Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - iefimerida.gr

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI), σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ESI μειώθηκε στις 91,4 μονάδες από τις 92,5 μονάδες τον Αύγουστο, που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 12μήνου. Ωστοσο, ο δείκτης κινείται σε υψηλότερο επίπεδο από τους άλλους μήνες του έτους, εκτός από τον Αύγουστο και τον Ιανουάριο ( 91,6 μονάδες).

Στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, ο ESI αυξήθηκε μετά από τρεις μήνες μείωσης ή σταθερής τιμής του. Ειδικότερα, στην Ευρωζώνη ο δείκτης αυξήθηκε στις 104,9 μονάδες από 103,5 μονάδες τον Αύγουστο και στην ΕΕ στις 105,6 από 103,8 μονάδες.

Η υποχώρηση του ESI τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα προέκυψε από τη μείωση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία (στις -6,2 μονάδες από -5,1 τον Αύγουστο), τις υπηρεσίες (-6,9 μονάδες από -4,0) και τις κατασκευές (-59,5 από -52,5). Αντίθετα, αυξήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη (-65,9 από -70,1 μονάδες) και στο λιανικό εμπόριο (15 από 9,3 μονάδες).

Η βελτίωση του κλίματος στην Ευρωζώνη προέκυψε από τη μεγάλη αύξηση της εμπιστοσύνης στον βιομηχανικό τομέα, καθώς και από την ενισχυμένη εμπιστοσύνη στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε οριακά κέρδη, ενώ η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών έμεινε ουσιαστικά σταθερή.

Ο ESI αυξήθηκε και στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στην Ολλανδία (1,7 μονάδες) και τη Γερμανία (1,6 μονάδες), ενώ ακολουθούν η Γαλλία (0,9), η Ισπανία (0,5) και η Ιταλία (0,4).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ οικονομικό κλίμα Ελλάδα Ευρωζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ