Σαφές μήνυμα στη κυβέρνηση και στα κόμματα που τη στηρίζουν έστειλε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στη Τρόικα, στον έντονο απόηχο της Έκθεσης του Ταμείου που προβλέπει βαθύτερη ύφεση, μεγαλύτερη ανεργία και κινδύνους στην υλοποίηση του Προγράμματος προσαρμογής.
Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Πολ Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από τη μείωση και των κατώτατων μισθών, άποψη την οποία συμμερίστηκε από το ίδιο βήμα και ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης Χορστ Ράιχενμπαχ. Έχοντας ήδη επισημάνει στην Έκθεση του το Ταμείο ότι απαιτείται η επανεξέταση των κατώτατων μισθών -δηλαδή της ΕΓΣΕΕ- επί της ουσίας στέλνει μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν αρκεί η μείωση των μισθών και του κόστους εργασίας που ήδη έχει καταγραφεί λόγω των σαρωτικών αλλαγών στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, αλλά χρειάζεται οι παρεμβάσεις να αγγίξουν το σκληρό πυρήνα των συλλογικών συμβάσεων ήτοι τους κατώτατους μισθούς. Η "εντολή" Τόμσεν έρχεται λίγο πριν ξεκινήσει ο διάλογος της κυβέρνησης με τα συνδικάτα και τους εργοδότες, στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχει αναλάβει με το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, με ανοικτή ατζέντα.
Η δεύτερη εντολή του Π. Τόμσεν αφορά στην ανάγκη να κινηθεί η κυβέρνηση πιο επιθετικά ως προς το κλείσιμο Οργανισμών και Επιχειρήσεων του Δημοσίου, κάτι που όπως τόνισε αποτελεί έως τώρα ταμπού που πρέπει να σπάσει. Αυτό που εννοούσε ο Π. Τόμσεν ήταν, βέβαια, ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες δεν αποκλείεται να πάνε... σπίτι τους, χρησιμοποιώντας τον κομψό όρο "μη οικειοθελείς αποχωρήσεις". Όσο για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ, ο κ. Τόμσεν υπερτόνισε ότι πρέπει να γίνουν δραστικές περικοπές μισθών.
Η τρίτη εντολή του Π. Τόμσεν αφορά στην υποχρέωση της κυβέρνησης να αποκτήσει το πραγματικό έλεγχο των φοροεισπρακτικών υπηρεσιών, καθώς όπως τόνισε, το φορολογικό φορτίο που σηκώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι απίστευτα βαρύ και είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του Κράτους να συλλάβει τη φοροδιαφυγή. "Η αποτυχία διαχείρισης των φορολογικών θεμάτων απειλεί την επιτυχία του Προγράμματος" τόνισε, μάλιστα, ο Π. Τόμσεν στον απόηχο της Έκθεσης του ΔΝΤ που διαπιστώνει καθυστερήσεις στους ελέγχους σε έχοντες και κατέχοντες.
Η τέταρτη εντολή του εκπροσώπου της Τρόικας έχει να κάνει με την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αφού όπως τόνισε, αν και είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως η προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις το Έλλειμμα θα "κολλήσει" στο 10%, ελάχιστα έγιναν με αποτέλεσμα το Έλλειμμα να εκτροχιαστεί. Δίνοντας, δε, δραματικό τόνο στις δηλώσεις του, ο Π. Τόμσεν σημείωσε ότι από εδώ και πέρα δεν υπάρχουν εύκολα μέτρα, όπως οι οριζόντιες περικοπές και η επιβολή φοροεισπρακτικών μέτρων.
Η πέμπτη και... φαρμακερή εντολή του Π. Τόμσεν απευθύνεται στα κόμματα που στηρίζουν τη κυβέρνηση Παπαδήμου, λέγοντας πολύ απλά ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να τη στηρίζουν, αφού χωρίς ευρύτατη πολιτική στήριξη ο κίνδυνος αποτυχίας του Προγράμματος είναι ορατός. Η εντολή αυτή έρχεται σε μια στιγμή που φαίνεται ότι ξεσπά η πρώτη σοβαρή κρίση στη κυβέρνηση συνεργασίας, με φόντο το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για το 2012, ενδεχόμενο που απορρίπτουν εκ προοιμίου τόσο η Ν.Δ. όσο κι ο ΛΑΟΣ...