«Ζεστό» χρήμα στην αγορά μέσω νέων ταμείων ανήγγειλε ο Ράιχενμπαχ - iefimerida.gr

«Ζεστό» χρήμα στην αγορά μέσω νέων ταμείων ανήγγειλε ο Ράιχενμπαχ

Χορστ Ράιχενμπαχ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και να ρίξει «ζεστό» χρήμα στην αγορά, παρουσίασαν οι Χορστ Ράιχενμπαχ και Γιοχάνες Χαν.

Συγκεκριμένα μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσαν σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» της Τρόικα, Χόρστ Ράιχενμπαχ, και ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, κατέθεσαν τα συμπεράσματά τους, από τις συναντήσεις που είχαν τόσο με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, όσο και με άλλους υπουργούς.

Πιο συγκεκριμένα οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι:

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει η εφαρμογή της αυξημένης κοινοτικής επιχορήγησης 95%, πράγμα που σημαίνει πως θα εισρεύσουν 800 εκ. ευρώ στην ελληνική οικονομία άμεσα.

Επίσης θα δημιουργηθούν δύο νέα εγγυοδοτικά ταμεία, τα οποία θα ασχοληθούν με την τροφοδότηση κεφαλαίων σε μικρές επιχειρήσεις αλλά και μεγάλα έργα. Το πρώτο θα χρηματοδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να δανειστούν χρήματα από τις τράπεζες, με κεφάλαια ύψους 500 εκ. ευρώ, τα οποία και θα χρησιμοποιούν ως κεφάλαια κίνησης. Το δεύτερο ταμείο θα χρηματοδοτήσει, με κεφάλαια ύψους 1-1,5 δις ευρώ, μεγάλα έργα που έχουν βαλτώσει. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, έχουν βρεθεί στο ΕΣΠΑ 189 έργα ύψους 11,5 δις ευρώ στα οποία και θα πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους.

Επίσης κατά το δείπνο ειπώθηκε πως έχει παρατηρηθεί ότι ο μέσος όρος στην ΕΕ απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ είναι στο 32%, αλλά η Ελλάδα υστερεί κατά 12% του μέσου όρου, λόγω της ανεργίας, που είναι ένας τομέας όπου πρέπει να γίνουν περισσότερες κινήσεις.

Όπως επίσης ειπώθηκε, κατά την συνάντηση με τον κύριο Παπαδήμο, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, και σύμφωνα με τον κ. Χαν, θα σταλεί επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό, στην οποία θα αναπτύσσονται, μερικά βήματα για την καλύτερη απορρόφηση κονδυλίων.

Όσον αφορά το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, σχολιάστηκε πως η Ελλάδα έχει πολλά ανολοκλήρωτα έργα τα οποία, είτε θα πρέπει να δωθούν ακόμη 260 εκ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθούν ή η Ελλάδα να δώσει πίσω 3,5 δισ. ευρώ για την εξαετία 2000-2006.

Οι χωματερές είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, και όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, θα πρέπει να κλείσουν οι παράνομες.

Επίσης το ζήτημα της φοροδιαφυγής συζητήθηκε, και σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να εισπραχθούν άμεσα περίπου στα 6-8 δισ. ευρώ.

Το θέμα των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία σχολιάστηκε επίσης, αφού τονίστηκε πως άμεσα πρέπει να γίνουν κινήσεις προς την κατεύθυνση διερεύνσης των λογαριασμών.

Τέλος προκειμένου η ελληνική δικαιοσύνη να είναι συμβατή με το υπάρχον ευρωπαϊκό δίκαιο θα πρέπει να προχωρήσουν διαδικασίες προκειμένου να επιτρέπονται οι εξωδικαστικές συμφωνίες, καθώς και να υπάρχει και ηλεκτρονική καταγραφή των πρακτικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ