Θέση στην «κούρσα» της διαδοχής πήρε με τον τρόπο του ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι θα είναι «παρών και ενωτικός» στην πορεία του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προαλείφεται για γραμματέας του Κινήματος.
Σε συνάντηση που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες λίγο νωρίτερα, ο κ. Ρέππας υπεραμύνθηκε των καταστατικών διαδικασιών -δηλαδή εκλογή προέδρου από τη βάση- και τόνισε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να «παγώσουν» οι εωκομματικές διαδικασίες, αλλά τουναντίον αποκάλυψε ότι έχει προτείνει ήδη στον Γιώργο Παπανδρέου να υπάρχει ένα «ισχυρό πολιτικό κέντρο».
Αυτή η αναφορά του έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που μιλούν για σχέδιο του κ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε αλλαγή προσώπων στα κορυφαία όργανα: Να βάλει δηλαδή πρωτοκλασάτα στελέχη στο Πολιτικό Συμβούλιο και να αλλάξει γραμματέα Εθνικού Συμβουλίου με πιθανότερο αντικαταστάτη του Μιχάλη Καρχιμάκη τον Δημήτρη Ρέππα.
Εχουν προηγηθεί -υπενθυμίζεται- η συνάντηση Παπανδρέου με Βενιζέλο προχθές, η τοποθέτηση του Πάνου Μπεγλίτη χθες, ως εκπροσώπου του Κινήματος, κινήσεις που κάνουν πολλούς να μιλούν για «συμφωνία» Παπανδρέου-Βενιζέλου, καθώς τόσο ο κ. Μπεγλίτης όσο και ο κ. Ρέππας είναι αποδεκτοί από τους δύο. Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας, ενώ τόνισαν ότι η πολιτική της εφεδρείας έχει κάνει τον κύκλο της, άφησαν να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι πιο πετυχημένη εάν είχαν συμπεριληφθεί και οι 200 χιλιάδες περίπου εκπαιδευτικοί.
Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου η οποία -μόλις το πληροφορήθηκε- συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Ρέππα. Διαμήνυσε την ενόχληση της και του ζήτησε να διευκρινίσει αν υπάρχει πρόθεση να τεθούν σε εφεδρεία εκπαιδευτικοί. Ο κ. Ρέππας απάντησε ότι δεν έχει τέτοια πρόθεση και συμφώνησε μαζί της να κλείσει το θέμα.
«Να πάμε σε κούρσα διαδοχής όχι σε... λεωφορείο» είπε με διάθεση χιούμορ ο κ. Ρέππας προσθέτοντας: «Να μην πάμε λογική απελευθέρωσης αγοράς υποψηφίων, να πάμε με κάποιο κριτήριο».
Αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του, ο κ. Ρέππας τόνισε: «Θέλω να είμαι ενωτικός και συνεκτικός στις παρεμβάσεις μου,θέλω να είμαι από αυτούς που συμβάλλουν στη λύση και όχι από εκείνους που το δημιουργούν».
Παρά ταύτα, άφησε σαφείς αιχμές τόσο για την "τρόικα" του ΠΑΣΟΚ (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδο, Ραγκούση) όσο και για τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη:
«Το πολιτικό μέγεθος που έχει ο καθένας μας, επιβάλλει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας» είπε. Υποστήριξε δε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν ψάχνει για αρχηγό αλλά για ηγέτη να το κρατήσει σε πρωταγωνιστική τροχιά».
Υπεραμύνθηκε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει όργανα, καταστατικό και διαδικασίες. «Δεν το συζητώ ότι θα πρέπει να πάμε με κάλπες. Η ελπίδα του ΠΑΣΟΚ είναι η βάση μας, αυτή η πληγωμένη και θυμωμένη βάση μας». Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξαπέλυσε μύδρους κατά των συναδέλφων του που «διατυπώνουν όψιμα πολλές ευαισθησίες» προσθέτοντας: «Μια κούφια ρητορεία πρέπει να έχει ανάλογο χρόνο ώστε να δοκιμάζεται στην πράξη. Μόνο οι πολίτες είναι οι οίκοι αξιολόγησης των κομμάτων».
Κατά τον κ. Ρέππα το ΠΑΣΟΚ που δοκιμάζεται αυτή την περίοδο «θα πρέπει να λειτουργεί με τρόπο τέτοιο που να πείθει ότι ενδιαφέρεται να συνδυάζει πάντα την εντολή που έχει από τους πολίτες που το στηρίζουν με τις μεγάλες προτεραιότητες, τα εθνικά προτάγματα που βρίσκονται στην πρωμετωπίδα πολιτικής μας».
Και με σαφή στόχευση στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ως «μεταρρυθμιστές» πρόσθεσε: «Η αντίληψη ότι μπορούμε να φέρουμε σε πέρας μια πολιτική εμείς – ως μια πρωτοπορία - νικώντας το λαό, είναι λανθασμένη αντιληψη. Ο λαός είναι σύμμαχος μας και μόνο αυτός μπορεί να εγγυηθεί την πορεία των αλλαγών αν αντιληφθεί την ωφέλεια τους».
Προειδοποίησε ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει ένα ΠΑΣΟΚ «χωρίς εισαγωγικά». «Μιλούμε όλοι ανοικτά, το κόμμα έχει εξωστρέφεια. Αλλά ανοικτό κόμμα δεν είναι μη κόμμα. Έχουμε καταστατικό, όργανα διαδικασίες. Αυτά οριοθετούν το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινούμαστε» είπε ο κ.. Ρέππας. Ζήτησε να μην προκαλεί τον παραμικρό κραδασμό στη λειτουργία της κυβέρνησης ότι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας: «Αν εμείς είμαστε σε μεταβατική φάση δεν θα πρέπει αυτό το κλίμα προσωρινότητας να επικρατήσει, γιατί αυτό ακυρώνει εκ προοιμίου την προσπάθεια της κυβέρνησης».
Απέφυγε να απαντήσει αν τάσσεται υπέρ της διαρχίας, ενώ σημείωσε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κάνει λάθη αλλά «είναι πολιτικός που όχι σε απώτερο χρόνο θα τιμηθεί και θα αναγνωριστεί».