«Εκλογές θα διεξαχθούν το 2019. Έως τότε οι εταιρίες δημοσκοπήσεων θα έχουν προσαρμόσει τα επιστημονικά τους εργαλεία, ώστε να μπορούν να είναι πιο συνεπείς ως προς τα ευρήματα»
Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών, κ. Κ. Πουλάκης στον «Αθήνα 984».
Πρόσθεσε πως «σαφέστατα είναι χρήσιμες οι δημοσκοπήσεις. Αρκεί κανείς να βλέπει τα αποτελέσματα σωστά, να μην μένει στην πρόθεση ψήφου και βεβαίως να συγκρίνει μεταξύ τους όλα τα ποιοτικά στοιχεία, για να μπορείς να ανακαλύψεις τις αντιφάσεις και τον προβληματισμό που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία».
Πρότεινε «να μην διεξάγουν έρευνες, εταιρίες που δεν είναι μέλη του ΣΕΔΕΑ και στο μητρώο του ΕΣΡ ή ακόμη και πανεπιστημιακά ιδρύματα, των οποίων ο τρόπος λειτουργίας, ως εταιρία, ίσως και να έρχεται σε αντίθεση με εκείνον άλλων εταιριών δημοσκοπήσεων».
Εξήγησε πως «μια εταιρία δημοσκοπήσεων έχει προσωπικό, τηλεφωνικό κέντρο, επιστημονικά εργαλεία και μετοχικό κεφάλαιο, πολλούς δηλαδή παράγοντες, ώστε να συζητήσεις και να δεις τα αποτελέσματά της».
Επέκρινε την στάση του κ. Θεοδωρικάκου, με αφορμή την έρευνα της Public Issue, καθώς, όπως είπε, «με στοιχεία που δεν διαψεύσθηκαν, διότι είναι πραγματικά, 15 ημέρες πριν από τις εκλογές, η εταιρεία έδειχνε σε έρευνές της, ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, αλλά και τη ΝΔ να προηγείται με 1,5%».
Συμπλήρωσε πως «υπενθύμισα στον κ. Θεοδωρικάκο, ότι σε ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον, όταν υπάρχει εταιρία που δίνει λάθος εκτιμήσεις, δεν θα πρέπει ο ίδιος να πανηγυρίζει και να προσπαθεί να δικαιώσει την πολιτική Μητσοτάκη, του οποίου σύμβουλος είναι τώρα, βασιζόμενος σε εταιρία, που τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, απέτυχε στις προβλέψεις της. Δεν θα πρέπει να ανακατεύει την προηγούμενη ιδιότητά του, ως δημοσκόπου, με τη σημερινή του, του συμβούλου του κ Μητσοτάκη. Αυτό αποτελεί δικαίωμά του, αλλά και εγώ έχω το δικαίωμα της κριτικής στις δικές του δηλώσεις».
Για την «παλαιότητα» των εργαλείων που χρησιμοποιούν οι εταιρείες, είπε πως «όντως, τα επιστημονικά εργαλεία που είχαν οι εταιρίες ερευνών, για μπορούν να μεταφράζουν ή να προβλέπουν τη θέληση της κοινωνίας, έχουν αδυνατίσει πάρα πολύ και πρέπει να αναζητηθούν επιστημονικά, νέοι τρόποι. Όμως, αν συμφωνήσουμε σε αυτή τη διαπίστωση, τότε ΜΜΕ και κόμματα που προσπαθούν να πάρουν αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, προκειμένου να κάνουν πολιτική, είναι λάθος και αυτό καταγγέλλω. Όταν γνωρίζεις ότι υπάρχει μια επιστημονική αδυναμία και επ’ αυτού, ψάχνεται ο κλάδος για να προσεγγίσει τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, είναι λάθος να έρχεται κάποιο κόμμα ή ΜΜΕ και να υποστηρίζει ..πως καταρρέει ή κερδίζει ένας πολιτικός χώρος και αυτό το είπε η τάδε δημοσκόπηση».
Ερωτηθείς εάν θα αναληφθούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες, είπε πως «πριν από 10 μήνες είχε γίνει μια συνάντηση του κ. Παππά, στην οποία συμμετείχα και εγώ με το ΔΣ του ΣΕΔΕΑ και κάναμε μία συζήτηση. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της κυβέρνησης και κυρίως του κ. Παππά, να δούμε οποιεσδήποτε υφιστάμενες αδυναμίες στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να διορθωθούν. Δεν γνωρίζω τον τρόπο που θα γίνει αυτός ο διάλογος ανάμεσα στον υπουργό και στον ΣΕΔΕΑ, όταν θα γίνει».