Στο νέο Υπερταμείο το 51% της ΔΕΗ -Οι εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα για την ενέργεια - iefimerida.gr

Στο νέο Υπερταμείο το 51% της ΔΕΗ -Οι εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα για την ενέργεια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο νέο υπερταμείο θα βρεθεί το 51% της ΔΕΗ όπως προβλέπει το νομοσχέδιο- «σκούπα » για τα προαπαιτούμενα ενώ είναι είναι ασαφές ακόμη το αν τελικά θα γίνει η απευθείας πώληση του 17% της επιχείρησης.

Την ίδια ώρα ανοιχτά παραμένουν δύο ζητήματα που αφορούν στα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης για την υποδόση των 2,8 δισ. Πρόκειται για τον ισοσκελισμό του λογαριασμού μέσω του οποίου αποζημιώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που δημοπρατεί η ΔΕΠΑ.

ΔΕΗ
Η μεταβίβαση της ΔΕΗ στο νέο υπερταμείο θα γίνει με δύο κινήσεις:

  • Με τη μεταβίβαση του 34% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης που σήμερα κατέχει το υπουργείο Οικονομικών
  • Μέσω της υπαγωγής του ΤΑΙΠΕΔ, ως σύνολο, στο νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών για τα προαπαιτούμενα, στο νέο υπερταμείο μεταφέρονται έξι ΔΕΚΟ μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ. Πρόκειται για τις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ, ενώ εκτός του υπερταμείου παραμένουν ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ.

Σε ότι αφορά ειδικά τη ΔΕΗ η πρόβλεψη του νομοσχεδίου αφορά το 34% ενώ το 17% που σήμερα κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει ως έχει και κατά συνέπεια θα πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα πώλησης του μέσω της έναρξης διαδικασιών εξευρέσεις συμβούλου εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους.

Είναι γνωστό ότι ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης αντιτίθεται στην απευθείας πώληση των μετοχών της ΔΕΗ και των άλλων ενεργειακών εταιρειών που έχει το ΤΑΪΠΕΔ και για το λόγο αυτό έχει παρουσιάσει σχέδιο αξιοποίησης για το οποίο έχουν ενημερωθεί οι δανειστές, αλλά επί της ουσίας δεν έχει γίνει καμία συζήτηση σε βάθος ενώ με το προσχέδιο του νομοσχεδίου για προαπαιτούμενα, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή δεν αποσαφηνίζεται το τι μέλλει γενέσθαι με το 17% της επιχείρησης.

Το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης και είναι αμφίβολο για το αν οι δανειστές θα αποδεχτούν μια εναλλακτική έναντι της ιδιωτικοποίησης.

Ανοιχτά «μέτωπα»
Τα ζητήματα που παραμένουν επί του παρόντος ανοιχτά και αναζητούνται λύσεις αφορούν:

  • Στην υποχρέωση για αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που δημοπρατεί η ΔΕΠΑ από το 10% που είναι σήμερα,  στο 20%. Η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, υποστηρίζοντας ότι θα πλήξει τη βιωσιμότητα της ΔΕΠΑ αλλά και τα σχέδια των διεθνών διασυνδέσεων όπως οι αγωγοί IGB και ITGI.  Με δεδομένο ότι δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου με τους εκπροσώπους των δανειστών.
  • Το ζήτημα του ισοσκελισμού του λογαριασμού μέσω του οποίου αποζημιώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είναι το δεύτερο θέμα που παραμένει ανοιχτό. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ότι το σχέδιο του υπουργείου που προβλέπει μετακύληση μέρους του κόστους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, δίνει λύση στο θέμα και  ζητούν  είτε την αύξηση του τέλους υπερ των ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές είτε νέο «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ενέργεια ΔΕΗ προαπαιτούμενα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ