Οι Γερμανοί αγαπούν την αποταμίευση αλλά πάρα πολλοί είναι αυτοί που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους σε αξιόγραφα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του ομίλου Allianz οι Γερμανοί τα τελευταία τέσσερα χρόνια «χάρισαν» περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ διότι δεν τόλμησαν να στραφούν στο χρηματιστήριο. Αντίθετα το ένα τρίτο του πληθυσμού στη Γη από τις χώρες που ερεύνησε η Allianz δεν διαθέτει καμία περιουσία. Οσο για την περιουσία των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο; Ανέρχεται σε 155 τρισεκατομμύρια ευρώ...
Συγκεντρώνεται λοιπόν ο πλούτος ολοένα και περισσότερο στα χέρια αυτών που έχουν περιουσία εξαιτίας της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων; Η Allianz είναι σκεπτική σε αυτό τον τομέα. «Τα στοιχεία μας δεν επιτρέπουν να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους τόσο σε όλο τον κόσμο όσο και στην Ευρωζώνη» δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος Μίχαελ Χάιζε.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Γερμανία παρουσιάζει μια σταθερή κατάσταση χωρίς μεγάλες μεταβολές από το 2000. Το 40% περίπου των εργαζομένων εμπίπτει στη μεσαία τάξη των καταθετών, με καταθέσεις που κυμαίνονται από 7.000 έως 42.000 ευρώ εάν αφαιρεθούν τα χρέη. Αυτή είναι η κατάσταση στη Γερμανία. Σε χώρες όμως όπως στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα αλλά και τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Μεγάλη Βρετανία, η μεσαία τάξη διαθέτει όλο και μικρότερη περιουσία. Η Allianz στην έκθεσή της κάνει λόγο για μια «λανθάνουσα εξασθένιση της μεσαίας τάξης». Σε όλο τον κόσμο πάντως αυξάνεται η μεσαία τάξη και κυρίως στην Ασία.
Μετοχές και ακίνητα οι προτιμήσεις των πλουσίων
Παράλληλα όμως η έκθεση επισημαίνει πως στο μέλλον το 10% των πλουσιότερων ανθρώπων στην Ευρωζώνη θα γίνουν στο μέλλον ακόμα πλουσιότεροι. Οι συγγραφείς της έκθεσης με τον τίτλο "Global Wealth Reports“ επισημαίνουν πως η συγκέντρωση όλο και περισσότερου πλούτου στα χέρια των πλουσιότερων δημιουργεί μεγάλη δυσαρέσκεια στα μεσαία στρώματα.
Οι πλούσιοι από την πλευρά τους τοποθετούν τα χρήματά τους σε μετοχές και σε άλλα αξιόγραφα. Επωφελούνται με αυτόν τον τρόπο από το άφθονο χρήμα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, οι οποίες δίνουν τον τόνο στις οικονομικές αγορές.
Στην Γερμανία 9,01 εκατομμύρια άνθρωποι διέθεταν τον περασμένο χρόνο μετοχές. Αριθμός ρεκόρ μετά το 2012 αν και τα χρόνια που ανθούσε το χρηματιστήριο ο αριθμός των κατόχων μετοχών ανήλθε στα 13 εκατομμύρια.
Τέλος, οι Γερμανοί που διαθέτουν κεφάλαια πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια τα τοποθετούν σε ποσοστό 22,2% σε ακίνητα. Στον υπόλοιπο κόσμο το ποσοστό αυτό κινείται στα 17,9%.
Πηγή: Deutsche Welle