Πηγές της ΕΕ στο iefimerida: «Η δόση δεν σπάει -Ή όλα τα προαπαιτούμενα ή τίποτα» - iefimerida.gr

Πηγές της ΕΕ στο iefimerida: «Η δόση δεν σπάει -Ή όλα τα προαπαιτούμενα ή τίποτα»

Φωτό αρχείου - EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Ή όλα ή τίποτα». Κάπως έτσι απάντησαν στο iefimerida ευρωπαϊκές πηγές στο σενάριο που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα για «σπάσιμο» της δόσης των 2,8 δις ευρώ αν δεν έχουν καλυφθεί όλα τα προαπαιτούμενα ως τις 29 του μήνα.

Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση του Eurogroup του Μαίου είναι έτσι διατυπωμένη που αφήνει ανοικτά «παράθυρα», καθώς ενώ τα 15 προαπαιτούμενα συνδέονται με το 1,1 δις ευρώ που θα πάει για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών, τα υπόλοιπα 1,7 δις ευρώ εξαρτώνται από τη θετική έκθεση των Θεσμών για το αν εξοφλούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές, αν και αναγνωρίζουν ότι η διατύπωση είναι «χαλαρή», υποστηρίζουν ότι «το Eurogroup δεν θα τα κοιτάξει ξεχωριστά», μεταφέροντας το κλίμα που υπάρχει.

Το βασικό «αγκάθι» δεν είναι άλλο από τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Την προηγούμενη Παρασκευή, κατά την αποχώρηση του Κουαρτέτου, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν ότι δεν υπήρξε συμφωνία για τα πρόσωπα, αλλά καθησύχαζε ότι και αυτή η εκκρεμότητα θα τακτοποιηθεί ως τη Δευτέρα. Λίγη ώρα αργότερα η Δευτέρα έγινε… «εντός των ημερών», αλλά ως και σήμερα δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πλέον οι Ευρωπαίοι δεν εκπλήσσονται από τους ρυθμούς της Αθήνας, αναμένοντας- ως συνήθως- τη θετική έκθεση εκπλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων στο παρά 1΄, δηλαδή στο τέλος του μήνα. Παρά ταύτα, ξεκαθαρίζουν ότι εάν η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη εγκαίρως, η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά και μόνο δική της, δημιουργώντας συν τοις άλλοις βαρύ κλίμα εν όψει της κρίσιμης δεύτερης αξιολόγησης τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δόση ΕΕ προαπαιτούμενα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ