Η Αμάλ Κλούνεϊ τα βάζει με το ISIS -Στην υπεράσπιση γυναικών που τις έκαναν «σκλάβες του σεξ» - iefimerida.gr

Η Αμάλ Κλούνεϊ τα βάζει με το ISIS -Στην υπεράσπιση γυναικών που τις έκαναν «σκλάβες του σεξ»

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ICONPRESS/ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές ξεκίνησε η Αμάλ Κλούνεϊ, δηλώνοντας ότι θα προσπαθήσει «με κάθε τίμημα» να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης όσους βίασαν και δολοφόνησαν γυναίκες και παιδιά Γεζίντι και τις έκαναν «σκλάβες του σεξ».

Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ ανέλαβε να ασκήσει διώξεις σε βάρος του Ισλαμικού Κράτους, μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης σε βάρος της κοινότητας των Γεζίντι.

«Είναι βασανιστικό να ακούς τις καταθέσεις κοριτσιών ηλικίας 11-12 ετών να μιλούν για το τι έζησαν. Και ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε οτιδήποτε σχετικά με αυτό» είπε η Κλούνεϊ στο NBC. «Υποβάλλουν τους ανθρώπους σε πλύση εγκεφάλου και νομίζω ότι ένας από τους τρόπους να αναλάβουμε δράση εναντίον τους είναι να αποκαλύψουμε τις κτηνωδίες τους και τη διαφθορά τους και εν μέρει μπορεί να γίνει αυτό με τη διεξαγωγή δικών», πρόσθεσε η γνωστή δικηγόρος.

Η Κλούνεϊ δήλωσε ότι θα μείνει σε αυτή την υπόθεση «με κάθε τίμημα», ενώ παραδέχθηκε ότι γνωρίζει τους κινδύνους, κάτι που όπως είπε έχει συζητήσει και με τον σύζυγό της. «Δεν είναι αστείο. Πρόκειται για το Ισλαμικό Κράτος», σημείωσε.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν ως σκλάβες σχεδόν 7.000 γυναίκες και κορίτσια το 2014, κυρίως Γεζίντι και 3.500 παραμένουν στα χέρια τους, πολλές ως σκλάβες του σεξ.

Δίπλα στην Κλούνεϊ, στη συνέντευξη, ήταν μία από αυτές τις γυναίκες. Η Νάντια Μουράντ, η οποία έγινε πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ την Παρασκευή, είναι προτεινόμενη για το Νόμπελ Ειρήνης. Ηταν 21 ετών όταν ο ISIS εισέβαλε στο χωριό της, πριν από δύο καλοκαίρια. «Αφού είδε την μητέρα της και τα αδέλφια της να οδηγούνται προς εκτέλεση, την αιχμαλώτισαν και την έδινε ο ένας μαχητής του ISIS στον άλλον, την βίαζαν και ένα βράδυ την κακοποίησε βάναυσα μία ομάδα ανδρών, μέχρι να χάσει τις αισθήσεις της», διηγήθηκε η Κλούνεϊ. Ηταν μόνο ένα από 6.700 κορίτσια Γεζίντι, τα οποία πωλούνταν ακόμη και για 20 δολάρια μεταξύ των τζιχαντιστών.

Για όλα αυτά, η Κλούνεϊ- όπως είπε- δεν νιώθει ότι κινδυνεύει περισσότερο από την Μουράντ. «Δεν νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να νιώθει ότι είναι θαρραλέος σε σύγκριση με αυτό που κάνει η Νάντια. Την έχουν απειλήσει, της λένε ότι θα την πάρουν πίσω», είπε η δικηγόρος. «Πήρα αυτή την απόφαση γιατί τη γνώρισα και απλά σκέφτηκα ότι δεν μπορώ να μην κάνω τίποτα», πρόσθεσε.

Και η ίδια η Μουράντ αντιλαμβάνεται απόλυτα τον κίνδυνο. «Ρισκάρω τη ζωή μου, αλλά δεν έχω ζωή αν δεν δώσω ελπίδα σε άλλα θύματα», είπε η νεαρή κοπέλα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αμάλ Κλούνεϊ Γεζίντι τζιχαντιστές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ