Άλλος ένας «πονοκέφαλος» ήρθε στο κυβερνητικό στρατόπεδο το τελευταίο 24ωρο, με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στα Θρησκευτικά, αλλά και τις τηλεοπτικές αιτιάσεις του Νίκου Φίλη σχετικά με την παρουσία της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
Από το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια και σπεύδουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για να εκτονωθεί η ένταση.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως «η συζήτηση για θέματα σχέσεων εκκλησίας-κράτους οφείλει να διεξάγεται με νηφαλιότητα και με δεδομένο το σεβασμό στις εκκλησιαστικές αρχές, αλλά και στην Συνταγματικά κατοχυρωμένη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους».
Κινήσεις Φίλη για να συναντηθεί με τον Ιερώνυμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιβάλλον του υπουργού έχει επικοινωνήσει ήδη με την πλευρά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προκειμένου να συναντηθούν από κοντά.
Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Αρχιεπισκόπου πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ραντεβού θα γίνει από βδομάδα.
Τι συνέβη
Η νέα κόντρα ξεκίνησε όταν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra διερωτήθηκε: «Πού ήταν η Εκκλησία στη χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην Κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερά, ανθρώπινο είναι η Εκκλησία».
Η απάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στον υπουργό Παιδείας ήρθε μέσω της επιστολής που έστειλε χθες στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, μια επιστολή με την οποία συνόδευσε τον τόμο που εξέδωσε η Εκκλησία της Ελλάδος «Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή». Στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος αφήνει σαφέστατες αιχμές κατά του υπ. Παιδείας κάνοντας λόγο για «ανιστόρητες, συμπλεγματικές και προσβλητικές εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεις, που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται».
Η κίνηση αυτή του κ. Ιερωνύμου υποχρέωσε τον υπουργό Παιδείας σε αναδίπλωση, λέγοντας ότι αναφερόταν σε ορισμένους παράγοντες της εκκλησίας. Σε δήλωσή του αργά χθες υποστήριξε ότι «αναφέρθηκα σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας. Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί, στην ιστορία και τη λαϊκή συνείδηση. Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν. Το ζητούμενο είναι να βρούμε σημεία συνεννόησης για να βγει η χώρα από την κρίση, να βελτιωθεί στο σύνολό της η εκπαίδευση και να αναμορφωθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις. Χωρίς κινήσεις αντιπερισπασμού, που ενισχύουν τον αναχρονισμό. Το Υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων βλέπει μπροστά, προσηλωμένο στις αξίες της σύγχρονης, ανεξίθρησκης ανοικτής και δημοκρατικής παιδείας».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σήμερα, εκφράζοντας την εντονότατη ενόχλησή του για τα λεγόμενα του κ. Φίλη έστειλε επιστολή στον ίδιο τον υπουργό Παιδείας, σημειώνοντας σε αυτή μεταξύ άλλων ότι «ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, γι' αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της» παραθέτοντας και πέντε επιχειρήματα.
Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος στην επιστολή κάνει λόγο για παραβίαση του Συντάγματος με τις αλλαγές που προωθεί ο Νίκος Φίλης στο μάθημα των θρησκευτικών και σημειώνει ότι «η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός λαού και όχι βεβαίως ενός υπουργού».
Αποστάσεις από Καμμένο
Πάντως, θέση υπέρ της Εκκλησίας παίρνουν οι ΑΝΕΛ. Με μια λιτή αλλά χαρακτηριστική ανακοίνωση, προαναγγέλλουν συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και ξεκαθαρίζουν ότι έχουν ταχθεί υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών.
Η ανακοίνωση: «Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα των θρησκευτικών και θα έχουν συνάντηση την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, στις 12:30, προ της τοποθέτησης του Προέδρου των ΑΝΕΛ στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα Παιδείας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Οι ΑΝΕΛ με δημόσια τοποθέτησή τους έχουν ταχθεί υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών».