Σκωτσέζικο ντους από το ΔΝΤ: Βάζει φωτιά στις συζητήσεις για το χρέος - iefimerida.gr

Σκωτσέζικο ντους από το ΔΝΤ: Βάζει φωτιά στις συζητήσεις για το χρέος

Φωτογραφία: Gil C / Shutterstock.com
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μια κρύο, μια ζέστη. Αυτό είναι το συναίσθημα που βιώνει κανείς διαβάζοντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το ελληνικό ΑΕΠ, καθώς ενώ δείχνει να συμπλέει με τις βραχυπρόθεσμες ευρωπαϊκές εκτιμήσεις, τραβάει μια θεόρατη διαχωριστική γραμμή για τα επόμενα χρόνια, βάζοντας φωτιά στις συζητήσεις για το χρέος.

Σύμφωνα με την Έκθεση για την Παγκόσμια Οικονομία (World Economic Outlook), το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος το ελληνικό ΑΕΠ θα έχει έστω οριακά θετικό πρόσημο και συγκεκριμένα θα αυξηθεί κατά 0,1%, όταν οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού και της Κομισιόν είναι για ύφεση 0,3%. Επιπλέον, ενώ το ευρωπαϊκό στρατόπεδο «βλέπει» ανάπτυξη 2,7% το 2017, το ΔΝΤ βάζει τον πήχη λίγο πιο ψηλά στο 2,8%.

Ακόμα κι αν οι αποκλίσεις αυτές κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους, αναμφίβολα οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του Ταμείου επιτρέπουν κάποια συγκρατημένα χαμόγελα στην Αθήνα, ειδικά μετά από τους κεραυνούς που εξαπέλυσε προ ημερών η Ντέλια Βελκουλέσκου στην ειδική τηλεδιάσκεψη για την ελληνική οικονομία, όπου ανέδειξε τα πολλά και δομικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίζει το Ταμείο είναι ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων- υπηρεσιών και πάνω απ’ όλα στην αγορά εργασίας. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως η ανεργία θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 23,3% φέτος και στο 21,5% το 2017.

Κάπου εδώ σταματούν, όμως, τα καλά νέα, καθώς το ΔΝΤ επιμένοντας στην άποψη ότι οι προοπτικές του ελληνικού ΑΕΠ μεσομακροπρόθεσμα είναι αδύναμες, χαμηλώνει πολύ τον πήχη και προβλέπει ότι το 2021- χρονιά ορόσημο και για το Χρέος- το ΑΕΠ δεν θα «τρέχει» με ρυθμούς πάνω από 1,8%. Αντιθέτως, η Κομισιόν στην Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους, υπολογίζει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης ως το 2021 θα «τρέχουν» με ρυθμούς κοντά στο 3%, για να υποχωρήσουν στα επίπεδα του 1,5% μετά από το 2021, όταν θα αμβλυνθούν οι θετικές επιπτώσεις από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος. Σημειωτέον ότι με βάση τους υπολογισμούς της Κομισιόν, αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι χαμηλότεροι κατά 0,25 μονάδες στο διάστημα 2019- 2030, το πλεόνασμα χαμηλότερο από 3,5% από το 2023 και μετά και οι αποκρατικοποιήσεις θα αποφέρουν τα προσδοκώμενα, το Χρέος το 2030 θα είναι 15 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο, δηλαδή περίπου 30 δις ευρώ μεγαλύτερο από τους βασικούς στόχους των Ευρωπαίων, ενώ αν πάμε ως το 2060 η ψαλίδα ανοίγει στις 90 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στα περίπου 180 δις ευρώ!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ χρέος Ευρωπαίοι ΑΕΠ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ