Μια γαλλοτυνήσια εργαζόμενη της ΔΕΕΣ, η οποία κρατείτο όμηρος επί δέκα μήνες, αφέθηκε ελεύθερη και βρίσκεται στο Ομάν.
Η γαλλοτυνήσια Νουράν Χουάς, η οποία κρατείτο όμηρος στην Υεμένη επί δέκα μήνες, απελευθερώθηκε και μεταφέρθηκε χθες βράδυ στη Μάσκατ, κυρίως χάρη σε ενέργειες του σουλτανάτου του Ομάν.
Ήταν το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν αυτό που ανακοίνωσε ότι κατάφερε, κατόπιν «αιτήματος των γαλλικών αρχών, οδηγιών του σουλτάνου Καμπούς και σε συντονισμό με ορισμένες πλευρές στην Υεμένη, να ανακτήσει την όμηρο και να τη μεταφέρει το βράδυ της Δευτέρας στο σουλτανάτο, εν αναμονή του επαναπατρισμού της».
«Είναι ελεύθερη και στη Μάσκατ», επιβεβαίωσε από την πλευρά του το Κε ντ’ Ορσέ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ομάν, τον οποίο επικαλέστηκε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ONA, δεν κατονόμασε τους παράγοντες στην Υεμένη που συνεργάστηκαν για την απελευθέρωση της ως χθες ομήρου.
Εργαζόμενη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), η Νουράν Χουάς είχε απαχθεί την 1η Δεκεμβρίου 2015 στη Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεμένης, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούθι.
Σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες βράδυ από το Ελιζέ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσοι συνέβαλαν στην ευτυχή κατάληξη αυτής της δοκιμασίας, και ιδιαίτερα στον σουλτάνο Καμπούς Ιμπν Σαΐντ», χαιρετίζοντας ταυτόχρονα «το θάρρος της Νουράν Χουάς κατά τη διάρκεια της μακράς ομηρίας της». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας «εξέφρασε την εκτίμησή του για τη δράση (...) των μελών της ΔΕΕΣ», ένα εκ των οποίων ανέκτησε την ελευθερία του χθες μετά την απαγωγή του «ενώ εκτελούσε την αποστολή του να βοηθά πληθυσμούς που σφαγιάζονται από ένοπλες συρράξεις».
Ανακούφιση εξέφρασε και η Τύνιδα: σε μια ανακοίνωσή του η οποία αναρτήθηκε στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, το τυνησιακό ΥΠΕΞ «εκφράζει τη βαθιά του ανακούφιση για αυτή την καλή είδηση (...) κι ευχαριστεί όλα τα μέρη τα οποία συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Νουράν Χουάς, ειδικά τις αρχές του Ομάν και τη ΔΕΕΣ».
Η ΔΕΕΣ ευχαρίστησε από την πλευρά της σε μια ανακοίνωσή της η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη «όλους όσοι συνέβαλαν για να διευκολυνθεί η απελευθέρωση της κυρίας Χουάς, ιδιαίτερα την Αυτού Μεγαλειότητα τον σουλτάνο Καμπούς του Ομάν», αρνούμενη να δώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια για «την ταυτότητα και τα κίνητρα των απαγωγέων» ή για «τις λεπτομέρειες της απελευθέρωσης αυτής».
«Είμαστε ευγνώμονες στη γαλλική και την τυνησιακή κυβέρνηση για την υποστήριξη και τη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», ανέφερε ο Αλεξάντρ Φετ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στην Υεμένη. «Παραμένουμε αποφασισμένοι να σπεύσουμε σε βοήθεια του πληθυσμού της Υεμένης, ο οποίος υποφέρει τα πάνδεινα στη σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να επαναλάβουμε το σύνολο των δραστηριοτήτων μας στη χώρα».
Το σουλτανάτο του Ομάν, το οποίο διατηρεί σχέσεις με όλους τους πρωταγωνιστές του πολέμου στην Υεμένη, έχει διαδραματίσει ρόλο ενδιάμεσου στην απελευθέρωση πολλών ξένων που έχουν απαχθεί στη χώρα, όπως τον Αύγουστο του 2015, όταν συνέβαλε να αφεθεί ελεύθερη μια γαλλίδα υπήκοος, η Ιζαμπέλ Πριμ, που κρατείτο όμηρος έξι μήνες στην Υεμένη.
Δύο εργαζόμενοι της ΔΕΕΣ, υεμενίτες πολίτες, είχαν δολοφονηθεί από άγνωστους τον Σεπτέμβριο του 2015 στη βόρεια επαρχία Αμράν.
Την 25η Αυγούστου ένοπλοι επιτέθηκαν στα γραφεία της ΔΕΕΣ στην πόλη Άντεν, λιμάνι στρατηγικής σημασίας και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, αναγκάζοντας την οργάνωση αρωγής να αναστείλει τη δραστηριότητά της εκεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ