Στην πιο κρίσιμη συγκυρία για την κυβέρνηση Παπαδήμου και λίγα 24ωρα πριν ο Γιώργος Παπανδρέουδρομολογήσει τις διαδικασίες αντικατάστασής του στο ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανοίγει τα χαρτιά του.
Ο κ.Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» εκφράζει τους φόβους του ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος και ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν μπορεί να πάει πέρα από το Μάρτιο. Επισημαίνει μάλιστα ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου χάνει χρόνο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι : «η χώρα καταρρέει. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη το 2012 και το 2013, θα κλείσουν βασικές υποδομές στην Υγεία, στην Παιδεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι συμφωνεί με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου, προεξοφλώντας ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2012, ενώ χαρακτηρίζει τη διακυβέρνηση Παπανδρέου «φλυαρία καινοτομιών» που απέτυχε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Αναφορικά με την επερχόμενη εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία, χαρακτηρίζει φίλο του τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ζητά να κατοχυρωθεί ένα πλαίσιο αρχών που θα διασφαλίζει τη μελλοντική ενότητα του κόμματος, αλλά και που θα αποκαταστήσει τα ελλείμματα εσωκομματικής δημοκρατίας.
Για την κυβέρνηση Παπαδήμου
«Η κυβέρνηση Παπαδήμου σε σύντομο χρόνο πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αλλά και να αξιοποιήσει τους λίγους αυτούς μήνες προκειμένου να στρώσει τον δρόμο στην επόμενη κυβέρνηση για τα θέματα της λεγόμενης οικονομικής κυβέρνησης. Δηλαδή για τη συνάντηση κράτους και οικονομίας, πρωτίστως στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της γεωργίας, της βιομηχανίας τροφίμων, του εμπορίου και για την προώθηση του ΕΣΠΑ. Δεν υπάρχει χρόνος. Φοβάμαι πως η κυβέρνησή μας χάνει χρόνο στο κρίσιμο αυτό θέμα.
Εννοώ πως πρέπει να άρουμε αμέσως όλα τα εμπόδια της γραφειοκρατίας στους τομείς που προανέφερα. Η χώρα καταρρέει. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, το 2012 είναι η τελευταία χρονιά που επαρκούν τα χρήματα που αντλούμε από τις διαρθρωτικές αλλαγές και την άρση της κακοδιοίκησης για να συντηρήσουμε τις δομές του κοινωνικού κράτους. Αν δεν υπάρξουν χρήματα από την ανάπτυξη, το 2013 θα σημάνει το κλείσιμο βασικών υποδομών στην Υγεία, στην Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ. Υπό αυτή, λοιπόν, την έννοια, ναι, υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις. Ποιος δεν ξέρει ότι η κυβέρνηση αυτή είναι έκτακτης ανάγκης; Αρα πρέπει να λειτουργεί και ως τέτοια».
Για τα 49 μέλη της κυβέρνησης σωτηρίας;
«Στην Ελλάδα δίχως πολιτικούς προϊσταμένους η διοίκηση δεν δουλεύει. Δυστυχώς έτσι είναι. Τα περί μικρού και ευέλικτου Υπουργικού Συμβουλίου είναι άστοχα. Στην Ιταλία, με τους 12 υπουργούς, η διοίκηση είναι σχεδόν καλή και το κράτος είναι κατανεμημένο σε περιφέρειες και γι' αυτό δεν υπάρχουν εμπόδια στη διακυβέρνηση. Τις δεκαετίες '70 και '80, όταν η Ιταλία μαστιζόταν από κυβερνητική αστάθεια, η δημόσια και η περιφερειακή διοίκηση κράτησαν τη χώρα. Στην Ελλάδα, ωστόσο, υπάρχει ανάγκη για περισσότερους υπουργούς και υφυπουργούς. Ή, τουλάχιστον, δεν φταίει ο αριθμός των μελών της κυβέρνησης για την όποια παραγωγικότητά της».