Δεν θα είναι υποχρεωτική η υπηρεσία 40 ετών για συνταξιοδότηση στο στρατό - iefimerida.gr

Δεν θα είναι υποχρεωτική η υπηρεσία 40 ετών για συνταξιοδότηση στο στρατό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των στρατιωτικών για το τι θα πράξει η κυβέρνηση στο θέμα των μισθών και της συνταξιοδότησής τους, παρά το χτεσινό non paper που κυκλοφόρησε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΓΕΕΘΑ, το οποίο εκδόθηκε για να καθησυχάσει τα πνεύματα μετά τη χτεσινή διαρροή σχέδιου εγγράφου σύμφωνα με το οποίο η υπηρεσία των στρατιωτικών θα ανέβαινε στα 40 έτη, δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ή για μείωση μισθών.

Συγκεκριμένα, το non paper αναφέρει ότι το χτεσινό έγγραφο «ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με ρυθμίσεις που αφορούν τον τρόπο εξέλιξης και σταδιοδρομίας των στελεχών καθώς και τον τρόπο κρίσεων. Η άμεση εφαρμογή του νόμου 3883/2010 για όλους τους αξιωματικούς αφορά τον τρόπο προαγωγών και κρίσεων και όχι συνταξιοδοτικά θέματα τα οποία ρυθμίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο 3865/2010. Συγκεκριμένα, δεν θίγει όσους έχουν κατοχυρώσει ή θα κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα σύμφωνα με τις διατάξεις του ως άνω νόμου. Με τις τροποποιήσεις που επέρχονται, ειδικότερα στους βαθμούς Συνταγματάρχη και Ανωτάτων παρέχεται η δυνατότητα στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να επιλέγει εξειδικευμένα κατά θέση κριτήρια τους καταλληλότερους για θέσεις ευθύνης Ανώτατους. Η υπηρεσία δεν αποστρατεύει υποχρεωτικά τα προαναφερόμενα στελέχη που δεν επιλέγονται για προαγωγή (όπως συμβαίνει σήμερα), αντιθέτως, εφόσον το επιθυμούν, δύνανται ή να αποστρατευθούν ή να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων αξιοποιούμενοι αντιστοίχως βάσει των προσόντων τους».

Ουσιαστικά το ΓΕΕΘΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή για όσους έχουν κατοχυρώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ωστόσο, θα αλλάξει η μέχρι σήμερα πρακτική για υποχρεωτική αποστρατεία όσων αξιωματικών δεν επιλέγονται για προαγωγή. Στο εξής, οι τροποποιήσεις θα προβλέπουν ότι η ανέλιξη όλων των αξιωματικών μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη θα γίνεται κανονικά. Όταν όμως φτάνουν στην ηλικία των 53 ετώ, τότε θα μπορούν είτε να βγουν στη σύνταξη με 35ετία είτε να παραμείνουν στην υπηρεσία για ακόμα πέντε χρόνια μέχρι την ηλικία των 58 ετών, δηλαδή θα συνταξιοδοτούνται με 40 έτη πραγματικής υπηρεσίας. Η επιλογή όμως θα υπάρχει και δεν θα είναι υποχρεωτική η παραμονή στην υπηρεσία.

Παντως την ίδια ώρα εντείνονται οι πληροφορίες ότι η Τρόικα πιέζει για μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια αλλά και αλλαγές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα, δημιουργώντας προβληματισμό στις τάξεις των αξιωματικών και υπαξιωματικών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να συνδέσει με κάποιο τρόπο το μισθό με τον βαθμό του στρατιωτικού και να περιορίσει τα επιδόματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ