Με ανησυχία αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου το μεταναστευτικό, καθώς συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές στη χώρα μας, ιδίως στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Από την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου έως το πρωί της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου, στη Λέσβο πέρασαν 102 άτομα, στη Σάμο 47 και κανένα στη Χίο. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο ανέρχεται σε 5.525, στη Χίο σε 3.684 και στη Σάμο σε 1.232. Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται στους 10.441.
Ενδεικτικό της ανησυχίας του Μαξίμου, είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτό το αίτημα του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για τις επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος στη Λέσβο.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί.
Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος εκτός του δημάρχου Λέσβου, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Μόριας Νίκος Τρακέλλης. Επίσης έχει ζητηθεί να κληθούν να πάρουν μέρος στη σύσκεψη ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης και οι βουλευτές του νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Πάλλης και Σταύρος Τάσος. Επίσης θα πάρουν μέρος στελέχη των αστυνομικών και άλλων διωκτικών αρχών.
Δήμαρχος Λέσβου: Θέλω λύσεις για να απεγκλωβιστούν 5.500 μετανάστες
«Δεν θα είναι μια ακόμα σύσκεψη αυτή που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Και συνέχισε: «Περιμένω από κυβέρνηση και αντιπολίτευση προτάσεις στην κατεύθυνση του απεγκλωβισμού των 5,5 σχεδόν χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί σήμερα αλλά και της στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Στη σύσκεψη περιμένω όμως εκτός από προτάσεις να υπάρξουν και αποφάσεις στην ίδια πάντα κατεύθυνση».
FT: Η Μερκελ επέπληξε τον Τσίπρα για το προσφυγικό
Ολα αυτά υπό την σκιά δημοσιεύματος των FT που γράφουν ότι η Ανγκελα Μέρκελ, επέπληξε τον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς και την κωλυσιεργία στο προσφυγικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Σαββάτου. Το Μαξίμου διέψευσε όπως ήταν ευνόητο ότι η Καγκελάριος επέπληξε τον Ελληνα Πρωθυπουργό.
Διαψεύδει το Μαξιμου
Συγκεκριμένα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν πως στη Σύνοδο της Βιέννης οι δηλώσεις τόσο του Αυστριακού καγκελάριου Κερν όσο και της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ ήταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από όσα αναφέρονται το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.
«Στην πραγματικότητα, και οι δύο εστίασαν στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης, καθώς και της απελευθέρωσης του καθεστώτος ταξιδιωτικής βίζας προς τους πολίτες της Τουρκίας. Βεβαίως, είναι απολύτως κατανοητή η σκοπιμότητα διαρροών, που έχουν ως στόχο την κοινή γνώμη της Γερμανίας, ιδιαίτερα μετά την άνοδο του ξενοφοβικού κόμματος AfD», αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου.
Συγκεκριμένα οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν τα εξής:
1. Η απαρέγκλιτη τήρηση των διεθνών κανονισμών για το άσυλο, όπως αυτοί απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αποτελεί ιδιοτροπία μιας αριστερής κυβέρνησης αλλά υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε.
2. Η ελληνική νομοθεσία για τη μετανάστευση δεν ορίζει τίποτα διαφορετικό, σε σχέση με την αναγνώριση τους Τουρκίας ως ασφαλούς 3ης χώρας, από όσα ορίζουν οι εθνικές νομοθεσίες όλων των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε., αλλά και από όσα ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.
3. Οι σχετικά αργοί ρυθμοί στην διαδικασία ασύλου οφείλονται και στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια των κρατών μελών αλλά και της Κομισιόν στην αποστολή προσωπικού από το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Άσυλο (EASO). Ενώ η αρχική δέσμευση ήταν για 400 άτομα εν τέλει κατέφθασαν μόνο 19. Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου η Ελλάδα έχει αποστείλει δύο σχετικές επιστολές προς την EASO, χωρίς, ακόμη, να υπάρχει, μέχρι στιγμής, σχετική ανταπόκριση.
4. Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση πράγματι η Ε.Ε δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της αφού, από τις 66.000 μετεγκαταστάσεις που έχουν αποφασιστεί, έχουν υλοποιηθεί περίπου 4000.
5. Αν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κινδυνεύει από κάτι, δεν είναι από την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας σε σχέση με το άσυλο, αλλά από την άρνηση πολλών χωρών της Ε.Ε να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, τόσο σε σχέση με τον διαμερισμό της ευθύνης όσον αφορά τις μετεγκαταστάσεις, όσο και σε σχέση με την απελευθέρωση του καθεστώτος ταξιδιωτικής βίζας προς τους πολίτες της Τουρκίας, όπως προβλέπεται από την συμφωνία αυτή.
Το επίμαχο δημοσίευμα των FT
Σύμφωνα πάντως με τους FT η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε με ωμό τρόπο τις ανησυχίες της για το προσφυγικό στη Σύνοδο της Βιέννης. «Η επίπληξη της κ. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης είναι μια αλλαγή πλεύσης, που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απογοήτευση του Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια του 2016, η κ. Μέρκελ προσπάθησε σε μεγάλο βαθμό να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει την Ελλάδα, καθώς έχει επιφορτιστεί με τον ρόλο της μοναδικής πύλης για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην κεντρική Ευρώπη από την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
«Ηταν δύσκολο. Εχει βαρεθεί τις δικαιολογίες», υπογράμμισε ένα διπλωμάτης, που ήταν παρών στην Σύνοδο. Μάλιστα, την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της Ανγεκλα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει «να τα πάει καλύτερα» στην απέλαση προσφύγων, που απέτυχαν να πάρουν άσυλο. Παράλληλα, όπως μεταδίδουν οι FT, υποστήριξε πως υπήρχαν «μεγάλες δυσκολίες» σε ένα από τα βασικά σημεία συμφωνίας, το οποίο προέβλεπε πως η ΕΕ θα επαναγκαθιστούσε έναν πρόσφυγα για έναν που επέστρεφε στην Τουρκία.
«Υπάρχουν σίγουρα πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση», της συμφωνίας Ε-Τουρκίας δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.