Σοφή αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η παροιμία που λέει ότι «και ο Άγιος φοβέρα θέλει», με κερδισμένα τα κρατικά ταμεία.
Τον Ιούνιο, τον πρώτο μήνα της θερινής περιόδου, τα στοιχεία από τις εισπράξεις ΦΠΑ στα νησιά προκάλεσαν πανικό στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς έδειχναν αποκλίσεις ως και 60% από τους στόχους. Η ανησυχία έγινε μεγαλύτερη λόγω του ότι κινδύνευαν να τιναχθούν στον αέρα όλα τα σχέδια επί χάρτου που βασίστηκαν στην αύξηση του ανώτατου συντελεστή στο 24% καθώς και στην κατάργηση των ειδικών μειωμένων συντελεστών σε μια ακόμα ομάδα νησιών του Αιγαίου.
Τη λύση- ως συνήθως- έδωσε η… ράβδος. Η ΓΓΔΕ έβγαλε από την αδράνεια τις διατάξεις που προβλέπουν «λουκέτο» για τη μη έκδοση αποδείξεων και ξαμόλυσε- έστω με καθυστέρηση- κλιμάκια ελεγκτών. Τα αποτελέσματα φάνηκαν τον Ιούλιο, όταν η εικόνα στα μεγάλα νησιά αναστράφηκε πλήρως, ενώ τα στοιχεία του Αυγούστου επιβεβαιώνουν ότι η ισχυρή παρουσία ελεγκτών και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων συμμάζεψαν το χάλι του πρώτου εξαμήνου, παρά το ότι τα πρόστιμα εξακολουθούν να είναι μάλλον χαμηλά.
Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Στη Μύκονο, που τον Ιούνιο η υστέρηση ΦΠΑ ήταν της τάξης του 60%, τον Αύγουστο οι εισπράξεις ξεπέρασαν το στόχο κατά 170%! Ανάλογη είναι η εικόνα στη Σαντορίνη, όπου από το ναδίρ, τα έσοδα του ΦΠΑ υπερέβησαν το στόχο κατά 114%, ενώ με εξαίρεση τη Μυτιλήνη λόγω χαμηλής τουριστικής κίνησης και της Νάξου, τα νησιά του Αιγαίου εμφανίζουν, πλέον, υψηλό δείκτη συμμόρφωσης. Από τα στοιχεία προκύπτει, επίσης, ότι το πρόβλημα της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής- τουλάχιστον στο ΦΠΑ- αντιμετωπίστηκε και στην Κρήτη και στα νησιά του Ιουνίου, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο το υπουργείο Οικονομικών να μετρά περίπου 32 εκατ. ευρώ παραπάνω ΦΠΑ από τους στόχους που είχε θέσει για τα νησιά.
Το κακό είναι ότι η ζημιά του πρώτου εξαμήνου δεν έχει καλυφθεί ακόμα. Αντιθέτως, η απόκλιση στα έσοδα του ΦΠΑ στο οκτάμηνο είναι της τάξης των 22,7 εκατ. ευρώ και μένει να διαπιστωθεί αν στο υπόλοιπο του έτους θα μπορέσει να καλυφθεί.