Παπαδήμος: Iδιωτικοποιήσεις και μειώση φορολογίας το 2012 - iefimerida.gr

Παπαδήμος: Iδιωτικοποιήσεις και μειώση φορολογίας το 2012

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προσκλητήριο εθνικής συστράτευσης απηύθυνε προς τους πολίτες και κυρίως προς τον επιχειρηματικό κόσμο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τονίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται "σε πορεία οικονομικής σταθεροποίησης, δεσμευμένη στο ευρώ, σε περιβάλλον ευρείας πολιτικής συναίνεσης και ευρωπαϊκής στήριξης".

"Εσείς που εκπροσωπείτε το υγιές δυναμικό αυτής της χώρας σας καλώ, εκτός από τις δεδομένες δυσκολίες, να διακρίνετε τις σημαντικές ευκαιρίες" είπε ο Παπαδήμος απευθυνόμενος ειδικά στους Έλληνες επιχειρηματίες τους οποίους διαβεβαίωσε ότι "οι προϋποθέσεις επαναπατρισμού των κεφαλαίων σας στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αποκαθίστανται".

Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, χθες βράδυ, ο Πρωθυπουργός είπε ευθέως προς τον επιχειρηματικό κόσμο, ότι η Ελλάδα "χρειάζεται τη δημιουργική σας συμβολή, η οικονομία το επιχειρηματικό σας ταλέντο, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα κεφάλαιά σας".

Ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της εθνικής συστράτευσης: «Με συναίνεση, αποφασιστικότητα και συστηματική εργασία στο εσωτερικό, με επιστράτευση των Ελλήνων και των φίλων της Ελλάδας, μέσα και έξω από τα εθνικά σύνορα, με στενή, έντιμη και μεθοδική συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και στον κόσμο, μπορούμε και θα πετύχουμε. Τελικά, από μας εξαρτάται" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με νόημα: "Η κυβέρνηση συνεργασίας θα κάνει το καθήκον της. Πιστεύω ότι οι πολιτικές δυνάμεις που την στηρίζουν θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους. Ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει και αυτός να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια με τα κεφάλαια που διαθέτει, τις επενδυτικές του δράσεις, καθώς και με την στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση".

Παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα "βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης" προειδοποιώντας πως "έχουμε ακόμα πολλή και σκληρή δουλειά μπροστά μας". Χαρακτήρισε το "κεκτημένο" της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, ως τη βάση του προγράμματος ευνοϊκής αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της χώρας μας και δήλωσε πως η Ελλάδα "είναι αναπόσπαστο μέλος στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης, σε όλα τα βήματα ενοποίησης του ευρώ". Έσπευσε να προσθέσει ωστόσο πως αυτό δεν θα γίνει χωρίς υποχρεώσεις. "Θα απαιτηθεί η πιστή τήρηση των δεσμεύσεων προς τους εταίρους, η αποτελεσματική εφαρμογή του προϋπολογισμού κι η υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απαιτεί την εθνική υπευθυνότητα ως προϋπόθεση συμμετοχής στην κοινή πορεία". Σαφής ήταν και για το τι θα πράξει η παρούσα κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει πλήρως όσα μέτρα έχουν ήδη συμπεριληφθεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις και συμφωνηθεί με τους εταίρους. "Εάν αποδειχθεί στην πράξη ότι η ως τώρα υλοποίηση της πολιτικής δεν κατόρθωσε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και να προωθήσει έγκαιρα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της χώρας" είπε ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός.

Προϊδέασε ότι το 2011 "αναμένεται να είναι το χειρότερο έτος της ύφεσης" και πως η μείωση του ΑΕΠ αναμένεται ότι θα υπερβεί το 5,5%. Όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η επιστροφή σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, που είναι ο φιλόδοξος στόχος για το 2012, θα σηματοδοτήσει μια σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία". Και έθεσε ως στόχο, κατά τα επόμενα έτη, τα πρωτογενή πλεονάσματα να αυξηθούν περαιτέρω, ώστε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να βαίνει μειούμενο και να προσεγγίσει το 120% το 2020.

Έκανε λόγο για "ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις, που δημιουργούν προσδοκίες επιστροφής σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης στη διάρκεια του 2013" φέρνοντας τα εξής παραδείγματα:

1. Δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ούτε και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών

2. Οι εξαγωγές έχουν ανακάμψει θεαματικά τα τελευταία δύο χρόνια.

3. Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και η επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, ύψους 14 δις ευρώ

Τόνισε δε ότι "σε αυτή την εθνική υπερπροσπάθεια δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και κανείς δεν περισσεύει". Χαρακτήρισε ως προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης την πλήρη εφαρμογή όσων μέτρων έχουν ήδη συμπεριληφθεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις

"Όλοι μας μαζί μπορούμε να σηκώσουμε την Ελλάδα" είπε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε τους πολίτες να απαντήσουν στην ρήση του JFK: "Εάν ο καθένας σας κάνει κάτι θετικό για να βοηθήσει αυτή τη χώρα να ξεπεράσει τις παρούσες δυσκολίες, αυτή η χώρα θα κάνει πολλά για εσάς" είπε τονίζοντας πως "η κυβέρνηση συνεργασίας ξεκίνησε θετικά και με την στήριξή σας, μόνο με την στήριξή σας θα βγούμε από την ύφεση". Περιγράφοντας το ακολουθούμενο μείγμα πολιτικής, είπε πως πρέπει να επιδιώξει τη δημοσιονομική εξυγίανση και βελτίωση της παραγωγικότητας. Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί αισθητά και πως στο πλαίσιο αυτό, "προτεραιότητα θα δοθεί, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελματικών υπηρεσιών".

Έθεσε δε ως "κορυφαία προτεραιότητα των διαρθρωτικών αλλαγών" την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την ενίσχυση των θεσμών και τη δικαιότερη λειτουργία του Κράτους. Ενώ αναφέρθηκε και στη φορολογική μεταρρύθμιση με στόχους όπως η απλούστευση και ο εξορθολογισμός της φορολογικής νομοθεσίας, η ριζική αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. "Μέτρα όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή από 24% σε 20%, στη φορολογία νομικών προσώπων και η αναγνώριση επιπλέον 50% στην έκπτωση δαπανών για έρευνα και τεχνολογία αναμένεται να ενισχύσουν τις επενδύσεις" είπε ο Πρωθυπουργός. Επίσης, ανέφερε ότι στόχος είναι οι ιδιωτικοποιήσεις να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό και γνώμονα όχι μόνο τη μείωση του χρέους αλλά και τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα των οργανισμών που ιδιωτικοποιούνται, εκτιμώντας ότι το 2012 τα ιδιωτικά κεφάλαια που αναμένεται να επενδυθούν είναι τουλάχιστον 9 δις ευρώ.

Χαρακτήρισε δε ως καθοριστική για την ανάπτυξη την παρουσία ενός ισχυρού και υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η σημαντικού μεγέθους κεφαλαιακή θωράκιση του τραπεζικού συστήματος καθώς η ενίσχυση της ρευστότητας.

Κάνοντας, τέλος, μια έμμεση μνεία στις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, ο κ. Παπαδήμος τόνισε πως "η κυβέρνηση αυτή στηρίζεται από μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και εκφράζει τη ρητή δέσμευση των κομμάτων που την στηρίζουν στους βασικούς στόχους του ακολουθούμενου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, παρά τις διαφοροποιήσεις σε επιμέρους εργαλεία πολιτικής".

Ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σήμερα στις 16.00 του υπουργικού συμβουλίου με τρία θέματα στην ατζέντα:

- Ενημέρωση και αξιολόγηση της πολιτικής στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (Δ. Ρέππας).

- Ενημέρωση και αξιολόγηση της πολιτικής στους τομείς της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης (Γ. Κουτρουμάνης).

- Συζήτηση για θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία (Ευ. Βενιζέλος, Δ. Ρέππας, Α. Γιαννίτσης, Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Κουτρουμάνης, Α. Λοβέρδος).

Νωρίτερα στις 11.00 ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάους Μαζούχ, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν. Στις 12.30 θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Horst Reichenbach και στις 19.00 θα δεχθεί τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Καρατζαφέρη στο γραφείο του στη Βουλή, στο πλαίσιο των επαφών που ξεκίνησε με τους επικεφαλής των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Με τους εκπροσώπους της "τρόικα" θα συναντηθεί στις 16.00 και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ