Η ύφεση «βυθίζει» την οικονομία - Στο 10% το έλλειμμα του 2011 - iefimerida.gr

Η ύφεση «βυθίζει» την οικονομία - Στο 10% το έλλειμμα του 2011

Dow Jones Newswire
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκτός κάθε πρόβλεψης φαίνεται πως πέφτει ο προϋπολογισμός του 2011, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους της ελληνικής κυβέρνησης στο Dow Jones Newswire καθιστώντας αναγκαία τη λήψη νέων μέτρων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του αξιωματούχου που δεν κατονομάζεται, το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ φαίνεται πως θα διαμορφωθεί τελικά στο 10% δηλαδή μία μονάδα παραπάνω ακόμα κι από τον αναθεωρημένο στόχο του 9%, όπως προβλέπει ο ο προϋπολογισμός του 2012.

Παράλληλα, η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη αφού θα διαμορφωθεί στο 6% και όχι 5,5% όπως προβλεπόταν αρχικά. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος αποδίδει το αυξημένο έλλειμμα στα μειωμένα έσοδα από φορολογία:

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τη συγκέντρωση φόρων, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τους υψηλότερους φόρους», σημειώνει ο αξιωματούχος που φέρεται να έχει σχέση με τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, και τονίζει ότι «το 2012 θα εισέλθουμε στο πέμπτο διαδοχικό έτος ύφεσης και υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν θα επιστρέψουμε σε ανάπτυξη το 2013».

Οι προβλέψεις του ίδιου στελέχους είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξες:

«Δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη, οι τράπεζες δεν δανείζουν, η ανεργία αυξάνεται και οι άνθρωποι ξοδεύουν μόνο για τρόφιμα. Η αγορά έχει στεγνώσει εντελώς. Αναμένουμε έλλειμμα 10% φέτος, ενώ η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει ελαφρώς το 6%», είπε χαρακτηριστικά...

Είναι προφανές ότι αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, κάτι που άλλωστε άφησε να εννοηθεί και ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ στην έκθεσή του για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, τότε η λήψη νέων μέτρων θα είναι αναπόφευκτη, καθώς ο στόχος του 2,8% που έχει τεθεί για το 2012 είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Να σημειωθεί ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο έφτασε το 5% ενώ σε επίπεδο 9μήνου η μείωση του ελληνικού ΑΕΠ ήταν στο -6,9%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ