Την περασμένη εβδομάδα, σε WC, στον τέταρτο όροφο του Γκούγκενχαϊμ, τοποθετήθηκε το πλέον πρόσφατο γλυπτό του Ιταλού καλλιτέχνη Maurizzio Cattelan: Μια πλήρως χρηστική τουαλέτα, από χρυσό, 18 καρατίων. Θα παραμείνει εκεί για έναν ολόκληρο χρόνο, απόλυτα προσβάσιμη στο κοινό. Για χρήση!
«Ο Κάτελαν έχει την πρόθεση να χρησιμοποιούν οι επισκέπτες του μουσείου την τουαλέτα, όπως θα έκαναν με οποιαδήποτε άλλη διευκόλυνση που παρέχει το κτήριο, σύμφωνα με το κείμενο που αναγράφεται στον τοίχο. Βεβαίως, μόνον ένας επισκέπτης μπαίνει στον χώρο κάθε φορά, και όχι για περισσότερα από πέντε λεπτά. Δεν πρέπει να σηκώσει την κουλούρα της τουαλέτας. Υπάλληλος της ασφάλειας του μουσείου επιθεωρεί την τουαλέτα μετά από κάθε επίσκεψη. Και συνεργείο καθαρισμού την καθαρίζει, κάθε 20 λεπτά, με ειδικά υγρά για καθαρισμό χρυσών αντικειμένων. Ο χρόνος αναμονής όταν την επισκέφθηκα ήταν δύο ώρες!»
Φημολογείται ότι όταν ένας εύστροφος και με υψηλό χιούμορ φύλακας του μουσείου δέχθηκε την ερώτηση «πόσο κάνει;» απάντησε: «Αν πρέπει να ρωτήσεις, τότε ήδη ξέρεις». Η τιμή του έργου υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια δολάρια, ο Κάτελαν το έχει βαφτίσει «America», και το Γκούγκενχαϊμ, στην ανακοίνωση Τύπου, συνέδεσε το έργο με την επιχειρηματική και πολιτική σταδιοδρομία του Ντόναλντ Τραμπ. Αν και είναι γνωστό ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρεία έχει χρυσές καρέκλες στο penthouse του, στην Νέα Υόρκη, δεν είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει εκεί τοποθετημένη χρυσή τουαλέτα. Ο ίδιος ο Κάτελαν δήλωσε ότι η ιδέα αυτή προηγήθηκε της πολιτικής ανόδου του Τραμπ, αλλά παραδέχθηκε ότι «αυτό ήταν στην ατμόσφαιρα». Σημείωσε ότι το «America» είναι κατά κάποιον τρόπο ένα «κλείσιμο ματιού» στο περίφημο «Fountain».
Ο Ρέι Τέιλορ, φύλακας στο μουσείο, πρώην πεζοναύτης, με την Αστερόεσσα σε pin στον γιακά του πουκάμισού του, διασκεδάζει να πηγαίνει πάνω κάτω την ουρά όσων περιμένουν δύο ώρες και βάλε για να μπουν στην τουαλέτα, και να τσιγκλάει τους υπομονετικούς φιλότεχνους δείχνοντας τους μια φωτογραφία του έργου τέχνης. «Πολλοί Αμερικανοί φεύγουν μόλις δουν τη φωτογραφία, γιατί πιστεύουν ότι είναι προσβλητικό ή απλώς χάσιμο χρόνου» λέει. «Αλλά οι Ευρωπαίοι περιμένουν. Πολλοί απ' αυτούς ξέρουν τη δουλειά του Κάτελαν, κι έχουν έρθει επί τούτου για να δουν αυτό το έργο. Ή για να ανακουφιστούν μέσα στην «America».
Πηγή Φωτό: ANP