Οι Αληθινοί Φινλανδοί, το αντι-ευρωπαϊκό και ενάντια στο ευρώ κόμμα που κατέκτησε την τρίτη θέση στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές και ταυτόχρονα ισχυρή εκπροσώπηση στο νέο φινλανδικό κοινοβούλιο τετραπλασιάζοντας την εκλογική του δύναμη, θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πραγματοποιήσει αλλαγές στο σχέδιο στήριξης της Πορτογαλίας, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του Τίμο Σόινι, ο οποίος προετοιμάζεται για τη συμμετοχή του σε διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Έχοντας εξασφαλίσει το 20,4% των ψήφων, η νικήτρια των εκλογών κεντρο-δεξιά Εθνική Συμμαχία, υπό την ηγεσία του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών Γιούρκι Κατάινεν, αναμένεται να αρχίσει αυτήν την εβδομάδα διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας.
Είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό μία νέα κυβέρνηση συνασπισμού είναι σε θέση να ενσωματώσει το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών και τις θέσεις του για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η άνοδος του κόμματος της λαϊκιστικής δεξιάς αναμένεται να μεταβάλει τους όρους της συζήτησης.
"Πρόκειται για μία μεγάλη, μεγάλη έκρηξη για την φινλανδική πολιτική. Είναι μία μεγάλη, μεγάλη αλλαγή", δηλώνει ο Γιαν Σούντμπεργκ του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.
Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας, αντίθετα με τα άλλα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, έχει το δικαίωμα ψήφου για τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη χρηματοδότηση σχεδίων στήριξης, πράγμα που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να απορρίψει το σχέδιο για την οικονομική στήριξη της Πορτογαλίας και τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων.
Η εκλογική επίδοση του λαϊκιστικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών εκφράζει την αρνητική στάση της κοινής γνώμης απέναντι στη χρηματοδότηση σχεδίων στήριξης περισσότερο αδύναμων οικονομιών, όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Το κόμμα εξασφάλισε το 19% των ψήφων, έναντι 4% το 2007, και αναμένεται να λάβει μέρος στις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης (19,1%), που υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι όμως και τα σχέδια στήριξης της Πορτογαλίας, είναι πιθανόν να κληθεί επίσης στις διαβουλεύσεις.
Το Κεντρώο Κόμμα της απερχόμενης πρωθυπουργού Μάρι Κιβινιέμι, επλήγη από σκάνδαλο πολιτικής χρηματοδότησης σημειώνοντας σημαντικές απώλειες (15,8%, από 23,1% το 2007) και θα περάσει στην αντιπολίτευση.
Ο Τίμο Σόινι είχε προβλέψει ότι στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό θα συμμετέχουν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα και πιθανόν και κάποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις.
"Χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση πλειοψηφίας. Αυτό μπορεί να απαιτεί ίσως τη συμμετοχή των τριών μεγάλων κομμάτων. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε μπορεί τέσσερα ή πέντε κόμματα να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση", δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Πολιτικοί αναλυτές τοποθετούν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης από τα μέσα μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Ορισμένοι Φινλανδοί εκφράζουν ανησυχία μήπως η άνοδος του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών εκτρέψει τη χώρα από την πορεία της ως της μόνης σκανδιναβικής χώρας που συμμετέχει στην ευρωζώνη, γεγονός που της δίνει μία θέση στον κεντρικό ευρωπαϊκό μηχανισμό λήψεως αποφάσεων.
"Ο φινλανδικός λαός υπήρξε πάντοτε πολύ ανοικτός, αναρωτιέμαι γιατί τώρα αποσύρεται, κλείνεται πάλι", δηλώνει μία νεαρή Φινλανδή.
Πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι δύσκολες και πιθανολογούν ότι ο ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας Γιούρκι Κατάινεν, ο πιθανότερος εντολοδόχος πρωθυπουργός, μπορεί να ζητήσει από τους συνομιλητές του συμφωνία για το σχέδιο στήριξης της Πορτογαλίας, αν και η νίκη του κόμματός του στις εκλογές με μικρή διαφορά έναντι του δεύτερου και του τρίτου κόμματος τον φέρνουν σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση.
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπ΄όψιν της τη δυσαρέσκεια των πολιτών, γεγονός που θα σημαίνει σκληρότερη στάση απέναντι στις Βρυξέλλες, ακόμη και αν επιτύχει να πείσει τους Αληθινούς Φινλανδούς να επιτρέψουν την έγκριση του σχεδίου στήριξης της Πορτογαλίας.
Ο Γιούρκι Κατάινεν υποβαθμίζει τον κίνδυνο η Φινλανδία να περάσει στην πτέρυγα των αντιδραστικών της ευρωζώνης.
"Η Φινλανδία υπήρξε πάντοτε ένας υπεύθυνος διαχειριστής και όχι πρόξενος προβλημάτων. Το διακύβευμα είναι μία κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση...Μετά τις εκλογές, τα μεγαλύτερα κόμματα θα αρχίσουν να αναζητούν κοινό τόπο", είπε.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ