Έρχονται νέα μέτρα με το... καλημέρα της νέας χρονιάς - iefimerida.gr

Έρχονται νέα μέτρα με το... καλημέρα της νέας χρονιάς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με νέα μέτρα θα ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν η νέα χρονιά καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να επεξεργαστεί έως τα μέσα Ιανουαρίου πρόσθετα μέτρα ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και να περιμένει το κλιμάκιο της τρόικα για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής τα στελέχη της τρόικας στις επαφές τους τόσο με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και με τις ηγεσίες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, κατέστησαν σαφές ότι τα επιπλέον μέτρα που απαιτούνται για το επόμενο έτος θα πρέπει να αποφασιστούν τον Ιανουάριο και να υλοποιηθούν εντός του πρώτου τριμήνου.

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων μέτρων θα καταγράφονται λεπτομερώς στο νέο Μνημόνιο, και αυτό είναι για τους δανειστές προαπαιτούμενο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Ως προς τα μέτρα της περιόδου 2013–2014, η τρόικα αποδέχεται να υπάρχει στο νέο Μνημόνιο απλώς μια γενική περιγραφή τους και να εξειδικευτούν τον Ιούνιο στη δεύτερη επικαιροποίηση (θα έχει προηγηθεί η πρώτη τον Μάρτιο).

Το ύψος των νέων μέτρων δεν έχει υπολογιστεί ακόμη με ακρίβεια, αλλά εκτιμάται ότι το έλλειμμα του 2011 θα προσεγγίσει τελικά το 10% του ΑΕΠ αντί της πρόβλεψης για 9%, στην οποία είχε βασιστεί η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει πρόσθετα μέτρα της τάξης των 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Ως προς το είδος των νέων μέτρων, αν και στις επαφές τους με τα κυβερνητικά στελέχη οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες, ο κ. Τόμσεν έγινε περισσότερο σαφής από ποτέ και μάλιστα δημοσίως: ακόμη και απολύσεις υπαλλήλων στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα θέλει διαρθρωτικά μέτρα συρρίκνωσης του κράτους και των δημοσίων δαπανών και όχι οριζόντια μέτρα ή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Ωστόσο, πλέον οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος μισθοί και συντάξεις. Συγκεκριμένα, σε σύνολο δαπανών 100 δισ. ευρώ για το 2012, τα 31,2 δισ. (31%) είναι συντάξεις, τα 17,9 δισ. (18%) είναι αμοιβές προσωπικού και άλλα 14 δισ. (14,1%) είναι προνοιακές μεταβιβάσεις. Αλλα 10,9 δισ. ευρώ είναι οι λειτουργικές δαπάνες. Επιπλέον, 12,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τόκους (μετά το «κούρεμα») και 7,9 δισ. ευρώ για το ΠΔΕ. Συνεπώς, οποιαδήποτε περικοπή δαπάνης το 2012 «ακουμπάει» μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα και επιχορηγήσεις φορέων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ