Να διαλύσουν εγκαίρως τα... σύννεφα πριν δημιουργήσουν καταιγίδα, επιχειρούν επισήμως οι άμεσα εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις για το« κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, στον έντονο απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Deutshe Bank ο οποίος έκανε λόγο για απαιτήσεις από την ελληνική πλευρά που ισοδυναμούν με «κούρεμα» πάνω από 50%.
«Ο ιδιωτικός τομέας καλωσόρισε την προθυμία των Αρχών να εργαστούν σε μέσα που θα ενισχύουν την ποιότητα της ανταλλαγής χρέους. Έχει σημειωθεί πρόοδος και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση μιας εθελοντικής λύσης που θα βοηθήσει να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια πορεία βιωσιμότητας του χρέους της και οικονομικής ανάκαμψης», επισήμαναν σε κοινή ανακοίνωση η ελληνική κυβέρνηση και το IIF, μετά την ολοκλήρωση των επαφών στο Παρίσι.
Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος της Τρόικα μιλώντας στο Reuters έριξε... σκιές στην ατμόσφαιρα αισιοδοξίας, επισημαίνοντας ότι «οι εξελίξεις είναι εποικοδομητικές και χρήσιμες, αλλά σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιό θα είναι το αποτέλεσμα».
Ο αξιωματούχος της Τρόικα δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο το «κούρεμα» να μην είναι και τόσο... εθελοντικό εάν η συμμετοχή δεν είναι η προσδοκώμενη, επαναφέροντας έτσι στο προσκήνιο το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας.
«Στόχος μας παραμένει το πρόγραμμα να έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Αν με ρωτήσετε αν υπάρχει εγγύηση ότι η ανταλλαγή θα είναι εθελοντική θα σας πω: φυσικά τίποτε δεν είναι εγγυημένο» απάντησε ο αξιωματούχος προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τη κατάληξη των διαπραγματεύσεων, σε ένα διεθνές περιβάλλον που μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται.
Μετά τις πληροφορίες και τις διαρροές περί υποβαθμίσεων ακόμα και των ισχυρών της Ευρωζώνης από τους Οίκους Αξιολόγησης, η FITCH «χτύπησε» με διπλό πυρ. Από τη μια έβαλε στο στόχαστρο Βέλγιο, Ισπανία, Σλοβενία, Ιταλία και Κύπρο προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο υποβάθμισης μιας ή δύο βαθμίδων στα τέλη Ιανουαρίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τους, ενώ από την άλλη υποβάθμισε τις προοπτικές της Γαλλίας από το «σταθερές» σε «αρνητικές» λόγω αύξησης του Χρέους της, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο υποβάθμισης εντός διετίας. Κοινός παρανομαστής και των δύο χτυπημάτων δεν είναι άλλος από τη πεποίθηση των αγορών ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η κρίση Χρέους.
Και μέσα σε όλα αυτά, ο ISDA, ο Οργανισμός που αποφαίνεται εάν πρέπει ή δεν πρέπει να ενεργοποιούνται κατά περίπτωση τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), προετοιμάζεται για τηλεδιάσκεψη των μελών του την επόμενη εβδομάδα, με θέμα το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης και τις επιπτώσεις ενός τέτοιου γεγονότος στα παράγωγα προϊόντα!