Με ένα εκτενές αφιέρωμα στην Άνγκελα Μέρκελ το περιοδικό Newsweek σκιαγραφεί και αποδομεί το προφίλ της, αναφέροντας πως «προτιμά τους ξανθούς» και πως «τρώει τα νύχια της».
Το περιοδικό εστιάζει στην προτίμηση της Γερμανίδας καγκελαρίου να περιτριγυρίζεται από καλοξυρισμένους, ατσαλάκωτους, και κυρίως ξανθούς συνεργάτες. «Δεν είναι μόνο τα γερμανικά τους χαρακτηριστικά που την ελκύουν, αλλά μάλλον η νηφάλια γερμανική τους προσέγγιση στη παγκόσμια κρίση: «Αν έχεις αμφιβολίες, ακολούθησε τους κανόνες», αναφέρει το δημοσίευμα.
Το περιοδικό αποδομεί την Γερμανίδα καγκελάριο αναφέροντας πως «όταν κατέρρευσε το τείχος του Βερολίνου το 1989, δεν έσπευσε να δει την ιστορία να γεννιέται, αλλά πήγε για σάουνα!» ενώ οι σημερινοί πολέμιοί της την κατηγορούν για αντίστοιχη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Μάλιστα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Φρανκ Ουόλτερ Στάινμεϊερ ισχυρίζεται πως υπάρχει ένα αξίωμα της Merkel: «Όσο πιο έντονα αποκλείει κάτι η Μέρκελ, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι θα το υιοθετήσει».
«Γιατί λοιπόν η καγκελάριος είναι μια τόσο αργοκίνητη μάνατζερ;» διερωτάται το έγκριτο περιοδικό, παραθέτοντας ιστορίες από την παιδική και εφηβική ζωή της κ. Μέρκελ.
«Ως μαθήτρια, όταν μάθαινε κολύμπι, έτρεμε τις βουτιές. Μια μέρα ανέβηκε στον πιο ψηλό βατήρα και έμεινε ακίνητη, παλεύοντας με τον φόβο της. Μόλις χτύπησε το κουδούνι, βούτηξε στα βαθιά. Και επέζησε. Δεν ξέρω ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας, αλλά προφανώς πρόκειται για άτομο που διστάζει, αναλογίζεται, και στο τέλος βρίσκει το κουράγιο να δράσει».
Έφυγε με το...ψυγείο!
Η Merkel είναι ασυντόνιστη.εξελίσσεται αργά και από μικρή πήγαινε αυστηρά by the book. Η ζωή της έχει αρκετά ευτράπελα τα οποία το Newsweek δεν παρέλειψε να αναφέρει.
Το 1981 εγκατέλειψε τον τότε σύζυγό της Ούλριχ Μέρκελ με τον οποίο ζούσαν μαζί επί τρία χρόνια χωρίς καμιά προειδοποίηση. Όπως λέει ο άνδρας της, πήρε μαζί της μόνο το... ψυγείο.
«Κανένας δεν είναι πολύ κοντινός της άνθρωπος», συνεχίζει το περιοδικό. «Ο νυν σύζυγός της, κβαντικός χημικός, και σίγουρος μελλοντικός νομπελίστας Joachim Sauer, είναι χαμηλών τόνων, και όλοι όσοι τους έχουν ακούσει να συνομιλούν, εκπλήσσονται από την επισημότητα μεταξύ τους. Η πολιτική δεν έχει θέση στην προσωπική τους ζωή».
Σιχένεται το παρατσούκλι «Μερκοζί»
Η Μέρκελ παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα καχύποπτη απέναντι στον Γάλλο ομόλογό της Νικολά Σαρκοζί και λέγεται πως μισεί τον χαρακτηρισμό Merkozy που τους κόλλησαν τα ΜΜΕ, εξαιτίας της υποτιθέμενης συμβιωτικής τους σχέσης.
Η καγκελάριος ποντάρει στην αντιπάθεια των Γερμανών για το χάος και την αταξία, πιστεύοντας πως αυτό αρκεί για να τους κρατήσει αφοσιωμένους στην Ευρώπη. «Αν καταρρεύσει το ευρώ, θα καταρρεύσει και η Ευρώπη», είπε στο κοινοβούλιο. Και σίγουρα δεν το πολυπιστεύει. Δεν βγαίνει από την καρδιά της.
«Σε ιδιωτικό επίπεδο, το επιτελείο της διαχωρίζει την ευρωζώνη (με την Ελλάδα έξω, και την Πολωνία μέσα) από την ΕΕ, η οποία θα πρέπει να επιβιώσει (σύμφωνα με την Μέρκελ) με μια πιο σφιχτή και αποτελεσματική μορφή, ενώ η μεγάλη της προτεραιότητα είναι να προστατεύσει τα γερμανικά εθνικά συμφέροντα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να προστατευθεί η ενιαία αγορά. Δεν είναι ζήτημα γερμανικού εθνικισμού, άσχετα αν στο εξής η Ευρώπη αναγκάζεται να χορεύει σε γερμανικούς ρυθμούς. Αλλά ούτε είναι και ζήτημα συναισθηματικής προσέγγισης σε μια ιδέα περί ενωμένης Ευρώπης».
«Τρώει τα νύχια της και στέλνει SMS»
«Η καγκελάριος άγεται και φέρεται από τις χρηματαγορές, φοβούμενη μη τυχόν και οι ψηφοφόροι στραφούν εναντίον της, και δεχόμενη πιέσεις τόσο από τους συναδέλφους της στην ΕΕ, όσο και από τον Λευκό Οίκο. Έτσι, μη μπορώντας να κάνει πολλά, κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: Εφαρμόζει τους κανόνες, κανόνες, κανόνες…Και τώρα που το παιχνίδι άρχισε να αφορά αποκλειστικά σε Συνθήκες, και σε κανονισμούς, δείχνει να τα πηγαίνει καλύτερα».
Η επιστημονική της εκπαίδευση (χημικός) επαναστατεί απέναντι στην σύγκρουση βραχυπρόθεσμων στόχων, όπως είναι η άμεση ανάγκη επαναφοράς της εμπιστοσύνης, με τους μακροπρόθεσμους στόχους της αναδιαμόρφωσης της Ευρώπης.
«Δεν κοιμάται αρκετά, τρώει τα νύχια της, και στέλνει συνεχώς SMS. Μια τρομακτική σπουδή στο ζήτημα της μοναξιάς της ηγεσίας», καταλήγει το δημοσίευμα.