Εδώ και ημέρες, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπο να «απαντήσει» στα αλύπητα χτυπήματα που δέχεται έπειτα από τη θύελλα αποκαλύψεων για το πόθεν έσχες Καλογρίτσα και τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και το ζήτημα της Attica Bank.
Η βασική μάχη που δίνει η κυβέρνηση είναι ότι προσπαθεί να υπερασπιστεί το χαμένο αριστερό ηθικό πλεονέκτημα, αλλά προς το παρόν δεν τα καταφέρνει. Ο ένας λόγος είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας λείπει στις ΗΠΑ, μαζί με τον Νίκο Παππά, στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνονται ιδιαίτερα διατεθειμένοι να δώσουν «μάχες» υπέρ του επιχειρηματία και υπερθεματιστή Χρήσου Καλογρίτσα, αλλά ούτε και να πάρουν θέση για το σκάνδαλο της Attica Bank. Ενδεικτικό είναι πως ακόμη και μεγαλόσχημοι υπουργοί αποφεύγουν να πάρουν θέση για τα δύο σκάνδαλα, τα οποία αποτελούν το καλύτερο «πεδίο» για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και την αντιπολίτευση γενικότερα.
Καταγγελία-βόμβα Κουρουμπλή
Αντίθετα, μάλιστα, στο κυβερνητικό μέτωπο εμφανίζεται πολυφωνία, σε ό,τι αφορά τα δύο αυτά «αγκάθια» για την κυβέρνηση. Παράδειγμα αυτού είναι η δήλωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή χθες, η οποία προκάλεσε νέο «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου.
«Βεβαίως θα έχουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες αυτοί που ανακήρυξαν τον κ. Καλογρίτσα υπερθεματιστή, αν αποδειχθεί προβληματικό το Πόθεν Έσχες του», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Ομως, έσπευσε να... μαζέψει τα λεγόμενά του, βγάζοντας διευκρινιστική δήλωση. «Αυτό που ξεκάθαρα εννοούσα είναι ότι σε όσους εκ των υπερθεματιστών έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και σε οποιοδήποτε χρονικό στάδιο αποδειχθεί ότι δεν πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες», ανέφερε στη δεύτερη δήλωσή του ο κ. Κουρουμπλής.
Τα λεγόμενα του υπουργού Εσωτερικών προκάλεσαν αντιδράσεις και εντός ΣΥΡΙΖΑ. «Αν ο κ Κουρουμπλής ξέρει κάτι ας μάς το πει... δεν το λέω για να τον μαλώσω, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», σχολίασε ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Βέττας.
Ενδεικτικό του δηλητηριασμένου πολιτικού κλίματος είναι ότι η Κουμουνδούρου δεν μπόρεσε καν να γιορτάσει τη συμπλήρωση ενός χρόνου ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, κάτι για το οποίο θα θριαμβολογούσαν σε άλλη περίπτωση. Χθες, αρκέστηκαν να «γιορτάσουν» τον ένα χρόνο με μία ανακοίνωση-απολογισμό που ήταν μάλλον «ξύλινη» και ανεπαρκής για τέτοιες περιπτώσεις.
Προσπάθεια αντεπίθεσης από Μαξίμου
Σήμερα, το Μαξίμου προσπάθησε να κάνει αντεπίθεση στο μπαράζ της αντιπολίτευσης. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν φεσώσει με 13 εκατ. ευρώ την Τράπεζα Αττικής για την οποία σήμερα υποτίθεται ότι κόπτονται», ενώ καλούσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει «για τις συνθήκες υπό τις οποίες χορηγήθηκαν αυτά τα θαλασσοδάνεια».
Κάτι το οποίο περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Attica Bank, το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα, και αυτό δημιουργεί ερωτήματα.
ΝΔ: Αντιπερισπασμό αναζητά η κυβέρνηση
Η ΝΔ απάντησε στα παραπάνω, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση αντιπερισπασμό για να ξεφύγει «από το προκλητικό λάθος του πρωθυπουργού που μίλησε για ''προσωρινούς υπερθεματιστές'' και επιχειρεί να καλύψει με αυτόν τον τρόπο τις τεράστιες ευθύνες της Επιτροπής και του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Κρέτσου, που δεν έλεγξαν ουσιαστικά τα πόθεν έσχες των υποψήφιων καναλαρχών».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει η ΝΔ, απαγόρευσε πλέον με καταστατική ρύθμιση τη λήψη δανείου από το κόμμα ενώ οκτώ μήνες τώρα έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα μείωσης των εξόδων. «Γι' αυτό, άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία ψήφισε την Εξεταστική για τα δάνεια στα Κόμματα και απαιτεί τη διαφάνεια παντού, για τους πάντες και τα πάντα», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση, που κατηγορεί τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιλέγουν να έχουν offshore εταιρεία – μέτοχο στην κομματική εφημερίδα τους, την ”Αυγή“.
«Γι' αυτό τέλος στους συμψηφισμούς. Ανήκουν στο χθες, όπως και ο κ. Τσίπρας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.
Κυβέρνηση: Η ΝΔ παραδέχεται τα θαλασσοδάνεια
Το Μαξίμου επανήλθε, αναφέροντας ότι η ΝΔ παραδέχεται τα θαλασσοδάνεια.
«Ευχαριστούμε τη ΝΔ που παραδέχεται πως από κοινού με το ΠΑΣΟΚ έχει φεσώσει την Τράπεζα Αττικής με 13 εκατομμύρια ευρώ», ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. «Δεν απαντά φυσικά αν αυτά τα δάνεια εκπλήρωναν τα τραπεζικά κριτήρια, ούτε με ποιόν τρόπο εξασφαλίστηκαν. Το μόνο που είχαν να απαντήσουν είναι ότι «με εντολή Μητσοτάκη το κόμμα δεν θα πάρει άλλα θαλασσοδάνεια. Επαρκείς και περιεκτικές εξηγήσεις για το θέμα, ομολογουμένως...», σχολίαζαν ακόμη.
Η απάντηση Δραγασάκη για την Attica Bank
Παρά την προσπάθεια αντεπίθεσης όμως, το κυβερνητικό «μούδιασμα» και η αμηχανία παραμένει, με τα κυβερνητικά στελέχη να περιμένουν την επιστροφή του πρωθυπουργού. Ακόμη και ο Γιάννης Δραγασάκης αναγκάστηκε να «απολογηθεί», μετά από όσα είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στη Βουλή.
«Ο Δραγασάκης ήταν οικονομικός σύμβουλος της τράπεζας Αττικής επί 30 χρόνια, από κατήγοροι είστε κατηγορούμενοι για ό,τι συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο. Ο Παππάς και ο Καλογρίτσας θα βρεθούν στη θέση του Ψυχάρη απολογούμενοι. Όσα αρνητικά έγιναν σε 30 χρόνια τα κάνετε εσείς σε ένα χρόνο», είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
Η απάντηση του κ. Δραγασάκη ήρθε μέσω Twitter. «Γιατί μόνο 30 χρόνια; Με τη φόρα που πήρατε, γιατί όχι 50 ή και ιδρυτής της τράπεζας; Για να σοβαρευτούμε, επαγγελματική σχέση με την Τράπεζα Αττικής, γνωστή σε όλους, είχα την περίοδο 2010-2012, όταν δεν ήμουν βουλευτής. Πίσω όμως από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στόχος είναι η απαξίωση της Τράπεζας Αττικής και η ιδέα του παράλληλου τραπεζικού συστήματος», έγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Bloοmberg: Ηττα Τσίπρα, νίκη Στουρνάρα
Το θέμα της Attica Bank απασχολεί και την ΕΚΤ, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ με την υπόθεση ασχολήθηκε και το Bloomberg, που κάνει λόγο για «ήττα» του Αλέξη Τσίπρα, η οποία ενίσχυσε τον Γιάννη Στουρνάρα.
«Στη μάχη ανάμεσα στον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας και τον πρωθυπουργό, ο πρώτος φαίνεται πως κέρδισε τον πρόσφατο γύρο, δίνοντάς του το πάνω χέρι, σε περίπτωση που τρέφει φιλοδοξίες για επιστροφή στην πολιτική», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Υπάρχει ψυχρός πόλεμος ανάμεσά στους δύο, που κατά καιρούς ξεσπά σε αψιμαχίες», δήλωσε στο Bloomberg ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής νομικής και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση υπάρχουν πολλές φωνές για την απομάκρυνση του Στουρνάρα, αλλά η ηγεσία καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να το κάνει, γιατί έχει τη στήριξη της ΕΚΤ», σχολίασε ο ίδιος.
«Αυτή η υπόθεση υπήρξε μία ήττα για την κυβέρνηση και μία νίκη για τον Στουρνάρα. Η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική», πρόσθεσε.