Σάλτσα, τουρσί και αλεύρι, με πρώτες ύλες από τα χωράφια που καλλιέργησαν με τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας, έφτιαξαν τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας ΙΘΑΚΗ
Πλέον είναι έτοιμα τα πρώτα επεξεργασμένα προϊόντα του Αγροκτήματος του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στη Θεσσαλονίκη.
Σε μια μεγάλη γιορτή που διοργανώθηκε στην κοινότητα, όλοι όσοι εργάστηκαν στο αγρόκτημα διασκέδασαν παρασκευάζοντας και συσκευάζοντας σάλτσα από ντομάτες και πιπεριές τουρσί.
«Μετά από πολλά χρόνια που το αγρόκτημα είχε μείνει ακαλλιέργητο, έπειτα από τη συνταξιοδότηση του μοναδικού αγροτεχνίτη του, η καλλιέργεια του συνόλου των 130 στρεμμάτων του ξανα ξεκίνησε μέσω χορηγίας του Ιδρύματος Λάτση» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του αγροκτήματος, Θανάσης Τσιούμπας, διευκρινίζοντας ότι απασχολούνται δύο αγρότες και ισάριθμα μέλη της κοινότητας που είναι στην κοινωνική επανένταξη ενώ πολλές φορές, τους επισκέπτονται και παιδιά από τον παρακείμενο Ξενώνα Ασυνόδευτων Προσφύγων της «Άρσις».
«Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε αυτάρκεια στα προϊόντα που καταναλώνουν τα μέλη της κοινότητας για τη διατροφή τους και ήδη, όλα τα θερινά κηπευτικά, προέρχονταν από το αγρόκτημά μας.
Μάλιστα, πουλήσαμε κάποιες ποσότητες σε φίλους και διαθέσαμε προς πώληση και κάποιες άλλες στο πρατήριο του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης "Βίος Coop".
Επιπλέον, ένα μέρος των κηπευτικών δόθηκε δωρεά σε συσσίτια» εξηγεί ο κ. Τσιούμπας.
Είναι δε, ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, όπως λέει, «ότι η λειτουργία του αγροκτήματος δίνει στα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ τη δυνατότητα να καταρτιστούν σε θέματα αγροτικής παραγωγής, αποκτώντας γνώσεις και δεξιότητες που θα υποστηρίξουν την εργασιακή τους ένταξη».
«Πάντως, ήδη μέχρι στιγμής, φτιάξαμε 400 κιλά σάλτσα και αλέσαμε ποσότητα από τα σιτηρά μας, βγάζοντας 1,5 τόνο αλεύρι ολικής, ενώ φυτέψαμε τα χειμερινά λαχανικά» καταλήγει ο κ. Τσιούμπας.