To μετάλλιο του «Δικαίου των Εθνών» παρέλαβαν σε ειδική τελετή οκτώ Έλληνες που αντιστάθηκαν στο Ολοκαύτωμα και προστάτεψαν Εβραίους συμπολίτες τους κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η απονομή του τίτλου και του μεταλλίου εγινε από τον πρέσβη του Ισραήλ Άριε Μέρκελ και τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ, ενώ η συγκινητική εκδήλωση μνήμης έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών.
Αντιστάθηκαν στη θηριωδία
Την περίοδο της ναζιστικής κατοχής και του Ολοκαυτώματος, όταν εκατομμύρια Εβραίοι εκτοπίζονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για να αφανιστούν, υπήρξαν κάποιοι ανώνυμοι πολίτες που αντιστάθηκαν στη θηριωδία. Δεν τους απασχόλησε το θρήσκευμα των κυνηγημένων αλλά το γεγονός ότι ήταν άνθρωποι της διπλανής πόρτας που τελούσαν υπό διωγμό. Πολλοί εξ αυτών που βοήθησαν Εβραίους ήταν άθεοι κομμουνιστές αλλά και χριστιανοί ιερωμένοι! Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας στάσης στην Ελλάδα, υπήρξαν ο δήμαρχος και ο επίσκοπος Ζακύνθου οι οποίοι όταν ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής του νησιού ζήτησε κατάλογο με τα ονόματα των Εβραίων, έγραψαν πρώτοι τα ονόματά τους.
«Δίκαιοι των Εθνών»
Κατά την εκδήλωση βραβεύτηκαν τον Τίτλο και το Μετάλλιο του «Δικαίου των Εθνών», μετά θάνατον: ο πατέρας Ιωάννης Μαραγκός για τη διάσωση του Ζεράρ Σαΐα και οι Αθανάσιος και Αθηνά Ρόμπου, Στέφανος Ρουσαμάνης, Νικόλαος και Φανή Φατλέ, Ευάγγελος Κουκούλας, και Ιωάννης Θεμελής για τη διάσωση της οικογένειας Σαμουήλ και Νίνας Δαυίδ.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι οικογένειες των διασωθέντων και των «Δικαίων», ο Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα κ. Φώσκολος, ο Ραββίνος Αθηνών κ. Μιζάν, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, πρόεδροι και εκπρόσωποι των εβραϊκών κοινοτήτων και οργανώσεων.
Το Μετάλλιο του «Δικαίου των Εθνών» απονείμεται εκ μέρους του κράτους του Ισραήλ από το κέντρο Γιαντ Βασεμ (Yad Vashem). Το Γιάντ Βασεμ είναι η επίσημη Αρχή για τη Μνήμη των Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Σκοπός του είναι η διαφύλαξη της μνήμης του Ολοκαυτώματος, μέσω της εκπαίδευσης, της τεκμηρίωσης, της έρευνας και των δημοσιεύσεων, καθώς και η απότιση φόρου τιμής στους Δικαίους των Εθνών. Πρόκειται για μη Εβραίους που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά το Ολοκαύτωμα.
Βάσει κριτηρίων, απονέμεται στον διασώζοντα (ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, στους άμεσους συγγενείς τους) ένα πιστοποιητικό και ένα μετάλλιο, ενώ το όνομά του προστίθεται στον Τοίχο των Δικαίων, που βρίσκεται στον «Κήπο των Δικαίων των Εθνών».
Πάνω από 22.700 άτομα έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα, εκ των οποίων 280 Έλληνες. Ανάμεσά τους, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος Ζακύνθου Λουκάς Καρρέρ που ήρθαν σε αντιπαράθεση με τις αρχές της ναζιστικής κατοχής, αλλά και δεκάδες απλοί πολίτες, ο ηρωισμός των οποίων δεν ξεχάστηκε.
Κεντρικό Ισραηλιτικό ΣυμβούλιοΠηγή: