Σε δύσκολη θέση εξαιτίας των αμφίβολων δανείων της, η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank κλονίζεται. Η κατάσταση θυμίζει την πτώση της αμερικανικής Lehman Brothers το 2008.
Η Ανγκελα Μέρκελ αρνείται προς το παρόν να παράσχει δημόσια κονδύλια, αλλά η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο».
Αυτή την διαπίστωση κάνει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Liberation, για την γερμανική τράπεζα-κολοσσό, με τίτλο «Deutsche Bank : το φάντασμα της Lehman».
Η νευρικότητα είναι ορατή παντού: στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Τόκυο, αναφέρει το ανησυχητικό άρθρο της γαλλικής εφημερίδας.
Και συνεχίζει:
«Σε όλες τις μεγάλες τράπεζες, στα κεφάλαια επενδύσεων και στις ασφαλιστικές εταιρείες αιωρείται το φάντασμα της πτώσης της Lehman Brothers, της μεγάλης αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων. Βεβαίως, ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν σοβαρά ότι το πρόβλημα θα επαναληφθεί. Αλλά είναι πάρα πολλοί εκείνοι που ξαναβλέπουν μπροστά τους το σενάριο της 15ης Σεπτέμβρίου 2008, όταν ανακοινώθηκε ξαφνικά η πτώχευση μιας από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες επενδύσεων. Και αυτή τη φορά τα βλέμματα στρέφονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Γερμανία.
Θα πέσει, δεν θα πέσει. Η Deutsche Bank, η πρώτη γερμανική τράπεζα και ένας από τους παγκόσμιους τραπεζικούς γίγαντες, ανησυχεί έντονα τις αγορές εδώ και μερικές ημέρες. Εδώ και μήνες η μετοχή της «πυροβολείται» από τους επενδυτές. Αλλά αυτή τη φορά ένα νέο κεφάλαιο καθόδου στον Αδη γράφεται από την περασμένη Πέμπτη.
«Και ξαφνικά είδαμε τα αμερικανικά hedge funds, των οποίων οι επικεφαλής έχουν εργαστεί στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, να πουλάνε σαν τρελοί μετοχές της Deutsche Bank. Αποτέλεσμα; Στο Παρίσι αλλά και αλλού, οι επενδυτές είπαν: αν οι Αμερικανοί πουλάνε, αυτό σημαίνει ότι κάτι κακό συμβαίνει για την Deutsche Bank», εξηγεί ένας οικονομικός αναλυτής στην γαλλική εφημερίδα.
Στη Φραγκφούρτη, η μετοχή της «DB» (όπως την αποκαλούν οι traders στα χρηματιστήρια) έχασε πάνω από 8% και έπεσε κάτω από 10 ευρώ. «Αυτή τη φορά είμαστε κάτω από το ψυχολογικό ταβάνι των 10 ευρώ και οι επενδυτές φοβούνται τα χειρότερα. Μια μετοχή που θα πέσει σιγά σιγά στο μηδέν, τόσο χάλια είναι η υγεία της Deutsche Bank», αναφέρει ένας trader στην Liberation.
Για να κατανοήσουμε το πώς και το γιατί αυτής της κατάρρευσης, πρέπει να εξηγήσουμε τι έγινε στο παρελθόν, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα. Το 2003, το 2004 και το 2005 η DB διέθετε κι αυτή δάνεια στους πέντε ανέμους τα οποία μεταπωλούσε για να αποκομίσει κέρδη. Το πρόβλημα είναι ότι η DB απέκρυψε το γεγονός ότι αγόρασε και πούλησε τοξικά δάνεια. Η κρίση του 2008 με τα τοξικά δάνεια και επενδύσεις αποφεύχθηκε στις ΗΠΑ με δημόσιο χρήμα δισεκατομμυρίων. Ακόμη και η γερμανική Commerzbank διασώθηκε τότε από γερμανικό δημόσιο χρήμα, ενώ ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Josef Ackermann, δήλωνε με αλλαζονεία: «Θα ντρεπόμουν να δεχτώ δημόσιο χρήμα για να αντιμετωπίσω την κρίση».
Δημόσιο χρήμα; Είναι ακριβώς αυτό που αποζητάει σήμερα για να διασώσει την τράπεζα. Η οικονομική κατάσταση του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού είναι τρομακτική.
Την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της BD, John Cryan, απηύθυνε επιστολή στους 100 000 εργαζομένους της τράπεζας για να τους καθησυχάσει. «Στην παρούσα κατάσταση, το διαθέσιμο ρευστό είναι το σημαντικότερο. Διαθέτουμε πάνω από 200 δις, επομένως έχουμε ένα σημαντικό μαξιλάρι», έγραψε.
[Tα κεντρικά της DB στην Φραγκφούρτη]
Οι γερμανικές αρχές δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Η κατάσταση γίνεται μάλιστα όλο και πιο περίπλοκη γιατί η γερμανίδα καγκελάριος δεν σταματά να επαναλαμβάνει: «Δεν θα διαθέσω ένα ευρώ για να διασώσω την τράπεζα». Επομένως αυτό που μένει είναι το bail in (σωτηρία της τράπεζας από τους μετόχους) αντί για bail out (σωτηρία με δημόσιο χρήμα)… Ας σημειωθεί ότι από το 2008 αυτοί που απέτρεψαν την κατάρρευση των τραπεζών στην ευρωζώνη είναι οι φορολογούμενοι, δηλαδή το δημόσιο χρήμα.
Ωστόσο είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα ρίξει όλο το βάρος σωτηρίας της DB στους μετόχους. «Πρέπει απαραιτήτως να πέσουν αμέσως 100 δις ευρώ στο κεφάλαιο της τράπεζας ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα αμφίβολα δάνειά της τα οποία δεν σταματούν να επανέρχονται στην επιφάνεια στους ισολογισμούς της» δηλώνει οικονομικός αναλυτής.
Ωστόσο, το χειρότερο είναι ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζας, οι οποίοι φοβούνται την κατάρρευση της Deutsche Bank, αποφεύγουν να δανείζουν χρήματα μεταξύ τους, όπως γίνεται καθημερινά στην χρηματοπιστωτική αγορά. Αν η γερμανική τράπεζα μείνει από ρευστό, τότε η συνέχεια του καταστροφικού σεναρίου είναι απλή: λιγότερα δάνεια, λιγότερη κατανάλωση, λιγότερη ανάπτυξη, λιγότερες επενδύσεις. Ερχεται δηλαδή μια χρηματοπιστωτική κρίση η οποία θα μεταμορφωθεί σε οικονομική κρίση.
Μπορεί η γερμανίδα καγκελάριος να συνεχίσει να αρνείται την σωτηρία μέσω δημοσίου χρήματος και να πάρει το πολιτικό ρίσκο στην περίπτωση της DB; καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.