Αυτόματοι «κόφτες» θα μειώνουν τους μισθούς, ακόμη και κάτω από τα όρια του κατώτατου, στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την πρόταση που εισηγείται η Επιτροπή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Οι αποδοχές των εργαζομένων θα μειώνονται αν η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης στην οποία δουλεύουν είναι δυσχερής και ανάλογα με την πορεία των δεικτών της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης. Η πρόταση της Επιτροπής, που δημοσιεύει η Ημερησία, προβλέπει μερική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό, κλαδικό και ομοιοεπαγγελματικό επίπεδο με δύο, όμως, «κόφτες» στους μισθούς - την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων που, εφόσον είναι δυσχερής, θα επιτρέπεται να καταβάλουν χαμηλότερες αποδοχές στο προσωπικό τους.
Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει και τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ημερησίας, για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, ο οποίος έχει οριστεί νομοθετικά, η πλειοψηφούσα άποψη είναι να καθορίζεται από το 2018 και μετά από τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά η διαπραγμάτευση να γίνεται στο πλαίσιο ενός εύρους τιμών που θα καθορίζεται από συμβουλευτική επιτροπή η οποία θα συνεκτιμά την κατάσταση της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα, την ανεργία, το όριο της φτώχειας κ.ά. Θα λειτουργεί δηλαδή ένας «κόφτης» στα αιτήματα των συνδικάτων. Η δεύτερη άποψη που καταγράφεται στο πόρισμα, ζητά να εξακολουθήσει να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός από το κράτος ύστερα, όμως, από διαβούλευση με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ.
Σημειώνεται ότι το πόρισμα των 60 σελίδων που παρέλαβε, με e-mail, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος και το οποίο παρουσιάζεται, επίσημα, αύριο Παρασκευή.