Έντονα ενοχλημένο εμφανίζεται το Μέγαρο Μαξίμου από την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη υπέρ της αναδιάρθρωσης. Επισήμως, οι συνεργάτες του κ.Παπανδρέου επιμένουν να μην σχολιάζουν, σημειώνοντας πως «ο πρωθυπουργός έχει κατ' επανάληψιν τοποθετηθεί επί του θέματος. Ανεπισήμως όμως, το κλίμα που επικρατεί για τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού είναι ...οργής!
Η δυσαρέσκεια δεν προκύπτει μόνο από το γεγονός ότι στην κυβέρνηση εκτιμούν πως όσα είπε ο κ.Σημίτης δεν βοηθούν την χώρα, αλλά και επειδή του χρεώνεται ...δόλος. Και αυτό επειδή ο πρώην πρωθυπουργός γνώριζε από πριν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στο παρασκήνιο να επιτύχει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, με ανταλλαγή ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας και μείωση του επιτοκίου, αφήνοντας να εννοηθεί πως παρενέβη επίτηδες δημοσίως, προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα στον πρωθυπουργό, ακριβώς την ώρα που στρέφεται εναντίον του μεγάλη μερίδα των πολιτών εξαιτίας του σκληρού πακέτου μέτρων που εξήγγειλε.
Αίσθηση όμως προκαλεί και η αντίδραση του πάλαι ποτέ στενότατου συνεργάτη και 'πνευματικού παιδιού' του πρώην πρωθυπουργού, Νίκου Χριστοδουλάκη. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, εμφανίζεται έκπληκτος από την παρέμβαση Σημίτη για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, δηλώνοντας στην ίδια εφημερίδα (Βήμα της Κυριακής) πως «αν Ελλάδα προχωρήσει σε 'κούρεμα', θα προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο εσωτερικό της χώρας και στην ανάπτυξη». Όπως εξηγεί, τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν περίπου 25 δισ. ευρώ ομόλογα, με ένα 'κούρεμα' 40% θα χάσουν αμέσως 10 δισ. «Μετά όλοι θα φωνάζουν να τα καλύψει το κράτος και το χρέος θα μεγαλώσει ξανά. Το ίδιο θα συμβεί και με τις τράπεζες, που για να συνεχίσουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις θα ζητήσουν από το κράτος να σχηματιστεί Αποθεματικό Ζημιών, εκδίδοντας νέα ομόλογα. Η καθαρή μείωση του χρέους τελικά θα είναι μηδαμινή, ενώ το κόστος ανυπολόγιστο», προσθέτει, θυμίζοντας μία ρήση των οικονομολόγων που λέει πως αν το 'κούρεμα' πετύχει αφήνει πληγή για εφτά χρόνια, αν όμως χαθεί ο έλεγχος, η χώρα θα υποφέρει μια γενιά γιατί κανείς δεν θα τη δανείζει μετά με χαμηλά επιτόκια. Σε μία τέτοια περίπτωση μάλιστα, προειδοποιεί ότι θα ωφεληθούν μόνο όσοι έχουν στοιχηματίσει στο 'κούρεμα' και εμμέσως οι αγγλοαμερικανικές τράπεζες εις βάρος των ευρωπαϊκών που έχουν ελληνικά ομόλογα.
Παραδεχόμενος πάντως, ο πρώην 'τσάρος' της Οικονομίας ότι «το μνημόνιο έχασε τις δάφνες του», υποστηρίζει ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους ότι όπως η Ουρουγουάη επιμήκυνε τη διάρκεια του ομολόγου κρατώντας σταθερά τα κουπόνια -το λεγόμενο 'ρεπροφίλ'- «αυτό θα μπορούσε να γίνει και εδώ εθελοντικά, αλλά όχι πριν από το 2013».
Οργή στο Μαξίμου από τις δηλώσεις Σημίτη
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο