εκπαίδευσης και κατάρτισης).
- Κοινή μεταναστευτική πολιτική στην βάση των αρχών της αλληλεγγύης και ίσης κατανομής των βαρών και όχι μόνο αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων".
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αναφέρθηκε στο σύνθημα της Συνδιάσκεψης, «Πάθος για Αλλαγή», και είπε πως "το σύνθημα αυτό δεν συμπυκνώνει απλά την αγωνία του χώρου μας και την ουσία της προσπάθειάς μας. Δίνει τη λύση για να υπερβεί η χώρα μας την κρίση που συνεχώς βαθαίνει. Διότι η λύση βρίσκεται ακριβώς στην αλλαγή. Στην αλλαγή της πορείας της χώρας μας προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παντού, που πρέπει να επιχειρηθούν με πάθος".
Επισήμανε, ακόμα, ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για προοδευτικές αλλαγές, αν δεν ενσωματωθεί η διαγενεακή διάσταση σε όλες τις δημόσιες πολιτικές, ώστε να αρθεί η μετακύλιση των βαρών στη νέα γενιά" και πρόσθεσε: "Μια γενιά που πληρώνει ακριβά τις κοντόφθαλμες πολιτικές και που στην πραγματικότητα θα κουβαλήσει στην πλάτη της το βαρύ φορτίο της ανοικοδόμησης της χώρας. Είναι λοιπόν χρέος μας, όχι μόνο ηθικό αλλά πρωτίστως πολιτικό, να προτάξουμε την διαγενεακή ατζέντα.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι ικανή για τις πραγματικές εκείνες αλλαγές που θα δώσουν στους νέους μια πειστική απάντηση στο «γιατί να μείνουν στην Ελλάδα και να χτίσουν το μέλλον τους εδώ». Διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύει, σχεδόν καθημερινά, ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία. Και προφανώς δεν έχει συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις της φυγής μυαλών, της απώλειας ανθρώπινου κεφαλαίου, οι οποίες έχουν αρχίσει να διακρίνονται και θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τι είναι λοιπόν αυτό που θα δώσει ξανά ελπίδα στους νέους που έφυγαν για το εξωτερικό για ένα μέλλον με ποιότητα και για δουλειές με αξιοπρέπεια; Τι είναι αυτό που θα τους κάνει να ονειρευτούνε ξανά το μέλλον τους στην χώρα μας; Όταν η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την θεσμική κατοχύρωση ενός κράτους δικαίου και αξιοκρατίας. Όταν δεν έχει διαμορφώσει ένα οργανωμένο και συνεκτικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Όταν η σιωπή της κυβέρνησης είναι εκκωφαντική σαν να μην υπάρχει πρόβλημα, σαν το οξύ αυτό πρόβλημα να βαίνει προς επίλυση. Οι νέοι κουράστηκαν από τις θεωρητικολογίες, τις αδιέξοδες πολιτικές και τον λαϊκισμό. Αναζητούν κάτι που θα τους εμπνεύσει, θα τους κινητοποιήσει να γίνουν συμμέτοχοι στην επίλυση των σύνθετων προβλημάτων της χώρας.
Δική μας ευθύνη είναι να ανταποκριθούμε σε αυτές τις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών. Να βάλουμε τη νέα γενιά μπροστά στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις
Τώρα είναι η ώρα για την διαμόρφωση ενός «New Deal» μεταξύ των γενεών. Αλλιώς οι συνέπειες θα είναι επώδυνες για την κοινωνία, την οικονομία και την χώρα".
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
"Εάν η Ευρώπη έχει μια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον είναι γιατί κάτι καλό μπορεί να έρθει από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Κι αυτό έχει καταστεί πια αδήριτη ανάγκη, διότι η Ευρώπη δεν πάει καλά. Κάτι πάει στραβά και οι λόγοι είναι βαθιά πολιτικοί", τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
"Εάν ο καθένας σκέφτεται την πάρτη του το ευρωπαϊκό μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό", είπε και σημείωσε ότι τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο στη συντηρητική δεξιά, αλλά υπάρχουν ευθύνες και στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, σημείωσε.
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης
Την εκτίμηση ότι θα έχουμε έξαρση των ανισοτήτων όσο η Ευρώπη προχωρά με τις σημερινές πολιτικές, εξέφρασε στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στις διαγενεακές ανισότητες.
"Η Ευρώπη δεν είναι μία", είπε ο κ. Ανδρουλάκης και εξήγησε τι εννοεί: "Υπάρχει η Ευρώπη των Σλοβάκων σοσιαλιστών, οι οποίοι δεν θέλουν τους πρόσφυγες εγώ έχουν γεμίσει οι ίδιοι με οικονομικούς μετανάστες τη Δυτική Ευρώπη και την Αμερική τις προηγούμενες δεκαετίες. Υπάρχει η Ευρώπη του Σαρκοζί που είναι δεξιός, αλλά και του Ζιπέ, που είναι κι αυτός δεξιός, αλλά τουλάχιστον πιο ευρωπαϊστής. Το λέω αυτό γιατί; Πρέπει να πάμε στην ουσία του ευρωπαϊσμού. Τι θα κάνει ξανά τον προοδευτικό κόσμο να αγαπήσει την Ευρώπη; Οταν θα καταλάβει ότι η Ευρώπη είναι ένα πρότζεκτ που περιφρουρεί τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα έναντι του καπιταλισμού-καζίνο. Και γι αυτό υπάρχουν εργαλεία, αρκεί να υπάρχουν και πολιτικοί που έχουν μια προοδευτική αντίληψη, που σέβονται τις αξίες του ουμανισμού, τις αξίες του ευρωπαϊσμού και εκμεταλλεύονται αυτά τα εργαλεία όχι για την προσωπική τους ανέλιξη, αλλά για να κάνουν τους πολίτες να πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να έχουν μικρότερες κοινωνικές ανισότητες και μια προοπτική των επόμενων γενεών που σήμερα δεν υπάρχει. Γιατί όσο η Ευρώπη προχωρά με τις σημερινές πολιτικές θα έχουμε έξαρση τριών ειδών ανισοτήτων. Τις διακρατικές ανισότητες, άρα παύει το όραμα της σύγκλισης. Τις ταξικές ανισότητες, που έχουν επεκταθεί πάρα πολύ σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Και τις πιο σημαντικές από όλες, τις διαγενεακές ανισότητες. Και αυτές θα κρίνουν το μέλλον μας, διότι μπαίνουμε σε κοινωνίες του κληρονομικού δικαιώματος".
Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή
Στην ομιλία της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή επισήμανε ότι οι δυσκολίες των σοσιαλδημοκρατών σε όλη την Ευρώπη έχουν να κάνουν με το ότι η διαμάχη δεν είναι πλέον ανάμεσα στους προοδευτικούς και τους συντηρητικούς, αλλά οι προοδευτικοί και οι συντηρητικοί εναντίον των λαϊκιστών και των εθνικολαϊκιστών.
"Σήμερα κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε τα παιδιά που έχουν ανανεώσει το στελεχιακό δυναμικό όλης της παράταξης των σοσιαλδημοκρατών. Αυτό κατ΄ αρχήν μας κάνει αισιόδοξους ότι στελέχη υπάρχουν και στην πολιτική δεν είμαστε αναντικατάστατοι", είπε η κ. Καϊλή και πρόσθεσε: Οι δυσκολίες που περνάει η παράταξη μας σε κάθε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλονται, κυρίως, στο ότι έχει αλλάξει η διαμάχη. Δεν είναι πια προοδευτικοί-συντηρητικοί. Είναι προοδευτικοί, συντηρητικοί εναντίον λαϊκιστών και εθνικολαϊκιστών. Και πρέπει να προσαρμοστούμε με ένα νέο λόγο και προτάσεις πολύ συγκεκριμένες για περισσότερη Ευρώπη και μια πιο υγιή προσπάθεια να αλλάξουν πολιτικές που μας οδήγησαν σε αυτή την κρίση. Η προσπάθεια που γίνεται και από τη δική μας πλευρά να στηριχθούν οι Ελληνες πολίτες και όχι η κυβέρνηση, επειδή μερικές φορές φαίνεται να είναι μάταια θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Οταν το λέω στους Ευρωπαίους μου λένε μας βολεύει με το προσφυγικό, θα της δώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μετατίθεται το πρόβλημα για μετά τις γερμανικές εκλογές. Κι ένα δεύτερο: Από τη μια λέω στους Ευρωπαίους ότι υπάρχει μεγάλη υποκρισία στην Ευρώπη, από την άλλη και η πολύ σκληρή αλήθεια δεν θα ακουστεί ωραία. Σκληρή αλήθεια είναι ότι εμείς στηρίζουμε γιατί μας βολεύει στο προσφυγικό και όταν φανεί ότι σε ένα χρόνο πάλι το πρόγραμμα δεν καταφέρνει να λειτουργήσει, γιατί δεν έγιναν μεταρρυθμίσεις, τι θα κάνετε τους λέω, ποιο είναι το αφήγημα; Θα τα ρίξουμε στους Γερμανούς, μου απαντάνε".
Στη Συνδιάσκεψη μίλησαν, επίσης, οι βουλευτές Γιώργος Αρβανιτίδης (ΠΑΣΟΚ) και Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ