Στη σκιά του πορίσματος της ΤτΕ η σημερινή κρίσιμη γενική συνέλευση της Attica Bank - iefimerida.gr

Στη σκιά του πορίσματος της ΤτΕ η σημερινή κρίσιμη γενική συνέλευση της Attica Bank

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπό τη σκιά του πορίσματος των ελεγκτών της ΤτΕ και του SSM για τα προβληματικά δάνεια της Attica Bank πραγματοποιείται το μεσημέρι η κρίσιμη γενική συνέλευση για το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.

Την ίδια ώρα επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις διοικητικές αλλαγές στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς τρέχουν οι προθεσμίες και όπως έχει επισήμανει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΤΧΣ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση στη διαδικασία ανασύνθεσης των Δ.Σ. και θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank θα πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος στο θέμα της σύνθεση του Δ.Σ., σύμφωνα με τις υποδείξεις της Τράπεζας της Ελλάδας. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό είναι πολύ πιθανόν το ενδεχόμενο να παυθεί η διοίκηση και να διοριστεί επίτροπος από την κεντρική τράπεζα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αντιδρά στην πρόταση του ΤΣΜΕΔΕ που θέλει να τοποθετηθεί ο Κ. Μακέδος στο Δ.Σ. της Attica Bank.

Ως γνωστόν, η ΤτΕ είχε αντιδράσει στον διορισμό του Γ. Σαπουντζόγλου, του Κ. Μακέδου και της Α. Πουσκούρη στο Δ.Σ. Η κα Πουσκούρη παραιτήθηκε από το Δ.Σ. στο οποίο όμως παρέμειναν οι κ.κ. Σαπουντζόγλου και Μακέδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν το Δ.Σ. της τράπεζας επιμείνει στην παραμονή Μακέδου τότε ο Γ. Στουρνάρας φέρεται αποφασισμένος να τοποθετήσει Επίτροπο στην τράπεζα.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της σημερινής συνέλευσης είναι το γεγονός ότι ο διοικητής της ΤτΕ ανέβαλε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στην Φρανκφούρτη μέχρι να διεξαχθεί η συνεδρίαση του ΔΣ της Attica Bank.

Πάντως, χθες το απόγευμα της Δευτέρας, το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Θεόδωρο Πανταλάκη ως μέλος του Δ.Σ. και νέο διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας.

Οι συστημικές τράπεζες

Με αφετηρία τις διοικητικές αλλαγές στην Attica Bank εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία αλλαγής των διοικήσεων στις άλλες τράπεζες. Στις προσεχείς ημέρες αναμένεται η διαδικασία επιλογής διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου στην Τράπεζα Πειραιώς ενώ την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου λήγει η ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων υποψηφίων ενδιαφερομένων για την πλήρωση της θέσης του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου και μη εκτελεστικών μελών του δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας.

Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο σήμερα λειτουργεί υπό προσωρινή διοίκηση θα πρέπει μέσα στον Οκτώβριο να έχει επιλεγεί η οριστική διοίκηση. Η προθεσμία από την παραίτηση της προηγούμενης διοίκησης λήγει στις 18 Οκτωβρίου.

Η ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και προϋπόθεση, προκειμένου οι τράπεζες να αλλάξουν σελίδα και να επικεντρωθούν στη διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν και κυρίως στο θέμα των κόκκινων δανείων και την προσέλκυση των καταθέσεων.

Οι διεργασίες γύρων από το θέμα των διοικήσεων είναι έντονες και η πρόσφατη επίσκεψη της διοίκησης του ΤΧΣ στην Φρανκφούρτη- που έχει μεν την ευθύνη για την επιλογή των προσώπων αλλά ο εποπτικός έλεγχος των συστημικών τραπεζών είναι στην ΕΚΤ και έτσι κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να τοποθετηθεί στις ανώτατες διοικήσεις των τραπεζών δίχως την έγκριση του SSM- είναι ενδεικτική των διεργασιών, που συντελούνται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Attica Bank γενική συνέλευση τράπεζες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ