«Πρωταθλητές» στην κατανάλωση αντιβιοτικών, δίχως να υπάρχει λόγος, παραμένουν οι Ελληνες, με τους γιατρούς να προειδοποιούν ότι αυτή η συνήθεια έχει επικίνδυνες συνέπειες.
Δυστυχώς, τη στιγμή που το ποσοστό της μικροβιακής αντοχής στη χώρα μας είναι ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως, οι Ελληνες εξακολουθούμε να είμαστε πρώτοι σε κατανάλωση αντιβιοτικών διεθνώς.
Τα στοιχεία, που παρουσίασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, από δημοσκοπήσεις στη χώρα μας δείχνουν ότι σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια (2013 - 2014 - 2015) 1 στους 2 Έλληνες παίρνει αντιβιοτικά, κατά κανόνα χωρίς λόγο, ενώ το 2015 στις οικογένειες με παιδιά κάτω των 18 ετών, σε 3 από τα 4 παιδιά (75%) χορηγήθηκε αντιβιοτικό.
Οπως επεσήμαναν οι ειδικοί, σε σημερινή εκδήλωση, εξαιτίας των παραπάνω, τα αντιβιοτικά τείνουν να είναι όλο και περισσότερο αναποτελεσματικά στα μικρόβια, αφήνοντας έτσι τους ιατρούς και τους ασθενείς ουσιαστικά «άοπλους» απέναντι σε επικίνδυνες έως και θανατηφόρες λοιμώξεις. Η αναποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών οφείλεται στην ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά ως αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσής τους.
Αντιβίωση για συνάχι και βήχα
Οι Ελληνες συνηθίζουν να καταναλώνουν αντιβιοτικά κυρίως για το συνάχι, τον βήχα και τον πονόλαιμο. Δηλαδή για ιώσεις, στις οποίες εξ ορισμού δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά. Στη χώρα μας υπάρχει σημαντικό ποσοστό προμήθειας αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή. Το 2013 και το 2014, το 25% που έλαβαν αντιβιοτικά ήταν χωρίς συνταγή, είτε αγοράζοντάς τα από το φαρμακείο, είτε χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά που είχαν στο σπίτι τους από προηγούμενη χρήση. Το 2015 το ποσοστό μειώθηκε στο 20% αλλά με αντίστοιχη αύξηση των συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών όπως και της συνταγογράφησης εκ των υστέρων, δηλαδή αφού ο ασθενής πήρε το αντιβιοτικό από το φαρμακείο (αύξηση 50%). Επίσης, 1 στους 3 Έλληνες (35%) δήλωσε ότι έχει σταθερά αντιβιοτικά στο σπίτι «για ώρα ανάγκης», ενώ 1 στους 4 (25%) απ’ όσους πήραν αντιβιοτικά δήλωσε κάποια παρενέργεια όπως εξανθήματα και διάρροια. Τελικό αποτέλεσμα, από το 2009 η χώρα μας να είναι σταθερά πρώτη σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών χωρών.
Σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για προστασία από τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο στους ενήλικες, που παρατηρείται επίσης στη χώρα μας, το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής «πολλαπλασιάζεται» και αποτελεί σοβαρή απειλή για το μέλλον της υγείας του γενικού πληθυσμού, αφού χωρίς εμβόλια καταργείται η πρόληψη των σοβαρών λοιμώξεων.
Εκστρατεία ενημέρωσης
Για όλους αυτούς τους λόγους, διευρύνεται η εκστρατεία ενημέρωσης στην Ελλάδα, με εκδηλώσεις, προκειμένου να κατανοήσουν οι πολίτες τις αρνητικές συνέπειες από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών, καθώς και το πώς μπορούν να αποτελέσουν οι ίδιοι μέρος της λύσης στο πρόβλημα, μαθαίνοντας πότε πρέπει να πάρουν και πότε όχι αντιβιοτικό ώστε να προλαμβάνεται η ανάπτυξη αντοχής και τα αντιβιοτικά να διατηρηθούν δραστικά όπου πραγματικά χρειάζονται.