«Μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό: Τι ζήτησε ο Τσίπρας - iefimerida.gr

«Μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό: Τι ζήτησε ο Τσίπρας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To μεσημέρι του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η μίνι Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό στη Βιέννη, με τον Αλέξη Τσίπρα να επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος και πρέπει η συμφωνία της Τουρκίας να τηρηθεί από όλες τις πλευρές για να γίνει σωστή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ μετά το τέλος της μίνι Συνόδου σχολίασε: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα Σύνοδο για το προσφυγικό. Έχουμε κάνει πολλές Συνόδους μέχρι σήμερα, αλλά σήμερα συμμετείχαν οι χώρες από περνούσαν οι ροές μέχρι την συμφωνία στην Τουρκία. Μετά την συμφωνία οι ροές έχουν μηδενιστεί από τον βαλκανικό διάδρομο. Στα ελληνικά νησιά, έχουν μειωθεί στις 150 ημερησίως από χιλιάδες που ήταν πριν. Χάρη στην συμφωνία αυτό. Πρέπει να την κρατήσουμε. Είναι παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση. Δεν μπορούμε αποσπασματικά να λειτουργήσουμε, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως κοινό πρόβλημα, μόνο έτσι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να υπάρχει καταμερισμός ευθύνης και βαρών. Η Ελλάδα έχει πάρει το μεγαλύτερο βάρος. Η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν κοινά σύνορα, έχουν κοινή ευθύνη.

Θέσαμε το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας της Τουρκίας. Να επιταχύνουμε αιτήματα ασύλου εξέτασης, να ενισχύσουμε την υπηρεσία ασύλου. Να γίνουν αποδεκτά τα αιτηματα για προσωπικό. Η Τουρκία να τηρεί την συμφωνία. Δεν έχουμε σοβαρά παράπονα μέχρι τώρα. Έχουν μειωθεί οι ροές. Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τις δεσμεύεις της στην Τουρκία. Και στο οικονομικό, και στην δέσμευση για την βίζα και τις επιστροφές. Πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα αυτά ως συλλογικό πρόβλημα. Να υπάρχει συμφωνία με όλες τις χώρες».

«Μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό: Τι ζήτησε ο Τσίπρας | iefimerida.gr 0

Στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η διαχείριση των προσφυγικών ροών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα των χωρών πρώτης υποδοχής, ή των χωρών του βαλκανικού δρόμου, αλλά συλλογικά, με αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας κάλεσε όποια χώρα έχει ενστάσεις και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, «να το θέσει ανοιχτά στα ευρωπαϊκά όργανα και στη FRONTEX».

Αναφερόμενος στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε ως καθοριστική για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ανάγκη:

- Η Τουρκία να εντείνει τις ενέργειές της για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι είναι ευχαριστημένη από τη συνεργασία της με την Τουρκία.

- Η Ευρώπη να επιταχύνει την υλοποίηση της Συμφωνίας στο ζήτημα της βίζας, -με παράλληλη τήρηση του Οδικού Χάρτη από την Τουρκία- και παροχή οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

-Να επιταχυνθεί ραγδαία, επιτέλους, η διαδικασία μετεγκαταστάσεων προσφύγων, διαδικασία που παρά τις δεσμεύσεις, έχει μέχρι σήμερα πολύ χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης (περίπου 4.000 από τους 66.000). Επίσης, να αυξηθούν οι ρυθμοί επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για τον λόγο αυτόν, υπάρχει ενίσχυση της συνεργασίας της χώρας μας με την FRONTEX, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας μας», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Τηρούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες στο ζήτημα της προστασίας συνόρων. Οποια χώρα έχει ενστάσεις και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, να το θέσει ανοιχτά στα ευρωπαϊκά όργανα και στη FRONTEX», τόνισε.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι απαιτείται στήριξη της χώρας μας στο ζήτημα της εξέτασης αιτήσεων ασύλου, επισημαίνοντας ότι η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα, ιδρύθηκε πριν τρία χρόνια και, σήμερα, αντιμετωπίζει τον 4ο μεγαλύτερο φόρτο αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη. Επισήμανε, επιπλέον, ότι το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Ασυλο (EASO) έχει δεσμευτεί για αποστολή 400 εξειδικευμένων στελεχών στα ελληνικά νησιά, και εξ αυτών βρίσκονται εκεί μόλις 19. Η Ελλάδα έχει υποβάλλει δυο αιτήματα για αποστολή 60 και 80 στελεχών της EASO, στα οποία δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανταπόκριση, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει, επίσης, να θεσπιστεί Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Επιστροφών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες προέλευσης, για επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο. «Είναι απαράδεκτο και σε αυτόν τον τομέα το βάρος να πέφτει στις χώρες πρώτης γραμμής», σημείωσε.

«Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα»

"Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα", υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους ηγέτες και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό στην Βιέννη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Σημείωσε ότι το ζήτημα είναι παγκόσμιο και ευρωπαϊκό και πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση.

«Μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό: Τι ζήτησε ο Τσίπρας | iefimerida.gr 1

Σημείωσε ότι το ζήτημα ειναι παγκόσμιο και ευρωπαϊκό και πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση. Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι οι χώρες προορισμού είναι αυτές που πρέπει να αναλάβουν το βάρος και πως εάν θέλουμε να αποφευχθεί να πέσει το βάρος σε ένα μόνο κομμάτων των χωρών πρέπει να υπάρχει δίκαιος επιμερισμός των βαρών και αλληλεγγύη. Για τη μετεγκατάσταση η δέσμευση της Ευρώπης ήταν για 66.000 σε δύο χρόνια και έχουν γίνει 4.000, ενώ η Ελλάδα έχει ανοίξει 7.700 θέσεις. Γι' αυτό η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ουσιαστική επιτάχυνση της μετεγκατάστασης.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ως θετικό το γεγονός της πρόσκλησης και της συμμετοχής του Έλληνα πρωθυπουργού στη σημερινή σύνοδο, κάτι που, υπενθυμίζεται, δεν είχε γίνει πέρυσι. Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε με τις δικές του θέσεις, τις οποίες είχε παρουσιάσει αναλυτικά και στον ΟΗΕ, με κεντρική τη θέση ότι το Προσφυγικό είναι ζήτημα αντιμετώπισης από όλες τις χώρες και ότι δεν λύνεται με φράχτες και μονομερείς ενέργειες, ούτε με παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, δηλαδή με αντιλήψεις που θεωρούν το διεθνές Δίκαιο πολυτέλεια και που ζητούν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο ζήτημα της εφαρμογής της μετεγκατάστασης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας που πρέπει να στηριχθεί από όλους. Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή οι ροές παρουσιάζουν σημάδι αύξησης (ενώ ήταν κάτω από 100 ανά ημέρα, τώρα είναι 150 άνθρωποι ανά ημέρα) και η ελληνικη πλευρά παράλληλα με την ικανοποίηση που εκφράζει για την εφαρμογή της συμφωνίας και τα αποτελέσματα που έχει, επιμένει ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες, κάτι που έθεσε και στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Ρ. Τ. Ενρτογάν, στη Ν. Υόρκη. Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το ζήτημα της βίζας, υπό την προϋπόθεση - όπως εξάλλου και για κάθε ανάλογο θέμα - τήρησης των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός, επίσης, ζήτησε ενίσχυση για αύξηση των στελεχών των υπηρεσιών ασύλου στα νησιά άμεσα και ταχύτατα. Η Ελλάδα έχει διπλασιάσει τη στελέχωση και θα τοποθετήσει ακόμα 44, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί και χρειάζεται ενίσχυση. Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό γραφείο για το 'Ασυλο έχει δεσμευτεί για 400 στελέχη και το έχει αθετήσει.

Αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας των συνόρων, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτός από τη συνεργασία με τη Frontex, πριν αππριν από μια εβδομάδα έχει κάνει και αίτημα για επέκταση συνεργασίας με τη Frontex στα βόρεια σύνορα, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι οι παράνομοι δρόμοι μετανάστευσης είναι κλειστοί και ότι ο μόνος που είναι νόμιμος είναι αυτός που ανοίγεται με τη συμφωνια ΕΕ- Τουρκίας, δηλαδή ο δρόμος των μετεγκαταστάσεων και των επεναγκαταστάσεων.

Ως προς το ζήτημα της αποσυμπίεσης των νησιών, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός είχε θέσει κατά τη συνάντηση του με τον Ρ.Τ Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, ότι κάποιοι θα πρέπει να μεταφερθούν σε χώρους κλειστού τύπου στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο να γίνουν διμερείς συζητήσεις για το πώς μπορεί αυτό να οργανωθεί.

Εξίσου σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι εκείνο των επιστροφών στις χώρες προέλευσης, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να γίνουν τέτοιες συμφωνίες από την ΕΕ κεντρικά με τέτοιες χώρες, και όχι μόνο μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών με κάποιες από αυτές τις χώρες, όπως συμβαίνει σήμερα.

Τέλος, η Ελλάδα ζητά την αναθεώρηση του Δουβλίνου, το οποίο στις σημερινές συνθήκες κρίσης με τις τεράστιες ροές έχει καταστεί ξεπερασμένο. Το ζήτημα της αναθεώρησης το έβαλε πολύ έντονα η Ιταλία στον ΟΗΕ, στην 4η στρογγυλή τράπεζα για το προσφυγικό.

Τουσκ: Να βεβαιωθούμε ότι έχει κλείσει για τα καλά η βαλκανική οδός

Κλειδί στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι η ανάκτηση αποτελεσματικού ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη συνάντηση. «Προφανώς, μία σημαντική προϋπόθεση για αυτό είναι η στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στα Βαλκάνια με την Τουρκία. Σήμερα πρέπει να επιβεβαιώσουμε, πολιτικά και πρακτικά, ότι η βαλκανική οδός της παράτυπης μετανάστευσης έχει κλείσει για τα καλά», πρόσθεσε.

Αβραμόπουλος: Η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση, σημειώνοντας ότι η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ

«Το αποτέλεσμα των συζητήσεων που γίνονται και που θα ακολουθήσουν πρέπει να είναι η επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ μας και οι απελπισμένοι άνθρωποι να τύχουν αντιμετώπισης με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια», τόνισε ακόμη ο Επίτροπος.

«Μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό: Τι ζήτησε ο Τσίπρας | iefimerida.gr 2

Κερν: Η Αθήνα λίγο-πολύ αντέχει ακόμη

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, που προετοιμάζεται να κλείσει τα σύνορα της χώρας αν χρειαστεί, όπως αναφέρει το AFP, δήλωσε ότι ο στόχος της Συνόδου είναι κατανοηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια. «Η Αθήνα είναι ακόμη, λίγο πολύ, ικανή να χειριστεί την κατάσταση. Αλλά η πίεση θα αυξηθεί», δήλωσε στην Standard.

Την Πέμπτη, ο Ορμπαν ζήτησε να απελαθούν όλοι οι παράτυποι μετανάστες από την ΕΕ, σε «μεγάλα προσφυγικά στρατόπεδα», σε νησί, ή στη Βόρεια Αφρική, όπου θα μπορούσαν να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους.

Συνολικά 60.806 πρόσφυγες στην Ελλάδα

Την ώρα που συγκεντρώνονταν οι ηγέτες στη Βιέννη για τη μίνι Σύνοδο Κορυφής, στην Ελλάδα παραμένουν εγκλωβισμένοι 60.806 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, δεν υπήρξαν νέες αφίξεις έως σήμερα το πρωί, ενώ τα νησιά του Αιγαίου ασφυκτιούν, φιλοξενώντας 13.928 άτομα, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τη χωρητικότητα των υποδομών (7.450).

«Μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό: Τι ζήτησε ο Τσίπρας | iefimerida.gr 3

Deutsche Welle: Μη βιώσιμη η κατάσταση στη Λέσβο

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Deutsche Welle, μετά από αυτοψία στη Μόρια έπειτα από την καταστροφική φωτιά, κάνει λόγο για σχεδόν μη βιώσιμη κατάσταση στη Λέσβο. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει μετατρέψει το νησί σε μία φυλακή, με σύστημα που καταρρέει. Η διαδικασία ασύλου είναι αργή, οι πρόσφυγες πιστεύουν ότι γίνονται διακρίσεις ανάλογα με τις χώρες καταγωγής, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

«Το μέρος είναι απαίσιο. Είναι μία φυλακή. Οι συνθήκες απαίσιες. Δεν έχουμε νερό στα ντους, κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να πάμε στα χωράφια για τις ανάγκες μας, γιατί είναι φρικιαστική η μυρωδιά και η υγιεινή στις τουαλέτες», είπε ένας Νιγηριανός στην Deutsche Welle.

Μετά από τη φωτιά της Δευτέρας, που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του hotspot, είναι ορατός ο εκνευρισμός των προσφύγων, που αυξάνεται εδώ και καιρό, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι περισσότεροι Αφρικανοί δηλώνουν ότι τους κακομεταχειρίζονται οι υπηρεσίες ασύλου εκεί, οι οποίες- όπως ισχυρίζονται- δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τα αιτήματά τους και δίνουν προτεραιότητα σε πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή.

«Δεν είμαστε πολίτες, είμαστε πρόσφυγες... ή στην πραγματικότητα δεν είμαστε ούτε αυτό. Στη Μόρια είμαστε φυλακισμένοι», λένε ο Ομάρ από τη Σομαλία και ο Γουαλά από την Ερυθραία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ